vestnik

Policisti o vnosu virusa v Slovenijo: izsledili so ga v Kranju, ko je čakal na prevoz ...

S.R., 27. 1. 2021
PP Podlehnik
Fotografija je simbolična.
Slovenija

Kot je znano, so v Sloveniji prvi primer angleškega seva potrdili pri državljanu Kosova, ki se je vračal z dela v Belgiji. Z nekaterimi informacijami v zvezi s tem primerom so zdaj postregli policisti.

Kot je navedel tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, v okviru preiskave vnosta angleškega seva sars-cov-2 zaenkrat niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Kaj so torej ugotovili?

Pojasnili so, da je državljan Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, sredi januarja iz Kosova čez Slovenijo opravil tranzit do Belgije, kjer je na začasnem delu. Tam so ga napotili na testiranje, v naslednjih dneh pa je prejel dve potrdili pristojne belgijske organizacije. V prvem potrdilu so mu sporočili, da je bil test negativen, dan pozneje pa so mu v novem potrdilu sporočili, da je šlo v prvem za pomoto, test pa je bil v resnici pozitiven. Kranjski policisti so ugotovili, da je obe potrdili izdala ista organizacija in da sta pristni, ob tem pa še vedno ugotavljajo, na kakšen način, če sploh, je bil moški z drugim potrdilom seznanjen. Kakor koli, 23. januarja se je čez Slovenijo znova vračal na Kosovo, pri čemer so ga kranjski policisti izsledili v Kranju, kjer je sam čakal na nadaljnji prevoz. 

Je bil s kom v stiku?

Policisti vsaj zaenkrat niso ugotovili, da bi bil tujec po pozitivnem rezultatu v Sloveniji s kom v stiku, so pa italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je pripeljal do Slovenije. Ko so ga izsledili, so ga namestili v karanteno. Pojasnili so še, da zbiranje določenih podatkov še poteka, v kolikor pa bodo v zadevi ugotovili nove okoliščine, pa bodo ukrepali.

Izmikanje

Iz PU Kranj so še sporočili, da so policisti za izvajanje izravnalnih ukrepov včeraj obravnavali poskus izmikanja odreditvi karantene. Tako so dopoldne v Slovenijo poskušali vstopiti trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji, ki pa jim je potrdilo o negativnem testu preteklo. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili nazaj v Avstrijo, a je eden od njih že dve uri pozneje poskušal znova, tokrat z avtobusom. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno. 

"Policisti na kontrolnih točkah svoje aktivnosti usmerjajo predvsem v preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom, hkrati pa opravljajo tudi naloge policije v segmentu odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj ter prekrškov," je še pojasnil Kos.

Kaj zdaj berejo drugi