vestnik

Zakonca Vouri praznovala 65 let poroke

Maja Hajdinjak, 16. 5. 2019
Damir Sijanta
Marija in Alojz s svojimi otroki (po starosti): Hildo, Alojzem, Marijo, Francem in Jožetom.
Popularno

Nekdanji pastor Binkoštne cerkve Nuskova Alojz Vouri in njegova soproga Marija sta praznovala častitljivo obletnico

V nedeljo, 5. maja, je na bogoslužju v Binkoštni cerkvi (BC) Nuskova bila med drugim tudi krajša slovesnost ob 65-letnici poroke senior pastorja Alojza Vourija in njegove soproge Marije. Istega dne, leta 1954, sta si v domači cerkvi obljubila zvestobo in ljubezen, ki traja še danes.V nedeljo, 12. maja, pa jima je prišel na bogoslužje čestitat tudi župan občine Rogašovci Edvard Mihalič, ki je v svojem nagovoru povedal med drugim tudi:

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.


f4b5b83fa017b8b21a42cf98ba7161f1
Damir Sijanta
Župan občine Rogašovci Edvard Mihalič je čestital slavljencema ob častitljivem jubileju.


"Moram povedati, da si štejem v posebno čast, da sem danes lahko tukaj, da dam majhen kamenček v njuno zgodbo. Verniki in vernice Binkoštne cerkve ste v mojem srcu prav posebej zabeleženi. Zelo vas spoštujem, zaradi vaše vere, vašega odnosa do otrok, do družine, do okolice, pa tudi do širše skupnosti. To smatram kot en lep čudovit otok v nemirnem morju, kjer ljudje uživajo in si pomagajo." Dodal je še, da so za tako velik ugled binkoštne cerkve v domači občini zaslužni tudi pastorji: prvi je bil Leopold Kuzmič, drugi Alojz Vouri in zdaj njegov naslednik Franc Vouri. "Želim si, da bi bilo temu tako tudi v prihodnje. Gospod senior pastor, ki vas je veliko let vodil, je dopolnil 94 let, vsa čast. To je lepa starost, ki kaže, da je znal, kako je treba živeti. Žena Marija je včeraj dopolnila 90 let. Kako lepo se še smehlja," je še dodal. "Verski voditelji nas na različne načine poučujejo, kako naj živimo. Poučujejo! Sami velikokrat živijo popolnoma drugo življenje. Za Alojza to ni mogoče reči. Zgledujmo se po njem, saj je vse življenje, tako kot je govoril, tudi živel. To bi morali imeti mi vsi v svojih srcih, pa žal nimamo." Zakoncema je podaril kup dobrot in knjigo, v kateri je v sliki in besedi opisana tudi binkoštna cerkev v Nuskovi, Mariji pa je podaril še šopek.


Kot nam je povedal njun sin Franc Vouri, pa kljub dolgoletni zakonski zvezi njuno skupno življenje ni bilo lahko, kajti majhna kmetija je dajala malo hrane, vendar pa sta se trudila, da sta po svojih najboljših močeh poskrbela za svojih pet otrok.
Posebno poglavje v njunem življenju je bila duhovna oskrba članov BC Nuskova. Alojz, kot dolgoletni pastor BC, se je odpovedal marsikateri »ugodnosti« v svojem življenju in življenju družine, da je lahko bil z verniki v vseh njihovih življenjskih situacijah. Vedno je rad priskočil na pomoč ljudem, ki so le-to potrebovali. Nemalokrat je pustil svoje delo doma in šel pomagat drugim. Veliko hlevov v vasi in v sosednjih vaseh je poznalo "Lojoša" kot pomoč pri telitvi.
V času, ko ni bilo kombajnov in druge mehanizacije, ki je danes samoumevna, je s svojo koso požel žetev na mnogih njivah ter travo na travnikih. Bil je tudi vsestranski mojster v gradbeništvu. Vse vrednote pa sta se oba trudila prenesti tudi na svoje otroke. Kot pravita sama, je vse to božja milost, s pomočjo kateresta prišla tudi skozi razne bolezni, ki tudi njima niso prizanesle. Kot zanimivost: danes njuno starost – Marija 90 let, Alojz pa bo decembra dopolnil 95 let,izpolnjuje tudi njunih devet vnukov in sedem pravnukov.Praznovanje jubileja se je zaključilo s skupnim kosilom na domačiji v Nuskovi, v družinskem krogu in s sosedi.

1cfe69f4f33f0a2083aab9e3e6dbc605
Damir Sijanta
Slavljenca s svojimi vnuki: Petrom, Benjaminom, Jonatanom, Gabrijelom, Gregorjem, Jakobom in vnukinjami Saro, Melito in Tamaro.

8932c230fdc1afd390662154ee293f67
Damir Sijanta
Skupinska fotografija s praznovanja.

železna poroka 65 let poroke Vouri Alojz Vouri Marija Vouri