vestnik

Z razstavo se letos poklanjajo Elizabeti Urisk

Ines Baler, 12. 4. 2020
Arhiv organizatorja
Razstava Velikonočni pirhi štirih dežel letos poteka nekoliko drugače.
Popularno

Razstava Velikonočni pirhi štirih dežel, ki je ob veliki noči že nekaj let zapored na ogled v stolpu Vinarium, bo letos potekala v digitalizirani obliki.

»Ker smo večino pirhov razstavljavcev prejeli že pred razglasitvijo epidemije, smo želeli razstavo postaviti na ogled. S pomočjo spletnih orodij ter videa si lahko uporabniki ogledali videorazstavo na spletnih straneh vinarium-lendava.si, lendava-lendva.si ter na facebook in instagram strani Vinarium Lendava,« sporoča Martina Bukovec iz Zavoda za turizem in razvoj Lendava. Razstava, na kateri sodeluje 15 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, je na ogled od velikega četrtka.

velikonočni pirhi štirih razstav, lendava, vinarium
ZTR Lendava
Razstavo pirhov štirih dežel so pripravili ob spoštovanju varnostnih ukrepov, ogledate pa si jo lahko na spletu.

Tudi tokrat so organizatorji zbrali pirhe z različnimi motivi in tehnikami izdelave. Razstavljeni pirhi so nastali v tehniki batik, pri kateri se na jajca nanaša stopljen vosek, in tudi v tehniki praskanja. »Med slovenskimi razstavljavci sta tudi dve vpisani v register žive kulturne dediščine. Ena je Eva Tivadar iz Kamovcev, druga pa Elizabeta Urisk iz Dobrovnika, ki smo se ji tokrat posebej želeli pokloniti, saj je v začetku letošnjega leta preminila, je pa vsa leta sodelovala na naših razstavah,« dodaja Bukovčeva.

Sicer pa so na razstavi na ogled pirhi z različnimi motivi, od velikonočnih, hetiških, spomladanskih pa vse do sodobnih motivov in poslikav. V Zavodu za turizem in razvoj Lendava poudarjajo še, da je treba ljudem tudi v času epidemije zagotavljati kulturne vsebine, ki so lahko dostopne na drugačen način.

velikonočni-pirhi-štirih-dežel lendava vinarium razstava