vestnik

Žiga Valetič v Mikku predstavil knjigo o osemdesetih

Tomo Köleš, 23. 11. 2019
Tomo Köleš
Žiga Valetič ob predstavitvi knjige 80ta: desetletje mladih v Mikku.
Popularno

V soboškem klubu Mikk je bila predstavitev knjige 80ta: desetletje mladih avtorja Žige Valetiča.

Žiga Valetič je pisatelj, scenarist, publicist, prevajalec in grafični oblikovalec iz Ljubljane, ki je znan po številnih izdanih mladinskih delih, romanih, poeziji, esejistiki in prevodih. Več kot leto dni je pisal prvo knjigo, v kateri je popisan slovenski pop-rock iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.

ebec553ff65dca31eb383545a5abb777
Osebni arhiv
80ta: desetletje mladih

"V osemdesetih, ki so dokončno presekala prevlado slovenske popevke, smo dobili sintesajzerje, videospote, osebne računalnike ter napredno studijsko tehnologijo, kar je doprineslo k rojstvu novih žanrov. Poleg punka in novega vala so nas stresli heavy metal, hard-core, industrial, etno in ja, tudi eurodisco, domačijski pop ter domoljubni rock. Ob koncu desetletja je polagoma prišlo do menjave nosilcev zvoka, saj so vinilke in kasete nadomestili cedeji, v vmesnem času pa se je z inštrumenti in mediji spečalo nekaj najstniških generacij, ki so bile po eni strani nedolžno zazrte proti Zahodu, še bolj nedolžno pa so ljubile svojo širšo domovino – Jugoslavijo. To je knjiga o nas, o takratnih albumih, pesmih in izvajalcih, ter o tem, zakaj se ob poslušanju slovenskih radijskih postaj še danes lahko zdi, kot da smo obtičali v prejšnjem stoletju," je med drugim zapisano v knjigi, v kateri so omenjeni tudi nekateri pomurski izvajalci.
Ob knjigi je izšel tudi dvojni cede z ustreznimi skladbami, ki jih je izbral sam avtor, na spletnem portalu YouTube pa je naložil tudi 160 komadov iz tega obdobja.

žiga-valetič, predstavitev-knjige, mikk-murska-sobota
Tomo Köleš
Žiga Valetič ob predstavitvi knjige 80ta: desetletje mladih v Mikku.

Sicer pa si več o avtorju in knjigi preberete tudi v članku (VIDEO) Prva knjiga o slovenskem pop-rocku 80. let: V njej tudi pomurski glasbeniki, ki ga je Maja Hajdinjak objavila lani na naši spletni strani vestnik.si.

2ee3e14271eae0aeaa28ed78bade3ea3
Osebni Arhiv
Žiga Valetič.

osebni arhiv
Murska Sobota, glasbena skupina Magnet,
žiga-valetič knjiga 80ta predstavitev mikk-murska-sobota