vestnik

Privatizacijski mogotci si bodo razdelili 40 milijonov evrov

Primož Cirman, Tomaž Modic/Necenzurirano.si, 9. 7. 2020
KD Group
KD Group
Slovenija

Koliko denarja si bodo po prodaji ključne naložbe izplačali lastniki KD Group? In koliko od tega bo končalo v Luksemburgu, na Cipru in v drugih davčnih oazah?

Lastniki KD Group si bodo do konca tedna izplačali najvišje dividende v zgodovini tega finančnega holdinga. Skupaj bodo prejeli 80 milijonov evrov. Po poplačilu starih dolgov in malih delničarjev bo največjim lastnikom KD Group – svojcem pokojnega Matjaža Gantarja, Aleksandru Sekavčniku, Tomažu Butini in Sergeju Racmanu – ostalo še okrog 40 milijonov evrov. Velik del tega denarja bodo prejeli na bančne račune svojih podjetij s sedežem v Luksemburgu, na Cipru in v drugih davčnih oazah.

Gre za prvo večje izplačilo dividend po prodaji zavarovalniške skupine Adriatic Slovenica (AS), nekdanjega kronskega dragulja skupine KD, ki jo je kupil italijanski Generali. V KD Group se po njeni prodaji niso odločili za likvidacijo družbe in razdelitev denarja, ampak so izbrali drugo pot – investicije v velike nepremičninske projekte in bančništvo.

KD Group
Necenzurirano.si
Kdo so največji lastniki skupine KD Group Matija Gantar z družino (MG) Aleksander Sekavčnik (AS) Sergej Racman (SR) Tomaž Butina (TB)

Največji preživeli finančni holding

KD Group je nastal iz Kmečke družbe, v kateri so borzniki na čelu z Gantarjem v 90. letih zbirali certifikate zlasti med kmečkim prebivalstvom. Lastniki Največji lastnik KD Group je finančna družba KD, ki jo prek različnih podjetij obvladujejo Gantarjevi svojci, Sekavčnik, Butina in Racman. Kompromis Pri izplačilu rekordnih dividend gre tako za kompromis med željami nekaterih lastnikov po razdelitvi premoženja in drugih po ohranitvi obstoja in nadaljevanju poslov KD Group. 

KD Group je nastal iz Kmečke družbe, v kateri so borzniki na čelu z Gantarjem v 90. letih zbirali certifikate zlasti med kmečkim prebivalstvom. V poznejših letih je prerasel v enega največjih domačih finančnih holdingov s pomembnimi naložbami v slovenskih podjetjih. Na vrhuncu leta 2007 je imel KD Group za več kot 400 milijonov evrov premoženja.

Toda tako kot druge holdinge ga je skoraj pokončala finančna kriza. Znašel se je v nemilosti bank upnic, ki so zahtevale takojšnje vračilo posojil. Vmes je zaradi denarja prišlo še do razkola med ključnimi lastniki KD Group. Na koncu so zakopali bojno sekiro in dosegli tudi dogovor z upniki.

Marca 2018 je dogajanje presekala nenadna smrt ustanovitelja in prvega moža KD Group Matjaža Gantarja. Njegove posle in premoženje je prevzel sin Matija Gantar, le nekaj mesecev zatem pa je prišla ponudba Generalija za odkup koprske zavarovalnice, ki je bila predobra, da bi jo zavrnili.

Največji lastnik KD Group je sicer finančna družba KD, ki jo prek različnih podjetij obvladujejo Gantarjevi svojci, Sekavčnik, Butina in Racman. Pričakovati gre, da jim bo KD že v kratkem izplačal sredstva, ki jih bo prejel od KD Group.

Po zadnjih dostopnih podatkih ima skupina KD Group za okoli 200 milijonov evrov kapitala, od tega veliko večino v denarju in naložbah, ki bi jih lahko takoj unovčili. Pri izplačilu rekordnih dividend gre tako za kompromis med željami nekaterih lastnikov po razdelitvi premoženja in drugih po ohranitvi obstoja in nadaljevanju poslov KD Group.

