vestnik

V igri za kvačkarico leta tudi Pomurka

I.B., 17. 1. 2023
FB Slovenija kvačka
Terezija Sobočan je v akciji Slovenija kvačka ustvarila grb Občine Turnišče.
Popularno

Zavod Ustvarjalno srce, v okviru katerega je potekala akcija Slovenija kvačka, izbira kvačkarico leta 2022.

Spomnimo, da se je leta 2021 začel projekt kvačkanja slovenskih grbov, v katerem je sodelovalo 211 kvačkaric in en kvačkar. Zatem so ljubitelji ročnih del kvačkali še druge izdelke v tehniki C2C, njihova želja pa je bila narediti tisoč izdelkov in se vpisati v knjigo rekordov. Novembra lani jim je to tudi uspelo, saj so pri Guinnessovi knjigi rekordov potrdili nov rekord. "Z veseljem vas obveščamo, da je bila naša prijava za največjo zbirko kvačkanih izdelkov uspešna in smo zdaj nosilec naslova 'Največja zbirka kvačkanih izdelkov', so takrat zapisali pri zavodu. 


V začetku tega leta so se lotili nove akcije, izbirajo namreč kvačkarico leta 2022. Med 217 nominirankami je strokovna komisija v sestavi Jadranke Smiljić (ustanoviteljica Zavoda Ustvarjalno srce), Marijane Šeruga (kvačkarica in članica ekipa Slovenija kvačka) in Saše Einsiedler (mentorica za osebni razvoj) izbrala pet kandidatk. Med njimi je tudi Terezija Sobočan iz Renkovec, ki je v akciji Slovenija kvačka ustvarila grb Občine Turnišče. "Sem čistokrvna Prekmurka. Stara sem 62 let. Z ročnimi deli se ukvarjam že od rane mladosti. Vse to meje naučila moja mama," je povedala Sobočanova. Nadaljevala je, da je dolga leta ročno in strojno pletla puloverje, s kvačko pa ustvarja prtičke, punčke, zajčke,... V domači vasi vodi tudi delavnice ročnih del. 

slovenija-kvačka, grbi-slovenskih-občin, Terezija Sobočan
Osebni arhiv
Terezija Sobočan se poteguje za naziv kvačkarica leta 2022.

Njene protikandidatke so Branka Golob, Monika Ferš, Helena Urdih in Maja Štefančič Hribar. 

Na spletni strani zavoda lahko do 27. januarja glasujete za favoritko, zmagala bo tista, ki bo prejela največ glasov. Razglasili jo bodo 28. januarja.

kvačkanje terezija-sobočan