vestnik

Za Sekoujem Kouyatejem bo na Soboškem poletju nastopila še Wiyaala

Tomo Köleš, 4. 8. 2022
Arhiv ZKTŠ Murska Sobota
Wiyaala, glasbenica iz Gane.
Popularno

Soboško poletje je minuli petek postreglo z enim odličnim »afriškim« koncertom, ta petek pa se obeta še eden. Pred slabim tednom je svojo vlogo odigralo tudi vreme, saj so bile temperature zvečer še vedno afriške, enako naj bi bilo tudi ta konec tedna.

Sekou Kouyate, mojster kore iz Gvineje, je odigral koncert v Murski Soboti s skupino Experience, ki so jo sestavljali Slovenci Igor Leonardi (kitara), Tadej Kampl (bas) in Janez Gabrič (bobni). Kouyate je s to zasedbo pred desetimi leti že izdal album Dia pri založbi Goga, kasneje pa še ploščo Live in MB. Dia v afriškem jeziku malinke, ki je skupek več narečij iz zahodnega dela črne celine, pomeni sreča. Takrat je zasedba Sekou Kouyate Experience že nastopila na Soboškem poletju, le da so bili v njej razen Igorja Leonardija drugi člani. Leonardi je eden najbolj zaposlenih in iskanih slovenskih glasbenikov, ki je deloval v skupinah, kot so Quatebriga, Begnagrad, Miladojka Youneed in Fake Orchestra. Basista Tadeja Kampla pa v Pomurju v zadnjih letih najbolj poznamo kot člana etno jazz kvarteta Džezzva.

soboško-poletje, sekou-kouyate
Niko Časar
Igor Leonardi.

Glavna zvezda na odru je bil seveda Sekou Kouyate, ki je v svetu postal znan kot čarovnik električne kore in si je zaradi hitrosti igranja in uporabe kitarskih učinkov prislužil vzdevek »afriški Jimi Hendrix«. V mladosti je bil član skupine Ba Cissoko, že pri dvanajstih letih pa je začel elektrificirati tradicionalno koro, 21-strunsko zahodnoafriško harfo, in eksperimentirati s hitrimi »rifi« in distorzijo po navdihu iz funka in jazza.

Obvladovanje kore je podedoval od svojega očeta M'Badyja Kouyateja. Z bratrancem Bajem Cissokojem in v manjši meri s svojo družinsko skupino Section Kora iz Conakryja, prestolnice Gvineje, je bil na turneji po vsem svetu. Nato se je proslavil z uspešnim sodelovanjem z ameriškim kantavtorjem, raperjem in beatboxerjem Joejem Driscollom. Driscoll in Kouyate sta se spoznala leta 2010 na festivalu v Marseillu v Franciji. Kljub temu (morda pa prav zaradi tega) da prihajata iz popolnoma različnih glasbenih sfer, je njuna prisotnost na odru proizvedla eksplozivno energijo, njun prvi skupni album Faya pa je leta 2014 prepričal tako kritike kot javnost. Dve leti kasneje je sledil še drugi album, imenovan Monistic Theory.

Leta 2015 je Kouyate izdal svoj prvi samostojni album Sabaru, kar pomeni potrpežljivost. Na tem izdelku je pokazal ves svoj talent kot glasbenik s koro, a tudi kot pevec. Že leto pozneje je izšel album Live in Hertme, ki ga je posnel z duetom Debademba na festivalu afriške glasbe na Nizozemskem. Svojo virtuoznost je pokazal tudi na letošnjem nastopu v Murski Soboti, ne glede na to, ali je bil na odru sam ali s skupino.

Tudi pevka Wiyaala iz severozahodnega dela Gane bo imela na jutrišnjem koncertu pretežno slovensko spremljevalno zasedbo, ki jo sestavljajo Miha Petric (kitara), Nejc Škofic (klaviature, glas), Jošt Lampret (bas kitara) in Žiga Kožar (bobni), morda pa se jim bo pridružil še kubanski Slovenec Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta na tolkalih.

soboško-poletje, sekou-kouyate
Niko Časar
Sekou Kouyate, gvinejski mojster na kori.

Noella Wiyaala, znana pod umetniškim imenom Wiyaala, je 35-letna afropop pevka in avtorica, ki poje v svojem maternem jeziku sissala in narečjih waala ter angleščini, pri čemer v pesmih pogosto združuje vse tri jezike. Wiyaala pomeni »tisti, ki naredi« ali »izvajalec« v jeziku sissala. V javnosti je postala znana s singlom Make Me Dance in androgino podobo. Potem ko je zaslovela v resničnostnih šovih v Akri, prestolnici Gane, je leta 2013 začela samostojno kariero z uspešnico Rock My Body, ki ji je prinesla nagradi za najbolj obetavno umetnico v Afriki in razodetje afriške celine na prvi izdaji prireditve All Africa Music Awards leta 2014. Wiyaala je povezana tudi z organizacijo Unicef v Gani in ministrstvom za spol, otroke in socialno zaščito Gane v kampanjah proti porokam in revščini otrok ter za zdravje in higieno. Vodila je 15. festival afriške glasbe v Londonu. Marca 2021 je bila na prireditvi 3Music Awards Women's Brunch razglašena za eno od 30 najvplivnejših žensk v glasbi. Prejela je še priznanja festivala WOMAD UK, iger Commonwealtha in Afriške unije. Nastopila je na mnogih festivalih po Evropi. Sama oblikuje in šiva oblačila, ki jih nosi na nastopih. V svoji vasi je zgradila umetniško središče, hišo za goste in restavracijo, kjer prireja festivale in dogodke.

Ne iz Afrike, ampak iz Nashvilla, ameriške prestolnice countryja, pa bo takoj za Wiyaalo na soboški oder prišel kvartet Six One Five Collective, ki ga sestavljajo tri ženske in en moški: Nicole Witt, Jamie Floyd, Sarah Darling in Michael Logen. Ustvarjajo mešanico countryja, folka in popa, kar bo dodatno popestrilo petkov glasbeni večer. »Njihov zvok, ki ga zaznamujejo izrazite harmonije, mojstrski glasovi in solistični vložki, spominja na velikane ameriške glasbe, kot so Fleetwood Mac, Little Big Town in drugi.

615Collective_081+copy
Arhiv zasedbe
Skupina Six One Five Collective iz Nashvilla.

Njihovi nastopi so eklektična mešanica avtorskih skladb, uspešnic, napisanih za druge izvajalce, in udarnih pesmi, ki so postale zaščitni znak skupine. Kvartet je nastopal po vsem svetu in bil predskupina izvajalcev, kot so Lennon Stella, John Legend, India Arie, John Hiatt in Kenny Chesney. Člani zasedbe ustvarjajo tudi pesmi za izvajalce, kot so Kelly Clarkson, Steven Tyler, Kesha, George Strait, Lee Brice, Ingrid Andress, Marc Broussard in Sister Hazel, ter za televizijske nanizanke, kot so Nashville, Parenthood, Selling Sunset, Love Island in American Ninja Warrior,« opisujejo in napovedujejo kolektiv 615 pri murskosoboškem zavodu za kulturo, turizem in šport.

soboško-poletje sekou-kouyate wiyaala