vestnik

(V Prekmurju ne rečemo) Objave, ki nasmejijo in pogrejejo srca

Ines Baler, 6. 6. 2021
Vestnik.si
Primer objave na instagramu, ki pravi, da v Prekmurju nekomu ne rečemo, da mora odrasti, ampak 'tij boš še mogo preci žganikov pogesti'.
Popularno

V Prekmurju ne rečemo razkrij skrivnost, ampak »ovadi«, in mislim, da je to lepo. Tak je koncept objav na profilu In Prekmurje We Don't Say oziroma V Prekmurju ne rečemo, ki je v začetku maja zaživel na družabnem omrežju Instagram.

Namenjen je prekmurskim frazam ob posameznih priložnostih ali v vsakdanjem življenju. »Tako po kmečko in domače,« je čisto preprosto opisala avtorica profila, dijakinja iz Občine Moravske Toplice. »Povod za nastanek profila je bilo to, da sem se zaradi izobraževanja preselila na Štajersko, kjer pogrešam prekmursko govorico in domačo regijo,« pove sobesednica, ki svoje identitete ne želi razkriti.


V Sloveniji je sicer najprej nastal profil In Slovenia We Don't Say, kjer so združeni tako knjižna slovenščina kot narečja. Zatem je dijakinja opazila štajerski profil in sklenila, da je čas še za prekmurskega. Prve fraze je izbrala sama, nato pa druge uporabnike družabnega omrežja povabila k pošiljanju predlogov. »Prejemati sem jih začela takoj, sedaj na dan dobivam tudi po 20 predlogov, kar samo priča, da smo se s sledilci lepo povezali.« V enem mesecu jih je objavila čez 150, na seznamu jih ima še vsaj sto. 

in prekmurje we don\'t say, instagram
Vestnik.si
Avtorica profila pravi, da so predlogi zelo raznoliki, prejema jih z vseh koncev Prekmurja.
Predlogi so po njenih besedah zelo različni, prejema jih z vseh koncev in krajev Prekmurja. »Na začetku so prihajali tudi predlogi zelo starih izrazov, za katere še sama nisem vedela, da so nekoč obstajali. Toda ljudje jih razumejo, če ne, vprašajo stare starše in jim ti pojasnijo pomen.« Eden od namenov profila je ohranjanje jezikovne raznolikosti. Drugi je širjenje poznavanja regije ter prekmurskega narečja. Skrbnica profila opaža, da našo besedo razume le malokdo iz drugih delov Slovenije, medtem ko se Prekmurci trudimo razumeti preostala narečja. Profil je bil na družbenem omrežju dobro sprejet, dijakinja prejema številna sporočila pohval, veliko je tudi delitev. »Dobila sem tudi že nekaj odzivov iz Ljubljane. Prekmurska dekleta, ki tam študirajo, so vesela, ker lahko kolegice končno naučijo, kaj pomeni neki izraz in jim ni treba vedno razlagati enih in istih besed.« Res pa je tudi, da ima lahko en izraz v različnih krajih Prekmurja popolnoma različen pomen, opaža Prekmurka.  

V mesecu dni je profil dobil več kot 2500 sledilcev, število pa iz dneva v dan raste. »Naj povem, da je to prvi tovrstni profil, ki ga urejam, in sem bila zato toliko bolj presenečena nad odzivom. Pozitivno se mi zdi tudi to, da se med sabo povezujemo profili, ki predstavljamo narečja slovenskih regij.« Ima še nekaj skritih načrtov, za zdaj je razkrila le, da bo več Prekmurcev z določenimi stvarmi kmalu še pokazalo, kako se kaj pove. Obenem razmišlja, da bi profil razširila na facebook.

markišavci, štorklje
Nataša Juhnov
»Povod za nastanek profila je bilo to, da sem se zaradi izobraževanja preselila na Štajersko, kjer pogrešam prekmursko govorico in domačo regijo,« pove dijakinja iz Občine Moravske Toplice, za katero je zaščitni znak Prekmurja štorklja.

Profil In Prekmurje We Don't Say boste na instagramu zasledili tudi na podlagi fotografije štorklje, saj avtorica profila meni, da je regija najbolj znana prav po teh pticah. 

in-prekmurje-we-don't v-prekmurju-ne-rečemo
Kaj zdaj berejo drugi