vestnik

(VIDEO) Se dogaja: MANSARDA 2 vol. 1

Anamarija Nađ, 17. 11. 2018
Osebni arhiv organizatorja
"Dobre zgodbe se nikoli ne končajo.
Popularno

Razstava. Degustacija. Glasba. Sobota popoldne. Kje? V Lendavi!

Skupina mladih iz Lendave se je domislila projekta, kakršnega mlajše generacije (v domačih krajih) ne pomnimo in ga poimenovala MANSARDA 2 vol. 1. Vrhunska lokacija z izbrano vsebino. V soboto se bo dogajalo, a ne v v Mansardi.


Ravno nasprotno, dogodek bodo izpeljali v grajski kleti lendavskega gradu, kjer so se nekoč mladi zabavali v tedanji diskoteki Tex.
Od zaprtja lendavskega Mladinsko kulturnega inkubatorja Mansarda – Padlás mineva več kot pol leta. Med razlogi za zapiranje vrat priljubljenega stičišča mladih in mladih po srcu je bilo tudi pomanjkanje vodstvenega kadra med mladimi. V Mansardi so se poleg številnih koncertov in žurov zgodile tudi okrogle mize, potopisna predavanja, razstave, večeri družabnih iger, v prostorih so večkrat vadile plesne skupine, izjemoma je bila Mansarda uporabljena celo kot glasbeni studio. S prenehanjem obratovanja MKI-ja v centru mesta je Lendava ostala brez pomembnega prostora za preživljanje prostega časa.


Kljub pestremu poletnemu dogajanju, sicer vezanemu na kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025, je bil prisoten občutek, da »se nič ne dogaja«. Že več mesecev ekipa, ki je prej v Mansardo vnašala vsebino, ni priredila nobenega dogodka. Ker snovalcem programa nedejavnost ne da miru, so se odločili, da nekaj naredijo. Z besedo mansarda v imenu projekta so želeli ljudi zbuditi in glede na zgodovino MKI Mansarde, so namen definitivno dosegli – dogodek vzbuja zanimanje, pa tudi zaradi skrivnostnosti. Organizatorji so informacije podajali postopoma in šele pred kratkim smo izvedeli, da lokacija dogajanja ne bo v nekdanjih prostorih MKI-ja, temveč na lendavskem gradu. Začelo se bo ob 18. uri z otvoritvijo razstave del alternativnih umetnikov.

##YOUTUBE-https://www.facebook.com/mansardalendava/videos/327215531196488/##


Velenjčan, Hotižan in Lendavčan, Valé, Metod Kulčar in Svetec. Za glasbeno podlago razstave bo poskrbel Vladimir Petković oziroma Vlad, njegov izbor umirjene elektronike bo prisoten še ob degustacijah vin mladih vinarjev iz okolice Lendave. S svojimi vini se bodo predstavili vinapaller, Kul' vino, Vina Gal, Kleiderman Bači, D' vino in Sebastjan Soós. Manj izkušenim in še neuveljavljenim vinarjem želijo dati priložnost, da jih domačini spoznajo in jih tako postaviti v ospredje. Z degustacijo si prizadevajo narediti tudi korak višje, razširiti idejo, da vino ni le polovica špricerja in med mladimi (ter ostalimi obiskovalci) razširiti spoštovanje do vina kot plod vinarjevega dela in truda.


Želijo si, da se bo danes na grad odpravilo in nato v klet spustilo čim več obiskovalcev, saj Lendavčani »končno spet« nekaj delajo in prav je, da Lendavčani »končno spet« imajo kje in pridejo kam preživljati sobotno popoldne, večer. Pričakujejo, da občinstvo z navzočnostjo izkaže neke vrste podporo, da organizatorje s tem motivirajo za nadaljnje prirejanje podobnih, ali pa sploh ne, prireditev.

Pozneje bodo glasbo sukali trije didžeji, Nvadrz, Jamie Ricaro in Leif Schwarz. Obeta se pravi DJ spektakel, saj bodo organizatorji po najboljših močeh in upoštevajoč razpoložljiva finančna pa tudi tehnična sredstva poskrbeli za vizualno raznolikost v prostoru. Celotno sceno bodo s t. i. videomappingom (»3D projekcija«) osvetlili malenkost drugače.
Osebni arhiv organizatorja
"Del ekipe organizatorjev pred lendavskim gradom, kjer se bo odvila Mansarda 2 vol. 1 - Peter Paller, Andi Gal in Sandor Paller."
lendava vino glasba degustacija koncert