vestnik

Začenja se Masterchef. Na kaj prisega in kakšne načrte ima prekmurska tekmovalka?

Ines Baler, 17. 3. 2022
Ana Gregorič/24ur
Petra Trofenik.
Popularno

Na televizijske zaslone se zvečer vrača kuharski šov Masterchef in tudi v tokratni sezoni bo v njem nastopala pomurska predstavnica. To je 33-letna Petra Trofenik iz Murske Sobote. »Da sem bila izbrana med 16 tekmovalcev, mi veliko pomeni. Neprecenljivo je, ko se med velikim številom prijav odločijo ravno zate. Še lepše pa je, da bom imela priložnost kuhati pred vrhunskimi sodniki, ki mi lahko dajo ogromno kuharskih nasvetov in spodbud.«

Magistrico varne prehrane je za kuhanje navdušila babica. »Kot majhno dekle sem jo rada opazovala pri kuhi in radovedno spraševala, kako se kaj pripravi. Ona pa mi je pripovedovala tudi zgodbice iz mladosti, ko ni bilo izobilja. Zato je rada poudarila, da se mora vse porabiti in ne sme nič v smeti.« To zavedanje se je pri njej med izobraževanjem še krepilo, saj je spoznala način pridelave hrane od vil do vilic. »Zavedam se, da se mora vsa hrana spoštovati, saj je potrebnega veliko truda, da neko sestavino dobimo na krožnik,« pravi in doda, da je njena pozitivna lastnost tudi ta, da zna premišljeno kupovati sestavine. Pazi, da jih ne kupi preveč, izbira pa sveže in lokalno.  



Da je priprava jedi njen hobi in da v kuhinji resnično uživa, je dokončno spoznala v času epidemije in zaprtja države. »Zelo rada pripravljam jedi, ki so značilne za naše prečudovito Pomurje, predvsem 'bujto repo, dödole, pajani kruh, retaše, kvasenice', prav tako rada uporabljam ajdovo kašo in sem velika oboževalka prekmurske gibanice. To je jed, za katero prisegam, da je najboljša na svetu,« še pove Petra Trofenik. V kuhinji se drži tradicije, najraje eksperimentira pri sladicah. Na šov se pripravlja s prebiranjem kuharskih knjig in spremljanjem kuharskih oddaj, seveda pa tudi vadi v domači kuhinji. Zaupala nam je še, da daje poudarek postavitvi krožnika, saj da najprej jemo z očmi.

petra trofenik, masterchef
Osebni arhiv
Za nastop v oddaji se je prijavila sama, ker si je zaželela novega izziva. Po razkritju novice, da je med 16 kandidati, je iz okolice prejela številne pozitivne odzive, kar ji je dalo dodatnega zagona za ustvarjanje v kuhinji.


Želi si čim več napetih izzivov

V vlogi sodnikov bodo tudi v osmi sezoni Masterchefa Bine Volčič, Karim Merdjadi in Luka Jezeršek. Tekmovalka ima največje strahospoštovanje pred prvim, saj je po njenih besedah brez dlake na jeziku in so njegove ocene lahko precej ostre. S katero jedjo želi očarati trojico? Meni, da je nehvaležno navajati jed, ki bi jih stoodstotno prepričala, saj so sodniki precej zahtevni. »Bi pa poskusila z orado v soli, ki naj bi jo pripravila zelo dobro,« razmišlja. 



Petra Trofenik si v šovu želi čim več napetih izzivov ter sestavin, iz katerih še ni pripravljala jedi, predvsem pa pridobitve novega znanja. Opisuje se kot odločno, odkrito umetniško dušico, ki v življenju prisega na pozitivizem. V Masterchefu se bo borila, da pride čim dlje, s kančkom očesa pa kuka tudi proti finalu. Če ji bo uspelo zmagati, bi denarno nagrado porabila za izdajo knjige z zdravimi recepti, kar je njena dolgoletna želja.

petra trofenik, masterchef
Osebni arhiv
Magistrico varne prehrane je za kuhanje navdušila babica.

»To, da nekdo ustvarja po tvojem navdihu, je neprecenljivo. Želim si, da bi ljudi ozaveščala o zdravem načinu življenja, o tem, da za zdrav in okusen obrok ne potrebuješ ogromno sestavin.« Njena tiha želja pa je tudi majhen lokal, v katerem bi lahko stregla svoje sladice in dobro kavo.

masterchef petra-trofenik