vestnik

Gorički bočkor za najbolj vztrajne

Damjana Nemeš, 16. 2. 2021
Osebni arhiv
Pohodniki, ki se odpravijo od Sebeščana k Sveti Trojici, morajo prehoditi štirideset kilometrov.
Popularno

Izkaznico pohodnika in pohodnice po Goričkem izdajajo od leta 2009, v tem času pa je bilo izvedenih skoraj štiristo pohodov.

Goričko drüjštvo za lepše vütro (GDLV) je leta 2009 začelo aktivnosti povezovanja organizatorjev pohodov po Goričkem. Cilj društva je bil postaviti normative in združiti vpis pohodov v eno izkaznico. V ta namen je bila naslednje leto izdana izkaznica pohodnika in pohodnice po Goričkem, v katero se je sprva vpisovalo 36 pohodov po Goričkem, z leti pa se je to število povečevalo. »Leta 2011 je bilo v izkaznici le 23 pohodov, že naslednje leto pa 41 pohodov in od takrat se njihovo število vrti okrog 40 na leto,« pove Jožef Rituper, koordinator pohodov pri GDLV.

Na pot navsezgodaj zjutraj 

Pohodi po Goričkem niso namenjeni zgolj rekreaciji in krepitvi zdravja, ampak tudi druženju, spoznavanju novih prijateljev in odkrivanju lepot goričke pokrajine. V vseh letih, odkar je bila izdana izkaznica pohodnikov po Goričkem, je bilo organiziranih skoraj štiristo pohodov in evidentiranih več kot 30 tisoč pohodnikov z različnih koncev Slovenije in tudi iz sosednjih držav. Vsak pohod je zgodba zase in vsak udeležencu ponudi nekaj zanimivega. Med izstopajočimi so Pohod od Sebeščana h Gradu, ki poteka 15. avgusta, pohodniki pa se na pot odpravijo navsezgodaj, že ob 5. uri. Najkasneje se začne Nočni pohod v Krncih, ob 22. uri, poteka pa prvo soboto v maju. Najdaljši je pohod od Pečarovec do Svete Trojice, udeleženci morajo prehoditi štirideset kilometrov. Velja omeniti še Pout po dolaj pa bregaj. Gre za čezmejni pohod, ki poteka med Budinci in Andovci v Porabju.

pohod, budinci, pout-po-dolaj-pa-bregaj
Damjana Nemeš
Organizatorji si s člani Goričkega drüjštva za lepše vütro prizadevajo, da bi lahko proti koncu marca začeli izvedbo pohodov. Na fotografiji čezmejni pohod Pout po dolaj pa bregaj.

Gorički bočkor za najbolj vztrajne

Pred nekaj leti so člani GDLV začeli podeljevati gorički bočkor. Gre za posebno nagrado za pohodnike, ki opravijo vse pohode, vpisane v izkaznico. »Pri tem nikakor ne gre za tekmovanje, ampak za posebno priznanje tistim, ki naredijo največ za promocijo pohodništva in prepoznavnost Goričkega,« podčrta sogovornik. Tudi letos je želja po izvedbi pohodov velika, tako pri organizatorjih kot pri GDLV, vendar je epidemija koronavirusa prav tako posegla na to področje. »Lahko povem, da bomo tudi letos izdali izkaznico pohodnikov, do konca januarja pa predvidevamo, da bomo pripravili še izhodišča za varno izvedbo pohodov. Skupaj z organizatorji želimo pripraviti nove smernice in morda vključiti nekatera podjetja in občine, ki bi pri organizaciji pohodov pomagali. Želimo si, da bi pohodi po Goričkem postali posebno gibanje, ki bi bilo prepoznano daleč naokrog,« še pristavi Rituper, ki upa, da bi lahko organizacijo pohodov začeli že proti koncu marca. 

Lani le dvanajst pohodov

V letu 2020 je bila izdana že 11. izkaznica pohodnika in pohodnice po Goričkem, opravljenih pa je bilo dvanajst pohodov. Poleg šestih, ki so bili vpisani v izkaznico, še Upkašov pohod v Križevcih, Po vrbovi poti Rogašovci, Pohod po Vidoncih, Po vaseh krajevne skupnosti Mačkovci ter dva pohoda iz Pečarovec h Gradu in k Sveti Trojici. Skupno so lani izdali 155 izkaznic, omenjenih pohodov pa se je udeležilo približno 1700 pohodnikov. Največ jih je bilo v Budincih, Ratkovcih in Tešanovcih, najdaljšo razdaljo od Sebeščana k Sveti Trojici pa je v dežju in z maskami prehodilo 21 pohodnikov.

pohodniki gdlv