vestnik

FOTO: Večina protestnikov brez mask, policisti uporabili tudi prisilna sredstva

S.R./STA, 10. 4. 2021
Bobo
Protestni shod v Mariboru.
Slovenija

V Mariboru je nestrinjanje z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa izrazilo približno 500 ljudi, vse skupaj je nadzirala policija, ki je morala tudi posredovati.

Protestniki so se danes popoldne zbrali na mariborskem Trgu svobode, dogajanje so spremljali policisti, ki so zbrane prek megafona večkrat pozvali k upoštevanju teh ukrepov, a so jim zbrani samo žvižgali.

Po navedbah Policijske uprave Maribor se je neprijavljenega shoda, ki je bil sklican prek spletnih družbenih omrežij, udeležilo približno 500 ljudi. Shod je bil neprijavljen, policisti pa so izvedli več identifikacijskih postopkov, pri čemer obravnavajo več kršitev Zakona o nalezljivih boleznih in Zakona o varstvu javnega reda in miru- Izrekli so več opozoril, zoper organizatorje pa vodijo tudi prekrškovni postopek. Kot so še pojasnili, so morali med kršitvijo javnega reda in miru uporabiti tudi prisilna sredstva.

protest, maribor, shod, ukrepi, covid
Bobo
Protestni shod v Mariboru.

"Za svobodo, resnico in pravico"

Nekaj zbranih je nosilo transparente ali slovenske zastave, nekaj jih je tudi nagovorilo množico prek mobilnih zvočnikov in mikrofona, množica pa jim je ploskala. "Na tem trgu stojimo ljudje, ki se borimo za svobodo, resnico in pravico," je dejala prva govorka. "To ni protest, to je zbor za svobodo, da ohranimo dostojanstvo, ki nam je bilo vzeto," je dejal drugi.

Med drugim je bilo slišati kritike napovedanega samotestiranja na novi koronavirus v šolah, nadaljnjega zaprtja gostinskih obratov in nošenja zaščitnih mask. Slednje so na shodu nosili le redki, zato je policist prek megafona opozarjal množico, da je zbiranje ljudi prepovedano in da naj ohranjajo priporočeno medsebojno razdaljo.

Čeprav so na mariborski policijski upravi že v petek odsvetovali ranljivim skupinam udeležbo na takšnih dogodkih, je bilo v množici videti tudi starše z otroki in starejše. Številni so prinesli s seboj alkoholne pijače in družno pili.

Kaj zdaj berejo drugi