vestnik

(VIDEO) Čehinja zaradi koronavirusa ostala v Sloveniji in ustvarila risanko

Vestnik, 27. 3. 2020
Pixabay
Z nošenjem maske v javnosti ščitimo sebe in druge. Fotografija je simbolična.
Popularno

Zaradi pandemije koronavirusa po svetu je marsikateri posameznik primoran ostati v tuji državi. V Sloveniji je tako ostala češka študentka, ki se je v času, ko moramo ostati doma, kratkočasila s tem, da je ustvarila risanko, v kateri opozarja na pomen zaščitnih mask.

Nošenje zaščitnih mask priporočajo tako zdravstveni delavci kot politični vrh, saj s tem ne zaščitimo le sebe, pač pa tudi druge. Že pred dnevi smo poročali, da tudi v združenju Mladi zdravniki Sloveniji pozivajo k uporabi mask v javnosti. "Z nošenjem mask ščitite v prvi vrsti druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega," pravijo. 

Čehinja Silvie Čechova je v času epidemije ostala v Sloveniji, kjer ima fanta in je na Erasmus izmenjavi. "Na Češkem je izhod brez zaščitne maske prepovedan, zato so ljudje začeli množično šivati maske doma," sta sporočila Silvie in njen fant Peter. Študentka se je odločila in o šivanju mask doma ustvarila risanko, v kateri najdete tudi navodila, kako jo izdelati. Z risanko pa oba apelirata na Slovenke in Slovence, da si tudi sami začnejo izdelovati maske. 

Drži, da pralne in doma narejene maske ne omogočajo takšne zaščite kot kirurške maske, vendar znatno zmanjšajo možnost okužbe. Šivilje, ki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana šivajo maske, pa poudarjajo, da morajo maske pokriti tako nos kot usta, najbolje pa je, če segajo še pod brado. 

risanka koronavirus zaščitne-maske
Kaj zdaj berejo drugi