vestnik

Ruska speča agenta naj bi živela v najeti hiši na območju Črnuč

R.T., 30. 1. 2023
Google Maps
Hiša, v kateri naj bi živela skupaj s svojima mladoletnima otrokoma.
Slovenija

Znanih je nekaj več informacij o vohunskem paru, ki je deloval v Ljubljani.

V naravi vohunskega dela je, da delujejo na skrivaj, pod krinko, zato vsako njihovo razkritje v tako majhni državi kot je Slovenija povzroči senzacijo. Poročali smo, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) že lani v Ljubljani izsledila tuja državljana, ki naj bi sodelovala z rusko zunanjo obveščevalno službo (SVR). Državljana Argentine Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch sta imela po pisanju spletnega portala 24ur.com pisarno najeto v poslovni stavbi na Parmovi ulici v Ljubljani. Mayer Munosova je bila pod krinko direktorica galerije Art Gallery 5'14, ki se formalno ukvarja s trgovanjem z nepremičninami ter likovnimi deli in pravoslavnimi ikonami, njen partner Gisch pa direktor podjetja DSM & IT d.o.o.

Sova naj bi ju spremljala več mesecev in o njima zbirala podatke. Bila sta brez posebnosti, živela na videz normalno življenje. Tako imenovana speča agenta sta stara 39 let, imata dva otroka, s katerimi naj bi živeli v najeti hiši na območju Črnuč. 

Poslovanje obeh podjetij

Po poročanju portala necenzurirano.si sta v Slovenijo prišla najpozneje septembra 2017. Takrat sta pri odvetniški pisarni, ki deluje v središču Ljubljane, ustanovila podjetje DSM & IT, registrirano za informacijske rešitve, pri čemer sta vanj vplačala 7.500 evrov osnovnega kapitala. Leto dni pozneje sta nato odprla še podjetje Art Gallery 5'14. Glavnino poslovnih aktivnosti, ki so bile po ugotovitvah Sove in tožilstva očitno le krinka za obveščevalno dejavnost, sta vodila prek podjetja Art Gallery 5'14. Oglaševala sta ga kot galerijo, ki trenutno sodeluje z 90 umetniki iz vsega sveta, še poroča portal.

Tako sta 30 kvadratnih metrov veliko pisarno za dobrih 50.000 evrov kupila novembra 2017, pri čemer iz javno dostopnih virov ni razviden izvor denarja. Podjetje Art Gallery 5'14 je imelo v letu 2021 nekaj več kot 25 tisoč evrov prometa in enega zaposlenega. Neznanemu finančnemu upniku je dolgovalo 9.000 evrov. Edini bančni račun podjetja je zaprt od prejšnjega tedna.

Nekoliko bolje je po poročanju necenzurirano.si poslovalo podjetje DMS & IT. V letu 2021 je ustvarilo nekaj manj kot 44.000 evrov prihodkov in 26.0000 evrov dolgov. Imelo je prav tako enega zaposlenega. Drugih javno dostopnih informacij o obeh državljanih Argentine, ki sta osumljena vohunjenja, ni mogoče najti. To verjetno pomeni, da sta bili njuni identiteti skrbno "očiščeni".

Vohuna v priporu

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva. Za oba obdolžena, ki jima je bila 5. decembra 2022 odvzeta prostost, je sodišče odredilo pripor, so pojasnili na tožilstvu.

Medtem ko sta obdolžena v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora.

Zunanja ministrica Fajon: Preiskava poteka, zadeva je resna

Tanja Fajon
M24
Fajon prijetje domnevnih vohunov označila za resno in mednarodno odmevno.

Na dogodek se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je zadevo označila za resno in mednarodno odmevno. "V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila po poročanju STA. "Ko bo preiskava zaključena in če se izkaže, kar so indici, da sta obtožena res vohunila in da je ta dejavnost potekala na slovenskih tleh, bo to zagotovo zelo velik uspeh tudi naše obveščevalno-varnostne službe," je še ocenila. Če se obtožbe izkažejo za resnične, bosta aretirana po besedah ministrice obtožena vohunjenja.

Na vprašanje, ali je ruskega veleposlanika že povabila na zagovor, je Fajon odvrnila, da v tem trenutku ne vodijo nobene aktivnosti, povezane z aretacijo, torej na ministrstvu z veleposlanikom niso govorili, prav tako niso pošiljali protestne note. "Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni," je pojasnila.