vestnik

(VIDEO) V Dobrovniku ob martinovem pripravili covid krst mošta

Vestnik, STA, 11. 11. 2020
visit
Martinovo je praznik na katerega mošt postane vino.
Popularno

Vinogradniki in vinarji danes obeležujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Letos bo dan zaradi epidemioloških razmer minil brez dogodkov.

Dogajanje ob martinovem po navadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo letos zaradi covida-19 dan minil brez slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik. Kot pravijo vinogradniki, je bila letošnja letina obilnejša od lanske, a so se zaradi aktualnih razmer znašli v nezavidljivem položaju. Poraba vina se je zaradi omejevanja družabnega življenja zmanjšala, država pa je vinarjem pomagala med drugim s krizno destilacijo in skladiščenjem vina. V ta namen je porabila 5,56 milijona evrov, pri čemer so za destilacijo namenili 6,87 milijona litrov vina, za skladiščenje pa 752.000 litrov.

Tradicionalnih martinovanj po Sloveniji letos sicer ne bo, so se pa nekateri organizatorji odločili za spletne oblike. Tudi Občina Dobrovnik je v sodelovanju s tamkajšnjim Turističnim društvom, Vinogradniškima društvoma Dobrovnik in Strehovci ter Zavodom za turizem pripravila video tako imenovanega covid krsta mošta. Posneli so ga v Dobrovniških, Strehovskih ter Žitkovskih goricah.

krst mošta, Dobrovnik
Osebni arhiv
Krst mošta v občini Dobrovnik.

Obenem sporočajo, da niso pozabili na tiste, ki delajo v goricah, in tiste, ki se trudijo v vinskih kleteh trudijo za kvaliteto vina. "Vedno želimo v našem programu martinovanja opozoriti, da sta kultura pitja in odnos do uživanja alkohola zelo pomembna, ter da je prekomerno uživanje alkohola zelo škodljivo," še poudarjajo. 

vinarstvo praznik