vestnik

Vse povsod naenkrat za začetek

Tomo Köleš, 5. 3. 2023
Profimedia
Film Vse povsod naenkrat se ponaša s kar enajstimi nominacijami. FOTO PROFIMEDIA
Popularno

Gledalci bodo lahko videli štiri filme, ki imajo skupno kar trideset nominacij

Letošnja, 95. podelitev nagrad Ameriške filmske akademije, po domače oskarjev, bo v dvorani Dolby Theatre v Los Angelesu v noči z 12. na 13. marec po našem času. V počastitev tega največjega dogodka v svetu filma so v Gledališču Park v Murski Soboti na marčevski spored uvrstili štiri filme, ki so zaznamovali leto 2022, navdušili akademijo in se uvrstili med glavne nominirance.


Prvega so že predvajali v četrtek in v soboto. Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All at Once) je ameriška absurdna komična drama, ki sta jo napisala in režirala Daniel Kwan in Daniel Scheinert ter ga producirala z Anthonyjem in Joejem Russom. V središču zgodbe je kitajska priseljenka (igra jo zvezdnica akcijskih filmov Michelle Yeoh), ki ji, medtem ko njeno družinsko podjetje revidira davčna uprava, povedo, da se mora povezati z različicami sebe v vzporednem vesolju, da bi preprečila močnemu bitju uničenje večslojnega vesolja. V stranskih vlogah nastopajo Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Harry Shum Jr., James Hong in Jamie Lee Curtis. New York Times je film označil za »vrtinec žanrske anarhije« z elementi nadrealistične komedije, znanstvene fantastike, fantazije, filmov o borilnih veščinah in animacije. Čeprav je med vsemi letošnjimi nominiranci najbolj razdelil filmske kritike (nekateri mu pojejo hvalnice, drugi pa pravijo, da so komaj zdržali do konca), si je prislužil kar enajst nominacij za oskarja, največ med vsemi kandidati.
9. marca ob 19. uri in 10. marca ob 20. uri bo na sporedu film Fabelmanovi (The Fabelmans). Gre za ameriško dramo o odraščanju, ki jo je režiral Steven Spielberg ter jo napisal in produciral skupaj s Tonyjem Kushnerjem. Napol avtobiografska zgodba temelji na Spielbergovem otroštvu in mladosti in prikazuje prva leta njegovega filmskega ustvarjanja. V ospredju je sicer izmišljen lik Sammy Fabelman, mlad obetavni filmski ustvarjalec, ki raziskuje, kako mu lahko moč filmov pomaga uvideti resnico o svoji disfunkcionalni družini in ljudeh okoli njega. Sammyja igra Gabriel LaBelle, poleg njega pa nastopajo še Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen in Judd Hirsch. Film je posvečen Spielbergovim resničnim staršem, Leah Adler in Arnoldu Spielbergu, ki sta umrla leta 2017 oziroma 2020. Fabelmanovi so si prislužili sedem nominacij za oskarja, Spielberg pa je na nedavno končanem berlinskem filmskem festivalu (Berlinale) prejel častnega zlatega medveda za življenjsko delo.

The Fabelmans
Profimedia
Steven Spielberg je poleg številnih nagrad v zadnjem obdobju na letošnjem Berlinalu prejel tudi častnega zlatega medveda za življenjsko delo. FOTO PROFIMEDIA


16. marca ob 19. uri in 18. marca ob 20. uri bodo v Gledališču Park predvajali irsko tragikomedijo Duše otoka (The Banshees of Inisherin), ki jo je režiral, napisal in produciral Martin McDonagh. V filmu, ki se dogaja na oddaljenem otoku ob zahodni obali Irske, Colin Farrell in Brendan Gleeson igrata dolgoletna prijatelja, ki se znajdeta v slepi ulici, ko eden od njiju nenadoma konča razmerje, kar ima za oba in za skupnost velike posledice. V stranskih vlogah nastopata Kerry Condon in Barry Keoghan, Farrell in Gleeson pa sta znova združila moči, potem ko sta leta 2008 že sodelovala pri McDonaghovem režijskem prvencu Morilca na kolektivca (In Bruges). Film Duše otoka si je prislužil kar devet nominacij za oskarja.

Zlati globusi_Vodilna film Duše otoka in serija Abbott Elementary
Profimedia
Colin Farrell v irski črni komediji Duše otoka. FOTO PROFIMEDA


23. in 26. marca ob 19. uri pa bo na sporedu ameriška psihološka drama Kit (The Whale) režiserja Darrena Aronofskyja po scenariju Samuela D. Hunterja, ki temelji na njegovi istoimenski drami iz leta 2012. V filmu igrajo Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau, Ty Simpkins in Samantha Morton. V ospredju je zgodba o debelem učitelju angleščine, ki skuša obnoviti odnos z najstniško hčerko, vendar ima tudi ona svoje vedenjske težave. Kit se ponaša s tremi nominacijami za oskarja, za glavno moško vlogo, za stransko žensko vlogo ter za najboljše ličenje in pričesko.
Gledališče Park je s svojim marčevskim izborom spet ujelo pravi trenutek pri prikazovanju čarov filmskega ustvarjanja. Naj spomnimo: 10. decembra lani so že predvajali film Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), ki je na isti večer prejel štiri nagrade za najboljši evropski film. Mimogrede, tudi Trikotnik žalosti ima tri nominacije za oskarja.

brendan fraser
profimedia
Brendan Fraser si je prislužil nominacijo za glavno moško vlogo v filmu Kit. FOTO PROFIMEDIA

Pa še nekaj: cena vstopnic v Gledališču Park je enaka za vse filme, ne glede na to, kako dolgo trajajo.

oskarji ameriška-filmska-akademija gledališče-park-murska-sobota