vestnik

(Usoda letošnjih maturantskih plesov) Večina jih upa, da bodo zaplesali

Ines Baler, 23. 1. 2021
Niko Časar
Maturantski ples letošnjih maturantov bo najverjetneje drugačen, tako kot je drugačno tudi trenutno izobraževanje.
Popularno

Pomurske srednje šole premlevajo različne rešitve, plesa v letošnjem letu zaradi razmer za zdaj ne načrtujeta dve šoli.

Dijaki zadnjih letnikov pomurskih šol so vsako leto januarja in februarja imeli maturantski ples, še prej pa na plesnih vajah več tednov pilili plesne korake. Z njimi so na slovesnem dogodku navdušili družinske člane, sorodnike in zbrani profesorski zbor. Epidemiološke razmere v začetku tega leta za zdaj ne dovoljujejo izvedbe maturantskih plesov, zato smo preverili, ali so ti prestavljeni ali so jih šole odpovedale. 

Ravnateljica Dvojezične srednje šole Lendava Silvija Hajdinjak Prendl nam je povedala, da so v začetku tega šolskega leta kot običajno načrtovali maturantski ples, vendar so se zavedali, da ga verjetno ne bo možno izvesti tako, kot so bili vajeni. »Razmišljali smo o drugačni obliki in tudi o drugem terminu. Še zmeraj upam, da bo to na tak način izvedljivo.« Maturantski ples si želijo izvesti ob podelitvi maturitetnih spričeval, zunaj in nekoliko drugače. Priprav na dogodek ni malo, vendar ravnateljica poudarja, da se vse da z veliko dobre volje, kreativnosti in inovativnosti. »Učenje plesa je del športne vzgoje in bi ga lahko izvedli v okviru ur, če bi se vrnili v šolo. Prireditev pa bi prilagodili razmeram.« Hajdinjak Prendlova pripomni, da so dijaki zadnjih letnikov razočarani, saj želijo proslaviti konec srednješolskega izobraževanja kot generacije pred njimi, vendar se na drugi strani zavedajo razmer. 

maturantski-ples
Niko Časar
Pomurske srednje šole premlevajo različne rešitve glede izvedbe letošnjih maturantskih plesov.

Tudi na Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti razmišljajo o različnih idejah. Ravnatelj Ludvik Sukič je v stiku z dijaki četrtih letnikov in prevladuje ideja, da bi ples pripravili maja oziroma ko bodo razmere dopuščale. »Vendar tudi sami dijaki v to več ne verjamejo in so se večinoma že sprijaznili, da letos maturantskega plesa ne bo.« Ker so že zelo hitro prešli na šolanje na daljavo, niso mogli imeti plesnih vaj. »Plesne korake, potrebne za izvedbo programa, obvlada le nekaj tistih, ki so bili v prejšnjih letih spremljevalci maturantov in so se z njimi udeležili plesnih vaj.« Sukič meni, da bi se ples lahko zaradi izjemnih okoliščin izvedel tudi brez standardnega plesnega programa, vsekakor pa je največ odvisno od tega, kako dolgo bo trajala epidemija in kdaj se bodo lahko dijaki vrnili v šole. »Močno se bojim, da bodo večja ovira za izvedbo letošnjih maturantskih plesov pravila NIJZ kot sama organizacija teh,« še pove Sukič. 

Dijakom stojijo ob strani 
Tekoče šolsko leto je nenavadno in polno izzivov, poudarja ravnatelj Ekonomske šole Murska Sobota Darko Petrijan. Izziv je tudi maturantski ples. »Že septembra smo se v okviru dijaške sekcije dogovorili, da ples prestavimo na čas po opravljanju splošne oziroma poklicne mature. Torej pridejo v poštev 25. ali 26. junij oziroma 2. ali 3. julij.« Na šoli se trudijo, da dijaki ne bodo prikrajšani za dogodek, ki si ga srčno želijo. Ravnateljica Srednje zdravstvene šole Murska Sobota Zlatka Lebar pa je dejala, da v zvezi s plesom za zdaj ne poteka nobena aktivnost, ga pa bodo izvedli v toplejših mesecih, če bodo dijaki takrat to še želeli. 

ples maturantov, 1963, gimnazija Murska Sobota
Arhiv Gimnazije Murska Sobota
Leta 1963 so maturanti soboške gimnazije zaplesali svoj ples po opravljeni maturi na terasi hotela v Radencih.

Vodstvo Gimnazije Murska Sobota se je s plesnimi šolami, ki so svoje storitve že ponujale dijakom, dogovorilo, da priprav ne začnejo kot običajno, ampak raje računajo na poznejši termin izvedbe. »Najverjetnejši se nam je zdel poznopomladanski termin,« pravi profesorica Simona Varga. Zavedajo se, da je ples za vsakega poseben dogodek. »Kljub močni želji so se dijaki za zdaj sprijaznili z omejitvami in poznejšo izvedbo plesa, če bo to le mogoče. Zdaj pa so raje zavihali rokave in se posvetili intenzivnim pripravam na maturo.« 

Komisija, ki skrbi za organizacijo in izvedbo plesa na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, je ob začetku šolskega leta izpeljala postopek izbire ponudnika. Ker pa so se zavedali vprašljivosti predvidenega termina, so določili rezervnega, to je po maturitetnih izpitih konec junija pred morebitnim odhodom na sklepno ekskurzijo. Maturantski izlet v Grčijo je bil namreč jeseni prestavljen na čas po maturi. »S tem ko se prestavlja termin plesa, se tudi priprava na ples časovno prekriva z zadnjimi pripravami na maturo in njeno izvedbo. Vsekakor bo šola stala ob strani dijakom in staršem, da se maturanti na primeren način poslovijo od srednje šole in simbolno vstopijo v odraslo dobo,« je povedal pomočnik ravnatelja Franc Čuš.

gfml, šic-ljutomer
Niko Časar
Pomurske srednje šole premlevajo različne rešitve glede izvedbe letošnjih maturantskih plesov.

Da maturantskega plesa v tem šolskem letu ne bo, pa so že sklenili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt pravi, da so dijaki v teh razmerah za marsikaj prikrajšani. Podobnega mnenja je tudi Simona Potočnik, ravnateljica Biotehniške šole Rakičan. Zatrdila je, da so se dijaki sprijaznili s situacijo in predvsem upajo, da se čim prej vrnejo v šolo in se dobro pripravijo na maturo. 

maturantski-plesi srednje-šole pomurje