vestnik

(VIDEO) Navdihnila jo je zgodba tovarne Mura

M. Ha., 21. 1. 2021
Osebni arhiv
Zgodba je prikazana skozi oči otroka, ki je doživljal situacijo staršev, zaposlenih v nekdanji tovarni Mura.
Popularno

Profesorica slovenskega jezika in književnosti in pedagoginja Lea V. Golub iz Bratoncev, ki zadnja leta živi v Mariboru, bo na police kmalu postavila svojo prvo knjigo, slikanico z naslovom Zajček Rajko in mega medvedek.

Zgodba govori o zajčku, ki živi v revščini. Mama, nekoč zaposlena kot šivilja, mu sešije najlepšega medvedka, saj je v svoje delo vložila trud, čas in ljubezen. Za pisanje jo je navdihnila življenjska zgodba tovarne Mura, ko je kot otrok in kasneje mladostnica opazovala, kako so mame, tudi njena, s srcem delale v tovarni vse do njenega stečaja. Zgodbica tako vsebuje avtobiografske poteze.

lea-v
Osebni arhiv
Lea V. Golub se je odločila za izdajo zgodbe, ki je že več let samevala v njenem osebnem arhivu.

Kot je zapisala avtorica, je bila od malega deležna najčudovitejših oblačil, ki so nastala izpod rok njene mame; vse od običajnih majic in hlač do poročne obleke. Avtorica je z namenom promocije svoje slikanice posnela tudi krajši video, v katerem poleg nje nastopajo še ostali člani ekipe, ki stoji za projektom – urednica in lektorica Katarina Podkrižnik Smagaj, ilustratorka Tina Branšperger, podpornici ideje Amela Ahmetović in Nina Horvat ter grafični oblikovalec Aleš Polanec.

Da bi olajšali izdajo slikanice, na spletni platformi Adrifund zbirajo donacije in prednaročila za slikanico.

Zgodbica o zajčku Rajku in njegovem mega medvedku je bila sicer že predstavljena v okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2020 na Ljudski univerzi Murska Sobota lanskega oktobra, uradno predstavitev pa naj bi slikanica doživela letos spomladi.

lea-v.-golub zajček-rajko-in-mega-medvedek slikanica