vestnik

Praznične delavnice preselili na splet

Ines Baler, 19. 12. 2020
Arhiv društva
Na prvi spletni delavnici so izdelovali take snežake. Foto Arhiv društva
Popularno

»V začetku decembra je bilo v Gradišču vedno veselo. V preteklih letih je Miklavž obiskoval otroke po domovih, tokrat pa je ob upoštevanju vseh omejitev in priporočil NIJZ opravil le sprehod skozi vas in na daleč pozdravljal vaščane in še posebej otroke, ki so skozi osvetljena okna svojih domov spremljali njegov pohod skozi vas,« pripoveduje Vesna Rebrica, predsednica Turističnega društva (TD) Gradišče.

V minulih letih so člani v jesenskih mesecih izvedli tudi delavnice, na katerih so pripravljali izdelke za adventno razstavo. Ker to letos ni bilo mogoče, so odločili za digitalne aktivnosti, da ne bi opustili ustvarjanja in bi si popestrili težke dni. »Idejo je dala mlajša članica društva, ki je vešča digitalnega ustvarjanja in objavljanja vsebin. Na facebooku sta tako že objavljeni virtualna delavnica in adventno-božična razstava, k sodelovanju pa vabimo vse, ki radi ustvarjajo,« pove predsednica in doda, da je vse to tudi zanje novo. Zadovoljni so z odzivom, saj so jih člani društva in drugi ljubitelji ustvarjanja zasuli s fotografijami izdelkov, ki so jih naredili po domovih, ter nekaj videoposnetki. Izdelki so različni z zimsko in praznično tematiko, najdete pa lahko od voščilnic, venčkov in namiznih dekoracij do pletenih ter kvačkanih izdelkov. Ves mesec bodo dodajali izdelke, ki jih bodo ljubitelji ustvarjanja poslali, zato Vesna Rebrica k sodelovanju vabi tudi vse naše bralce. 

TD Gradišče, pohod
Arhiv društva
Zadnja aktivnost pred poslabšanjem epidemiološke slike je bil dvodnevni pohod na Tolminsko. Foto Arhiv društva

Izvedli nekaj pohodov


TD Gradišče, ki je bilo ustanovljeno leta 2003, s svojim delovanjem posebno pozornost namenja mladim in ženskam ter ohranjanju tradicije in kulturne dediščine. Predsednica pove, da so v skladu z društvenim načrtom lahko izpeljali le januarski pohod od Gradišča do Kapele ter pustni sprevod. »Večina drugih aktivnosti je bila izvedena z zamikom.« Tradicionalni prvomajski pohod je prišel na vrsto šele julija, ko so se odpravili k spomeniku na Cerju. »V poletnih mesecih so vaščani pobrali sivko, ki raste na travniku ob Kuharjevem križu v Gradišču, nato pa smo na delavnicah pripravljali dišeče vrečke z obranimi sivkinimi cvetovi in soljo.« Zadnja aktivnost pred poslabšanjem epidemiološke slike je bil dvodnevni pohod na Tolminsko. Preostale načrte do konca leta so začasno ustavili, zato nestrpno pričakujejo izboljšanje razmer in rahljanje ukrepov, da se bodo lahko spet družili, poleg tega komaj čakajo, da bodo spet lahko sprejeli nove in stare obiskovalce. 

td-gradišče vesna-rebrica pohod aktivnosti advent