vestnik

V Ljutomeru bo s citrami oživela klasika Cvetje v jeseni

Vestnik, 11. 1. 2019
Osebni arhiv
Citrarka bo konec meseca gostovala v Ljutomeru. 
Popularno

Tanja Zajc Zupan, ena najboljših citrark v Sloveniji, bo 26. januarja s svojim prefinjenim in emotivnim igranjem ogrela srca obiskovalcev Doma kulture v Ljutomeru. Glasbenica citre predstavlja kot moderen instrument največjih razsežnosti, s tem, ko je poustvarila največje popularne uspešnice vseh časov, pa je v slovenski glasbeni prostor vnesla svežino. 

Zajc Zupanova je med drugim zaigrala glasbene vložke za film Kajmak in marmelada, nastopila je z orkestrom Slovenske policije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Big bandom RTV Slovenija. Citre je zaigrala ob mnogih slovenskih in hrvaških pevcih. Sicer pa nastopa doma in v tujini, zadnje leto predvsem s pevcema Tejo Saksida in Rokom Ferengja ter klapo Volosko s Hrvaške.
Kaj v vaši dosedanji karieri se vam zdi najbolj dragoceno?
To so prijateljske vezi, ki sem jih ustvarila. To je najpomembneje, saj le ljudje nekaj veljajo, to si je vredno zapomniti. Brez njih je človek zelo osamljen. Lepe spomine ustvarjajo ljudje, vse ostalo – mislim predvsem materialne dobrine – pa so le zunanja sreča, ki so me osrečile za kratek čas. Saj poznate Lea F. Buscalia, ki pravi: Cadilac je hladna ljubica.
Kje citre zazvenijo najlepše? Je to Cvetje v jeseni?


Minilo je več kot 40 let od premiere filma Cvetje v jeseni. Skladatelj Urban Koder je za film mojstrsko napisal melodijo, ki filmu prav gotovo da krono. Res je, da je Tavčarjeva povest že sama po sebi enkratna, vendar so prav citre tiste, ki so film naredile popoln. Citre so milozvočen slovenski instrument in se lepo podajo k zgodbi o ljubezni, ki žal v jeseni življenja ni imela sadu, tako kot jesensko cvetje ne obrodi plodu. Melodijo Cvetje v jeseni sem doslej zaigrala največkrat. Ljudje jo vedno in vedno želijo slišati. Ta pesem je tudi najlepša točka na mojih koncertih. Hči Ana ob glasbi citer interpretira odlomek iz filma Cvetje v jeseni, ko Janez zaprosi Meto za roko. Ob tej točki neznansko uživam, saj je Ana zelo prepričljiva, poslušalci pa so vedno ganjeni.
Med ljudmi ste priljubljeni, s čim ste jih po vašem mnenju najbolj navdušili in kaj pri vas cenijo?
Meni osebno je najljubše, če me ljudje opazijo tudi po tem, da sem dobra, prijazna, iskrena in delavna. Sama ljudi nikoli ne ocenjujem samo po izgledu, poklicu, izobrazbi in tako naprej. Če me človek resnično zanima, želim prodreti tudi v njegove misli. In samo, če gledaš s srcem vidiš prav.
Kje in s kom še nastopate?


Izziv so mi manjši koncerti po Sloveniji, na katerih nastopam s pevko Tejo Saksida in hrvaško Klapo Volosko. Ti manjši koncerti so prednost, saj je tako bolj intimno, ljudje bolj sodelujejo in ni lepšega kot to, da obiskovalci z nami prepevajo slovenske in dalmatinske pesmi. Na takih dogodkih se mi vedno pridružita še hči Ana, ki vodi koncert in sin Domen, ki koncerte ozvočuje, občasno pa me spremlja s kitaro.

762315b0bf191ae475da6c954dba1d6b
Miha Sostaric
Citrarka bo konec meseca gostovala v Ljutomeru.

Konec meseca boste nastopili v Ljutomeru.


Res je, v soboto, 26. januarja, ob 18. uri bom nastopila v Domu kulture v Ljutomeru. Ob meni bo še pevka Teja Saksida in Klapa Mali grad. Nastopajoči bomo izvedli čisto poseben večer. Mili zvoki citer se bodo zlili z dalmatinskim melosom, višek koncerta pa bo preplet citer in vseh nastopajočih ter točka Cvetje v jeseni. Koncerti po Sloveniji so vedno odlično sprejeti, obiskovalci pa pravijo, da je to dogodek z odlično izbrano glasbo, ki se dotakne duše, razveseljuje srce in je lepo darilo ali presenečenje za drage osebe. Kajti citre so lep, milozvočen slovenski instrument, privlačen in skrivnosten, ki mu ljudje vedno znova radi prisluhnejo.
Kakšen pa bo repertoar pesmi?
Na nastopih igramo in pojemo slovenske narodnozabavne pesmi, popevke, dalmatinske pesmi in evergreenekot so Avsenikov venček, Morska pravljica, Prinesi mi rože, Moj dom, Ribič, ribič me je ujel, Larina pesem iz filma dr. Živago … In dalmatinske pesmi, ki jih v izvirniku izvajajo najbolj znane klape, Tereza Kesovija, Severina …: Da te mogu pismom zvati, Vila moja si ti, Oči boje lavande, Gardelin, Sunčane fontane, Moja poslednja i prva ljubavi … Tanja in Ana bova poslušalce popeljali v čudovito melodijo in besede iz filma Cvetje v jeseni. Vabljeni, da nas doživite v živo.

Arhiv Jskd Oi Radlje
Na odru se ji bosta pridružili hči Ana in pevka Teja Saksida. 
Dom kulture Ljutomer Tanja Zajc Zupan koncert