vestnik

Varaški šujstri ohranjajo tradicijo

Jože Gabor, 25. 3. 2019
Jože Gabor
Od novega vodstva občine so dobili dovoljenje, da muzejska zbirka na prostem ostane. Staremu kmečkemu vozu v toplejših dneh dodajo še druge predmete iz svoje zbirke. fotografija jože gabor
Popularno

S starodobnimi kolesi se udeležujejo etnoloških prireditev

Kolesarski klub Varaški šujstri so ustanovili lastniki in ljubitelji starodobnih koles iz turniške občine, nekaj članov pa je tudi iz okoliških občin. Ob ohranjanju čevljarske tradicije kraja skrbijo tudi za zdravje občanov s kolesarjenji in pohodi.
V središču Turnišča so pred leti uredili nadstrešek, pod katerim so v toplejših dneh na ogled postavljeni izložbena lutka z oblačili, kakršna so nosili turniški čevljarji pred stoletjem in več, starodobno kolo, kmečko orodje in stari kmečki voz. Lani so prošnjo za soglasje za postavitev tega malega muzeja na prostem poslali turniški občinski upravi in dobili odgovor, da se prošnja zavrne, z obrazložitvijo, da takšen objekt ni v skladu z občinskim prostorskim načrtom, je povedal predsednik kluba Anton Sep. »Od aprila do novembra smo se borili za ohranitev nadstreška, županja je zahtevala, da ga podremo in preselimo drugam. Del objekta je namreč na parceli v lasti občine. Za drugi del parcele, na kateri je postavljen, smo dobili soglasje lastnika. Ob postaviti nadstreška leta 2015 so se na občini s tem strinjali, lani pa so zahtevali rušitev in selitev. Končno smo pred kratkim od novega vodstva občine dobili soglasje, da nadstrešek z muzejsko zbirko stoji na tej parceli, dokler bomo zanj skrbeli. Objekt pri lekarni je gotovo ena od turističnih zanimivosti v občini, saj si zbirko obiskovalci radi ogledajo,« pravi Sep.
KK Varaški šujstri šteje sedemdeset članov, dodaja, na vožnje se odpravijo s starimi kolesi in v oblačilih, kakršna so v teh krajih nosili pred več kot pol stoletja. »Ime smo si dali po čevljarjih iz Turnišča, saj je bila vas nekoč daleč naokrog znana po čevljarski obrti, bila pa je tudi stičišče trgovskih poti. Na prireditvah v občini in drugod prikazujemo, kako so nekoč ročno izdelovali in popravljali čevlje. Organizirali smo tudi prireditve, na katerih smo predstavljali kmečka opravila in običaje ob žetvi.« V njihovi zbirki je ob kolesih, ki so stara več kot petdeset let, tudi veliko drugih predmetov, ki so jih nekoč uporabljali pri kmečkih in gospodinjskih opravilih.
varaški šujstri kolesarski klub