vestnik

ŽPZ Marjetice: Izdali zgoščenko z avtorskimi in ljudskimi pesmimi

Jože Gabor, 28. 10. 2018
Jože Gabor
Ženski pevski zbor Marjetice DU Moravske Toplice z zborovodjem in harmonikarjem Štefanom Šantavcem.
Popularno

Na glasbenem večeru v dvorani vaško-gasilskega doma Bogojina je Društvo upokojencev Moravske Toplice predstavilo novo zgoščenko Ženskega pevskega zbora Marjetice DU Moravske Toplice.

To je tretja zgoščenka tega zbora, ki ga zadnja štiri leta vodi Štefan Šantavec. V petnajstih letih delovanja je zbor izdal tri zgoščenke, na najnovejši je deset ljudskih in avtorskih pesmi, s katerimi v zadnjih letih nastopajo na različnih prireditvah v občini in drugod, je povedal predsednik DU Moravske Toplice Ludvik Sočič. »Tako ob nastopih kot na zgoščenki zbor ob nekaterih skladbah na harmoniki spremlja zborovodja Štefan Šantavec. Producent zgoščenke je Dejan Borovič. Na njej je šest ljudskih pesmi, ob naslovni Vsakdo mora imeti prijatelja še Ena ptička priletela, Rožice ne bom trgala, Nocoj, Vsi vas zdaj pozdravljamo in Bele cvetice.« Na zgoščenko pa so vključili tudi pesmi Milana Ostojiča Ledene rože in Orkester za poljube, avtorja preostalih dveh skladb pa sta Boris Kovačič (Kje je sonce) in Jože Skrinar, ki je napisal upokojensko Ne damo se.

Zgoščenke so kronale njihovo delo

Ludvik Sočič je dodal, da so pri pripravi prireditve sodelovala KUD Bogojina in druga društva iz Bogojine. Spomnil je na začetke zbora pod vodstvom Štefana Zelka, ki je sedaj častni član Društva upokojencev Moravske Toplice. »Zbor je bil ustanovljen pet let po tem, ko smo ustanovili Društvo upokojencev Moravske Toplice, v katerem so odlične pevke in pevci, ki so do tedaj nastopali v različnih zborih. Zgoščenka je krona njihovega dela zadnjih let. Pobudo zanjo je dal pred tremi leti sedanji zborovodja. Z njo se bo zbor lahko še bolj predstavljal javnosti, tudi na radijskih postajah, pomeni pa tudi pomemben spomin na ljudsko petje v naši občini v nekem obdobju.«
Pevovodja, glasbeni pedagog in recenzent Tomaž Kuhar je dodal, da je bilo članice zbora Marjetice prijetno poslušati že od začetka, ko jih je prvič slišal na srečanju upokojenskih pevskih zborov v Gornji Radgoni, kjer je bil strokovni spremljevalec in selektor. »Njihovo petje je spremljava na harmoniki izoblikovala v prijetno glasbeno doživetje. Takrat sem rekel zborovodji Štefanu Zelku, da bi take pevke morale peti v več kot dvoglasju, nikakor pa ne v enoglasju. Sledil je izbor zahtevnejših skladb in prepričljivejše glasbene izpovedne vsebine. Po tistem sva z zborovodjem dorekla še marsikaj koristnega. Zgoščenka je nedvomno pomemben prispevek h kulturnemu življenju v regiji in tudi širše.«

Druži jih tudi prijateljstvo

Pevke so iz vasi Tešanovci, Mlajtinci, Vučja Gomila in Bogojina, je povedala Marjeta Maučec, ki je članica zbora od začetka. »Zberemo se vsak ponedeljek na vajah v Tešanovcih. Prepevamo sebi za dušo in drugim v veselje. Pesem je hrana za dušo in srce. Ime Marjetice nam je izbral zborovodja, tudi velik ljubitelj narave in rož Štefan Zelko, ker so mu med vsemi rožami najbolj ljube marjetice. Naučile smo se veliko lepih pesmi o ljubezni, prijateljstvu, upanju …« Ob samostojnih koncertih so imele še več kot dvesto drugih nastopov v občini in drugod.
ŽPZ Marjetice DU Moravske Toplice