vestnik

(ZGODBA) Društvo, ki združuje mlade pomurskega podeželja

M.V., 17. 11. 2021
DPM Sveti Jurij ob Ščavnici
V društvu je več kot 80 mladih, starih od 18 do 40 let.
Popularno

Mladi nadaljujejo, kar so starši osnovali. Dobrodošli so vsi, ki jih zanimajo tradicija, inovativnost in želja po druženju.

Letos je minilo osemindvajset let, odkar so pri takrat še Vidmu (danes Svetem Juriju ob Ščavnici) ustanovili Društvo podeželske mladine. »Že prej smo bili v naših koncih precej aktivni v sklopu takratnega aktiva mladih kmetovalcev, v okviru katerega smo se udeleževali kmečkih iger in tekmovanj v oranju. Ko so se začela oblikovati in ustanavljati društva podeželske mladine, smo se za ta korak odločili tudi pri nas,« se spominja prvi predsednik Jože Lančič iz Žihlave.

dpm-sveti-jurij-ob-ščavnici
DPM Sveti Jurij ob Ščavnici
Podpiranje kmetov v času izolacije prek spleta s sloganom: "Pridelam, predelam, za sebe in tebe. Podpri lokalne kmete."

Doživeli številne dogodivščine
Ustanovni občni zbor takrat še Podeželske mladine Videm ob Ščavnici je potekal 16. januarja 1993 v gasilskem domu pri Vidmu. »Na začetku se je v društvo včlanilo 56 mladih. Ustanovni člani smo bili jaz, Metka Marinič in sedanji župan Anton Slana, veliko pa so k ustanovitvi pripomogli tudi drugi člani,« mi pove sogovornik Lančič, ki je društvu predsedoval 12 let. »Metka je bila takrat zadolžena za pisarniški del, Anton za povezovalnega. Še danes sem mnenja, da je za obstoj društva pomembno, da se člani aktivno vključujejo oziroma da se delo v društvu razdeli, je pa treba vedeti, kaj komu ustreza. Vsak je v nečem odličen,« pojasni.

Tistih časov se spominja v lepi luči. »Kot društvo smo se udeleževali različnih usposabljanj, srečanj, vabljeni smo bili tudi na taka, ki jih niso organizirala druga podeželska društva mladine, ampak tudi popolnoma drugačna društva po Sloveniji. Spoznavali smo nove stvari, hodili na tekmovanja, pohode, tudi raftinge na Primorsko,« se spominja in doda, da so bili takrat časi, ko ni bilo računalnikov in mobilnih telefonov. Člani društva so se na ta način trudili širiti dober glas ne samo o domačem kraju, temveč tudi širše o celotnem kmetijstvu. Veliko je bilo tudi druženj v domačem kraju, med drugim so se vsako leto zbrali in ustvarili tudi »presmec«, ki so ga kasneje odnesli do cerkve. »Delali smo ga tudi štiri ali pet dni. Najvišji je meril 36 metrov,« se spominja. Bili so tudi organizatorji prvega Blaguškega teka.
Čeprav je na začetku še prevladovalo stereotipno prepričanje, da morajo člani prihajati s kmetij, je to kmalu zamrlo. »Pravzaprav je bilo kar precej najbolj dejavnih članov prav iz mesta. Pri nas so se 'našli' in tudi aktivno delovali,« še doda. Na začetku so prevladovali člani iz okoliških krajev, z leti se je to začelo spreminjati.

dpm-sveti-jurij-ob-ščavnici
DPM Sveti Jurij ob Ščavnici
Sodelovali so tudi na žetvi zlatega klasa. Na fotografiji skrajno levo sedanja predsednica društva Klementina Vrbnjak.

Pogoja za vstop v društvo ni
Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici oziroma, kot se sami imenujejo, Jürjofška mladina še danes velja za eno bolj številčnih društev v občini, ki združuje vse mlade in mlade po duši s podeželja, najsi bodo s kmetije ali ne. Ponosni so, da združujejo mlade, ki si želijo dogajanja in sprememb na področju dojemanja podeželja ter z dvignjeno glavo pokažejo, da so mladi s podeželja in jih tega ni sram. »Uradno včlanjenih nas je trenutno osemdeset, a dejansko nas je veliko več. Trenutno smo edino aktivno društvo podeželske mladine v Pomurju,« mi pove trenutna predsednica Klementina Vrbnjak. Uradno število namreč določijo vsako leto na občnem zboru, ki pa se ga nekateri ne morejo udeležiti. Pridruženih je veliko mladih iz občin Križevci, Radenci, Gornja Radgona, pa tudi iz prekmurskih koncev. Med njimi je tudi Katarina Puhan Gjerkeš, ki je kandidirala za mladega inovativnega kmeta/kmetico.

dpm-sveti-jurij-ob-ščavnici
DPM Sveti Jurij ob Ščavnici
Vsa leta sodelujejo pri kmečkih igrah, ki so organizirane po različnih krajih Slovenije. V primeru zmage se tekmovanje odvije pri njih.

»Pogoja za vstop v društvo ni. Odprti smo do vsakega, niti ni pogoja, da mora biti človek s kmetije. Če nekoga to zanima in bi rad prišel v družbo, je dobrodošel,« prida. Zaželeno pa je zanimanje za tradicijo, inovativnost in želja po druženju. »Pri nas se vedno nekaj dogaja, od zanimivih ekskurzij na agrarne sejme po Evropi, smučanja, drugačnih izletov po celi Sloveniji, obiskov pri drugih društvih iz Zveze podeželske mladine in sodelovanja na vseh dogodkih le-te, kot so poletne kmečke igre, zimske športne igre, državni kvizi Mladi in kmetijstvo, skupščine in drugačna druženja. Poleg vsega tega pa še vedno najdemo čas, da se poglobimo tudi v probleme, ki težijo mlade kmete, in se jim trudimo pomagati po najboljših močeh. Vseskozi pa člani, ki smo stari od 18 pa do 40 let, med sabo tudi odlično sodelujemo in si pomagamo pri delovnih akcijah ali pa si svetujemo, kako naprej,« pove mlada predsednica društva. Pri tem izpostavi, da je med člani veliko znanih lokalnih pridelovalcev domače prehrane. »Tudi v času epidemije nismo mirovali. Odločili smo se podpreti domače in ustvarili gajbice domačih dobrot, ki so jih kupci lahko prevzeli na določenih prevzemnih točkah.« Kot zanimivost doda, da so bili ustanovni člani društva prav njihovi starši. »Veliko mladine predstavljajo sinovi in hčere sedaj očetov in mam, ki so nekoč ustvarili društvo. Na nek način se je to torej preneslo v naslednji rod.«

dpm-sveti-jurij-ob-ščavnici društvo člani podeželje