vestnik

Atletinja se je podala v kozmetične vode. Nastali so izdelki Martur, ki vsebujejo tudi kozje mleko

Damjana Nemeš, 23. 6. 2021
Damjana Nemeš
Urška Martinec je ustvarila lastno kozmetiko za nego kože. Foto Damjana Nemeš
Popularno

Atletinja Urška Martinec iz Murske Sobote, ki se odlično znajde na tekaških stezah, je ustvarila lastno blagovno znamko kozmetike. Malokdo ve, da je navdušena nad kozmetiko in da je poleg srednje ekonomske šole končala tudi srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani.

»Že v osnovni šoli sem si želela nekoč postati kozmetičarka in imeti svoj kozmetični salon. Želja po izobrazbi se mi je uresničila, kasneje sem obiskovala še številna predavanja in izobraževanja ter tako pridobivala dodatne dragocene izkušnje na tem področju. Zanima me predvsem nega kože, tudi zato je moja kozmetika namenjena temu,« pove.

"V času epidemije nam je ostajalo kar nekaj kozjega mleka. Ker sem že takrat razmišljala o lastni kozmetiki, sem kozje mleko vključila v svoje recepture."

Lani, ko je bila prvič razglašena epidemija koronavirusa, je Martinčeva začela pisati recepture za svoje kozmetične izdelke, jih sproti dopolnjevala in izpopolnjevala. Prve izdelke je zmešala v domači dnevni sobi, nato pa so jih preizkušali njeni domači in prijatelji. »Pošiljali so mi fotografije svoje kože pred uporabo moje kozmetike in po njej. Ko sem videla, da je res učinkovita in da daje pozitivne rezultate, sem se vsega lotila še bolj odločno.«

urška-martinec, kozmetika-za-nego-kože, kozmetika-martur
Damjana Nemeš
Kozmetika Martur

Izdelki tudi za vegane

Kozmetični izdelki Martinčeve, med katerimi so šampon za lase, dve sredstvi za čiščenje obraza, tonik za obraz, serum ter dnevna in nočna krema za obraz, so v veliki meri iz naravnih sestavin, dodala jim je tudi konzervanse, ki se uporabljajo v prehrani. Posebna sestavina njenih izdelkov je kozje mleko, ki ga pridelujejo na domači kmetiji na Goričkem. »V času epidemije nam je ostajalo kar nekaj kozjega mleka. Ker sem že takrat razmišljala o lastni kozmetiki, sem kozje mleko vključila v svoje recepture. A ga ne bodo vključevali vsi izdelki, saj želim, da je kozmetika primerna tudi za vegane,« je pojasnila.

urška-martinec, kozmetika-za-nego-kože, kozmetika-martur
Damjana Nemeš
Urška Martinec je ustvarila lastno kozmetiko za nego kože. Foto Damjana Nemeš

V kozmetičnih izdelkih, ki so zaradi visokih koncentracij aktivnih učinkovin primerni tudi za profesionalno uporabo v kozmetičnih salonih, je Martinčeva poleg kozjega mleka uporabila pšenične otrobe, oljno ogrščico, trpotec. Navdih je torej našla v naravi, na kmetiji, v rastlinah, ki zrastejo na njivi in vrtu. »So pa moji izdelki večinoma brez dišav, saj lahko te dražijo kožo.«

V prihodnosti morda tudi kozmetika za športnike

Kozmetična linija, ki jo je sogovornica poimenovala Kozmetika Martur, je primerna predvsem za odrasle, šampon za lase, ki je nežen in ne vsebuje običajnega penilca, pa je primeren tudi za otroke. Martinčeva je namreč uporabila bolj zdravo alternativo penilca, ki se uporablja tudi v otroški kozmetiki. »V srednji šoli smo se učili o tehnoloških oblikah kozmetičnih izdelkov, saj smo imeli predmet kozmetični izdelki, pri katerem smo v laboratoriju mešali kreme in tonike za obraz, sami smo napisali tudi sestavine za posamezne izdelke, vendar so bile to le osnove. Sama sem se nato dosti naučila tudi ob prebiranju strokovne literature s področja farmacije, medicine in dermatologije, zato sem lahko res napisala dobre recepture.«

urška-martinec, kozmetika-za-nego-kože, kozmetika-martur
Damjana Nemeš
Kozmetika Martur

Izdelke, med prvimi bosta na tržišču tonik za obraz in šampon za lase, mešajo po sestavinah in recepturah Martinčeve v laboratorijih v Sloveniji, želi pa si, da bi lahko nekoč tudi sama mešala svoje izdelke v domačem laboratoriju na kmetiji na Goričkem, saj bi tako nekoliko prihranila pri proizvodnji. »Razvoj kozmetike ni poceni, saj so že analize precej drage, nato pridejo še stroški proizvodnje. Za začetek bo zato proizvodnja mojih izdelkov manjša,« pove sogovornica.

Izdelke, med prvimi bosta na tržišču tonik za obraz in šampon za lase, mešajo po sestavinah in recepturah Martinčeve v laboratorijih v Sloveniji, želi pa si, da bi lahko nekoč tudi sama mešala svoje izdelke v domačem laboratoriju na kmetiji na Goričkem.

Kozmetiko za nego kože bo prodajala na domači kmetiji in v spletni trgovini, šampon za lase pa tudi v trgovinah, v katerih prodajajo sire, ki jih pridelajo na kmetiji. »Ker so izdelki primerni tudi za profesionalno uporabo, si želim, da bi jih prodajali tudi v kozmetičnih salonih. Izdelki sicer ne sodijo v nizki cenovni razred, vendar bodo kljub temu dostopni vsem.« Čeprav bo njena kozmetika luč sveta na trgu ugledala šele čez nekaj dni, že razmišlja o prihodnosti. Ker je tudi predana športnica in ker pred treningi ter tekmami potrebuje nekatere kozmetične izdelke, razmišlja o tem, da bi začela izdelovati kozmetiko za športnike. »Nekaj idej imam že v glavi, vendar jih moram spraviti na papir. Če bomo imeli kdaj svoj laboratorij, bomo zagotovo začeli ustvarjati tudi kozmetiko za šport,« je o svojih željah še dejala Urška Martinec.

kozje-mleko kozmetika