vestnik

Znan nizozemski kuhar spekel tradicionalno prekmursko sladico

I.B., 1. 4. 2020
Instagram Rudolph van Veen
Takšno gibanico je spekel Rudolph van Veen v prvem poskusu.
Popularno

Kuharski zvezdnik Rudolph van Veen poskrbel za promocijo Slovenije, Prekmurja in Urške Fartelj

Urško Fartelj, avtorico kulinarične strani 220 stopinj poševno, je pred dnevi presenetilo elektronsko sporočilo znanega nizozemskega kuharja Rudolpha van Veena. Navdušenca nad kulinariko sta se spoznala pred šestimi leti na nizozemskem veleposlaništvu v Ljubljani. Van Veen je za goste, med katerimi je bila tudi Prekmurka, pripravljal tradicionalne nizozemske jedi. Ker se Farteljeva drži pravila, da se nikamor ne gre brez darila, je van Veenu za pokušnjo odnesla prekmursko gibanico, ki jo je takrat prvič poskusil.

Sogovornica pravi, da ga je gibanica navdušila z videzom, kombinacijo sestavin in okusom. »Veliko me je spraševal o sestavinah, okusih, sočnosti in prav videlo se je med okušanjem, kako mu skozi glavo šviga tisoč misli,« je obudila spomine na srečanje in dodala, da je pojedel dva kosa, drugega za drugim. »Verjetno se bo marsikateri Prekmurec strinjal z mano, da je dva kosa prekmurske gibanice zelo težko pojesti,« doda.

Urška Fartelj, Rudolph van Veen
Osebni arhiv
Recept za prekmursko gibanico je Urška Fartelj slavnemu nizozemskemu kuharju razkrila pred šestimi leti.

Nizozemec je takrat tudi dobil Urškin recept za tradicionalno sladico. 


Po šestih letih je Farteljeva že domnevala, da je kuharski mojster na recept pozabil ali ga kje izgubil, zato je bila v minulih dneh toliko bolj presenečena nad sporočilom. »V njem sva obudila spomine na druženje, Rudolph pa me je še prosil, da mu dodatno razložim, kakšno skuto lahko uporabi, ker kot vemo, po svetu različno poimenujejo posamezne vrste skute. Pri njih tudi ne poznajo mletega maka, zato je tekla še beseda o tem, kako ga pravilno fino zmleti in podobno,« opiše Urška Fartelj.

Ugotovila je, da je kuharski zvezdnik tudi podrobno pregledal njen kulinarični blog in družbena omrežja, saj jo je povprašal, zakaj je pri enem objavljenem receptu mak osočila z vinom, pri drugem pa ne. »To pomeni, da je res dobro naštudiral recept in želel gibanico pripraviti tako, kot je treba in ne malo po svoje,« pristavi. 

cec1852f21d908bae852400207e15c50
Nataša Juhnov
Urška Fartelj je avtorica kulinarične strani 220 stopinj poševno.

Prekmurka pravi, da kuhar spoštuje izvirnost receptov, zato sta tudi izmenjala kar nekaj informacij in podrobnosti o tem, kakšna je pravilna priprava in katere sestavine so sestavni del sladice.

Da je van Veen pripravil eno od slovenskih kulinaričnih posebnosti, je velika promocija za Slovenijo, Prekmurje in tudi za Urško Fartelj. »Vesela sem, da so mi privzgojili navado, da ne grem nikamor brez darila. Kajti če bi šla tja brez prekmurske gibanice, tega zdaj ne bi bilo.« Pove še, da je navdušena, ko kdo pripravi jed po njenem receptu. »S tem se vsak dan srečujem pri pisanju svoje kuharske strani, ko mi sledilci pošiljajo fotografije jedi, ki jih pripravijo po mojem receptu. Ko pa po tvojem receptu gibanico speče tak mojster, je to neverjetno.«

Ali bo kuhar prekmursko gibanico spekel v kateri od svojih oddaj, Farteljeva še ne more izdati, ampak kdo ve, morda ga bo za kuharskim pultom spremljala tudi sama.

urška-fartelj 220-stopinj-poševno rudolph-van-veen prekmurska-gibanica