vestnik

Adrii prepovedali letenje z dvema letaloma! Zaposleni imajo dovolj ignorantskega odnosa lastnikov

G.G./STA, 20. 9. 2019
Slovenija

Javna agencija za civilno letalstvo je zaradi odpovedi najemnih pogodb Adrii Airways prepovedala letenje z dvema modeloma letal Bombardier CRJ900.

Po poročanju spletnega portala 24.ur se je danes ob 12. uri zgodil spontani protest zaposlenih v Adrii Airways, ker imajo dovolj ignorantskega odnosa lastnikov. Zbrali so se piloti in kabinsko osebje, najbolj jih moti to, da ne vedo, kaj se bo zgodilo s podjetjem in z njihovimi karierami.

Agencija je, kot so sporočili, letenje z dvema modeloma letal, ki jih je Adria najemala od Trident Aviation Leasing Service, ustno prepovedala v četrtek ob 16. uri. Pisno odločbo bodo v skladu z zakonom izdali v petih dneh. Trident je namreč po poročanju medijev zaradi dolgov Adrie tej zasegel prva letala.

Na pobudo letalskega prevoznika so se nato nadzorniki agencije v četrtek pozno popoldan sestali z vodstvom družbe. Na sestanku so predstavniki družbe agencijo seznanili s trenutno situacijo oz. dogajanjem v družbi in naknadno tudi pisno zagotovili, da so njihove letalske operacije z ostalimi letali, vpisanimi na spričevalo letalskega prevoznika, varne.

Če pride do odstopanja od letalske varnostni ...

Agencija poleg tega vodi postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways. Zapisali so, da ti postopki tečejo naprej neodvisno od trenutnega dogajanja v družbi. "Postopek, ki govori o finančni kondiciji je sicer nedvomno povezan s tem. Vse to bo gotovo vplivalo pri končni odločitvi," je dejal direktor agencije za civilno letalstvo Rok Marolt.

Po njegovih zagotovilih agencija redno, "iz ure v uro" spremlja razmere v letalskem prevozniku. "V kolikor bi zaznali, da bi prišlo do odstopanja od letalske varnosti, bomo ne glede na postopek, ki ga vodimo v zvezi z licenco, nemudoma ukrepali," je zagotovil. Adria namreč za letenje potrebuje tudi spričevalo letalskega prevoznika, tudi pri tem pa jo agencija redno preverja.

Adria je sicer morala zaradi omenjenih težav danes odpovedati več poletov. Kot je razvidno iz njihove spletne strani, sta bila odpovedana jutranja leta Skopje-Ljubljana in Ljubljana-Zürich, prav tako so že odpovedali dopoldanske lete München-Ljubljana, Zürich-Ljubljana in Dunaj-Ljubljana. Popoldanski vozni red zaenkrat ostaja nespremenjen, so pa več letom že zamaknili ure odhodov.

Odpovedi in zamude že v četrtek

Do številnih zamud je prišlo že v četrtek. Med drugim so potniki Adrie zaman čakali lete v Pariz, Koebenhavn in Amsterdam. Odpovedani so bili tudi leti v Bruselj, Tirano in Prago.

Prvi mož Adrie Holger Kowarsch je sicer sinoči za STA zanikal poročanje medijev, da naj bi lizinške hiše zaradi neporavnanih obveznosti odpovedale lizinške pogodbe za dve letali Bombardier CRJ900. Dejal je, da pogajanja z lizinškimi hišami še vedno potekajo.

Falko prosi za pomoč

Trident Aviation Leasing Service je sicer del skupine Falko, ki ima v lasti tudi irskega nizkocenovnega prevoznika CityJet in je med največjimi upniki Adrie, poroča spletni portal Siol. Prav Falko naj bi bil tisti, ki so ga v Adrii v zadnjih tednih predstavljali kot skorajšnjega rešitelja slovenskega letalskega prevoznika.

Po neuradnih informacijah naj bi obiskal več državnih institucij in jih je prepričeval, naj mu pomagajo z državnim poroštvom, drugače bo Adrii zmanjkalo denarja za plače. Pri tem naj bi imel, kot poroča Siol, tudi pismo o nameri družbe Falko, ki naj bi vstopila v lastništvo Adrie, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments.

V primeru, da bi šel letalski prevoznik v stečaj, bi to pomenilo tudi težave za državno upravo, saj bo Slovenija v letu 2021 predsedovala Svetu EU, zaradi česar bo toliko večje povpraševanje po letalskih prevozih. O tem naj bi Kowarsch spomladi govoril tudi s premierjem Marjanom Šarcem.

Kaj zdaj berejo drugi