vestnik

V Lendavi se predstavljajo medžimurski slikarji

Jože Gabor, 11. 9. 2020
Jože Gabor
V Lendavi razstavljajo medžimurski slikarji.
Popularno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani so odprli razstavo del medžimurskih slikarjev iz umetniške zbirke likovnih del Pohižek. Na ogled bo do konca septembra.

Razstavo so pripravili ob 15. obletnici Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, ki ima sedež v Lendavi in katerega člani so Hrvati, ki živijo v Pomurju ter drugi ljubitelji hrvaške kulture. Društvu predseduje Đanino Kutnjak, največ članov pa je iz lendavske občine.

Zaradi pandemije tokrat ni bilo uradnega odprtja razstave. Likovna dela so iz zbirke hrvaškega zbiratelja likovnih del ter ljubitelja umetnosti Stjepana Pohižeka. V uvodu v katalog, ki so ga izdali ob razstavi, je likovni kritik Josip Šimunko zapisal, da imajo tokrat ljubitelji umetnosti možnost na razstavi videti slike najbolj znanih slikarjev srednje generacije iz Medžimurja, ki se med seboj precej razlikujejo v svojih umetniških iskanjih.

razstava, lendava
Jože Gabor
V Lendavi razstavljajo medžimurski slikarji.

To je tudi čar te razstave, dodaja Šimunko, saj res predstavlja preokupacije sodobnih likovnih ustvarjalcev iz te obmejne hrvaške pokrajine. Na ogled so tako dela najbolj znanih akademskih slikarjev, kakor tudi najbolj znanih slikarjev, ki ustvarjajo v slogu naivne umetnosti. Med njimi so tudi avtorji, katerih dela so v umetnostnih galerijah od Dunaja do Pariza in New Yorka. Na ogled so dela šestih slikarjev: Vladimir Meglić, Željko Kipke, Franjo Ružman, Franjo Mustač, Pavao Ružman in Mladen Palić.

Dela iz zbirke Stjepana Pohižeka so bila razstavljena že tudi drugje po Sloveniji, na Madžarskem, v Srbiji, Grčiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in drugih državah. V njegovi zbirki je več tisoč likovnih del, likovnim ustvarjalcem pa kot mecen pomaga na različne načine.

razstava, lendava
Jože Gabor
V Lendavi razstavljajo medžimurski slikarji.

razstava, lendava
Jože Gabor
V Lendavi razstavljajo medžimurski slikarji.

lendava razstava pohižek