vestnik

FOTO: Na zadnjo pot pospremili Staneta Dovgana, nekdanjega šefa Udbe: na Žalah opazili tudi Janeza Zemljariča

L.T., 14. 1. 2020
Reporter
Na zadnjo pot so pospremili Staneta Dovgana, nekdanjega šefa ljubljanske Udbe.
Slovenija

Nekdanji premier in šef Službe državne varnosti Janez Zemljarič je bil pred dnevi opažen na ljubljanskih Žalah, kjer se je z ostalimi poslovil od Stanislava Dovgana - Staneta, nekdanjega sodelavca iz vrst obveščevalne službe Udba.

Novinarji Reporterja so minule dni na Žalah opazili Janeza Zemljariča in vrsto njegovih nekdanjih sodelavcev, ki so se zbrali ob slovesu od Stanislava Dovgana - Staneta.

B60K7821
Primož Lavre
Na žalni slovesnosti za Dovganom je bil tudi Janez Zemljarič. Kdo vse se je še udeležil, pa bomo objavili v ponedeljkovi tiskani izdaji revije Reporter

Gre za nekdanjega operativca Službe državne varnosti, ki je načeloval ljubljanski veji SDV, po upokojitvi pa se je ukvarjal s podjetništvom, na kar kažejo arhivski dokumenti, ki sta jih izbrskala novinarja Reporterja Igor Omerza in Rado Pezdir. Med ostalim sta našla tudi dokumente, ki Dovgana povezujejo s tihotapljenjem in preprodajo cigaret na italijanski strani meje. SDV si je tako financirala nakup helikopterja.

Cigarete so uspešno preprodali, vendar akcija ni potekala brez zapletov, ko je bilo treba z denarjem prestopiti jugoslovansko mejo. Operativce SDV z večjimi količinami denarja so namreč zasačili cariniki, preiskava pa je nato bila zaupana Dovganu, ki jo je vodil na način, da je utonila v pozabo. Več o zadevi in še mnogih drugih operacijah, v katere je bil kot operativec vpleten Dovgan, lahko izveste v aktualni številki revije Reporter.

09 borut miklavcic-pl3
Reporter
Borut Miklavčič, nekdanji minister za zdravstvo.

Kdo vse je še bil?

V Reporterju so izčrpno popisali tudi ostale udeležence Dovganovega pogreba. Poleg Zemljariča je bila navzoča tudi namreč vrsta nosilcev najvišjih funkcij v nekdanji skupni državi. Nekateri so svoj vpliv ohranili tudi po procesih demokratizacije. 

10 igor furlan-pl
Reporter
Igor Furlan, oče razvpitega kralja betona Roka Furlana.