vestnik

Ustvarjalno delavnico posvetili najpomembnejši začimbi

Ines Baler, 26. 9. 2021
Ines Baler
Izdelovali so solnice iz glina.
Popularno

Sol je bila v ospredju prvega dela delavnice, ki so jo pripravili v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

Med 25. septembrom in 9. oktobrom potekajo 31. dnevi evropske kulturne dediščine in 9. teden kulturne dediščine. Letošnja tema je Dober tek, kajti Slovenija je evropska gastronomska regija 2021, zato so številne aktivnosti, ki potekajo po celi državi tokrat povezane s prehrano.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so izvedli prvi del ustvarjalne delavnice, ki so jo posvetili najpomembnejši snovi za izboljšanje okusa in konzerviranja hrane, ki že tisočletja spremlja prehrano človeštva. To je sol.

pomurski muzej, dnevi evropske kulturne dediščine
Ines Baler
Primeri solnic, ki jih hranijo v muzejski zbirki.

Višja kustosinja Mateja Huber, ki je pripravila program delavnice, je pri snovanju v muzejski zbirki opazila solnice iz 20. stoletja. »Razmišljala sem, kako bi jih lahko poustvarili. Nato sem zasledila solnice oziroma solenke iz gline ter se odločila, da bomo to izdelovali tudi na delavnici,« je razložila. V prvem delu je udeležencem prebrala prekmursko pripoved o soli, pokazala nekaj fotografij starejših solnic iz zbirke, nato pa so pričeli z delom. Iz gline so oblikovali posodice, ki se bodo v vmesnem času posušile in spekle v peči, nato pa jih bodo čez dva tedna še pobarvali s keramičnimi barvami in si tako naredili predmet za shranjevanje te pomembne začimbe

pomurski-muzej, dnevi-evropske-kulturne-dediščine
Ines Baler
Izdelovali so solnice iz glina.

»V drugem delu delavnice, ki bo 9. oktobra, bom predstavila še vraže, ki so povezane s soljo. Naj izpostavim en primer, nekoč so ljudje verjeli v čarovnice, in če je iz hiše, ki jo je ta prišla obiskat, kaj odnesla, so ljudje za njo vrgli malo soli. Z namenom, da se izniči njena moč,« je še dodala Hubrova. 

pomurski-muzej, dnevi-evropske-kulturne-dediščine
Ines Baler
Izdelovali so solnice iz glina.

Vse do 9. oktobra se bodo tudi v različnih krajih po Pomurju zvrstili številni dogodki, ki bodo razkrivali in opisovali slovensko ter prekmursko prehransko dediščino. Kaj vse, najdete TU

pomurski-muzej-murska-sobota ustvarjalna-delavnica dober-tek