vestnik

Inšpektor Vrenko se vrača. V dveh delih, posnetih v Prekmurju, bo tudi Gorazd Žilavec. Bo govoril v prekmurščini?

Vestnik.si, 7. 1. 2023
Tone Konrad
Snemanje prizora pred hotelom.
Popularno

V nedeljo ob 20. uri se bo na prvem programu Televizije Slovenija začela druga sezona kriminalistične serije Primeri inšpektorja Vrenka. Glavna vloga tudi v novih epizodah pripada Dariu Vargi, se mu bo pa pridružil tudi Gorazd Žilavec, ki bo upodobil inšpektorja Štefana Houra.

Že nekajkrat smo poročali, da sta bila dva dela nove sezone snemana v Prekmurju. Zgodba je bila posneta po predlogi Avgusta Demšarja, gre pa za tretjo in četrto epizodo. "Inšpektor Vrenko očeta Borisa odpelje v prekmurske toplice, da bi oče bolje okreval po poškodbi. Namesto, da bi Vrenko užival v toplicah, ga inšpektorski kolega Houra vplete v raziskovanje umora," se glasi opis epizod. 

snemanje, primeri inšpektorja vrenka, prekmurje
Tone Konrad
Gorazd Žilavec, Slobodan Maksimović in Dario Varga.

Prekmurski igralec Gorazd Žilavec je za Vikend povedal, da igra inšpektorja Houro, ki dela na policijski postaji Murska Sobota. "V Prekmurju se zgodi zločin, in ker gre za majhen kraj, kjer se sicer vsi med seboj poznajo, večina zločinov ni resnih. Inšpektor Houra se večinoma ukvarja z manjšimi delikti, ko pa se zgodi večji zločin, pokliče v Maribor, saj potrebuje okrepitve," je pojasnil. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali bo govoril v prekmurskem narečju. "Za dve epizodi druge sezone, v katerih igrah, lahko povem, da smo ju obravnavali prekmursko, jaz govorim prekmurščino, ki bo razumljiva vsem v Sloveniji. Zdi se mi prav, da narečja, ki so bila pred leti uporabljena le za komične vložke ali pa bolj stereotipno, zdaj skušamo vtkati tudi v resne žanre," je povedal za omenjeno revijo. Meni, da je prav, da se tudi v filmih in serijah presežejo stereotipi. "Naj ne bo Dolenjec vedno ubogi pijanec, Štajerec robusten grobijan, Prekmurec pa revež."

primeri-inšpektorja-vrenka serija gorazd-žilave