Rešitev za finančne težave pobeglega Racmana

Necenzurirano prenos
STA
AS, nekdanji kronski dragulj skupine KD

e7ad8a68bf95e2d1a0a2-center-sumi
KD Group
V središču Ljubljane gradijo luksuzna stanovanja.

maribox1
KD Group
Na obrežju Drave bi zgradili stolpnico.

Visoka denarna injekcija bo prišla najbolj prav Sergeju Racmanu, igralničarju in lastniku ljubljanskega kinokompleksa Kolosej. To mu bo namreč pomagalo pri reševanju iz finančnih težav in omogočilo vračilo posojil do skupine KD Group.

Racman, ki se je že pred časom umaknil iz aktivnega upravljanja holdinga, si je namreč od KD Group izposodil ogromne vsote denarja, ki jih je namenil za svoje igralniško-zabaviščne posle. To je bil tudi eden glavnih vzrokov za to, da se je razšel z nekdanjimi partnerji v KD Group.

Za Racmanom, ki od leta 2013 uradno živi na Slovaškem, je že dalj časa razpisana mednarodna tiralica. Proti njemu je namreč vložena obtožnica zaradi zlorabe prostitucije v klubu Marina na Ajševici pri Novi Gorici. Vmes mu želijo banke in drugi upniki odvzeti premoženje v Sloveniji. Po naših podatkih je pred kratkim izvršbo proti Racmanu sprožila celo družba BTC, lastnica nakupovalnega središča, kjer domuje Kolosej.

Podjetja, ki jih tako ali drugače obvladuje Racman, bodo samo od KD Group prejela za okoli tri milijone evrov bruto dividend. Še dvakrat toliko si obeta od finančne družbe KD, ki je večinska lastnica KD Group. V tej namreč sam ali prek sorodnikov in prijateljev obvladuje dobro petino celotnega lastništva.

Gradijo luksuzna stanovanja

Z denarjem, ki so ga v KD Group po prodaji AS obdržali in (še) niso izplačali največjim lastnikom, naj bi bili sposobni izvesti in tudi sami financirati več nepremičninskih in drugih projektov.

racman
STA
Sergej Racman

Matija Šenk (levo), Matija Gnatar (desno)
Mediaspeed
Matija Šenk (levo), Matija Gnatar (desno)

Tomaž Butina
mediaspeed
Tomaž Butina

Glavni je 35 milijonov evrov vredna izgradnja poslovno-stanovanjskega objekta Šumi v središču prestolnice, tik ob Drami. Največje stanovanje bo veliko 166 kvadratnih metrov s teraso, večina pa bo imela 120 kvadratnih metrov površin. Cene bodo ene najvišjih na trgu. Petinšestdeset kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje bo stalo okoli 380 tisoč evrov.

V Ljubljani razvijajo še projekt Glince, kjer želijo zgraditi stanovanjsko sosesko. Velike načrte imajo tudi v Mariboru. Na obrežju Drave, poleg kinokompleksa Maribox, bi na novo zgradili poslovno-stanovanjsko stolpnico, na mestu Festivalne dvorane (ki bi jo porušili) garažno hišo in pod mostom objekt z gostinskimi lokali. Po naših informacijah pričakujejo, da bo Mestna občina Maribor do konca leta prižgala zeleno luč občinskemu podrobnemu prostorskemu načrtu.

V načrtih imajo tudi ponovno krepitev bančne dejavnosti. KD Group, ki je v preteklosti že imel v lasti butično KD banko, a jo je zaradi izgub prodal, je namreč eden od treh večjih delničarjev Deželne banke Slovenije (DBS).

Ob KD Group sta to še zavarovalniška skupina Prva Group Alenke Žnidaršič Kranjc in Kapitalska zadruga, ki je nedavno dobila novo vodstvo. Pred kratkim so od Banke Slovenije prejeli tudi dovoljenje za povečanje lastništva v DBS na do 33 odstotkov, tako da že odkupujejo delnice od malih delničarjev. Kljub temu je pričakovati, da se bo do nadaljnjega ohranila obstoječa struktura lastnikov.

STA
Nepremičnina Koloseja je ta teden korak bližje k vrnitvi v stečajno maso. Racman naj bi si jo še vedno lastil preko tretje osebe.
Kaj zdaj berejo drugi