vestnik

S koronavirusom okužena tudi dva Slovenca! Dva, ki sta že doma, pa se počutita dobro in nista okužena

G.G./STA, 20. 2. 2020
Profimedia
Na ladji Diamond Princess, na kateri je tudi šest Slovencev, so doslej potrdili 621 okužb z virusom sars-cov-2.
Slovenija

Med okuženimi z novim koronavirusom sta tudi dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Slovenca sta sicer kužna, nista pa zbolela. 14 dni bosta v karanteni v japonski bolnišnici.

Japonski mediji danes poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess. Oba japonska potnika so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, ki sta stara več kot 80 let

Okužena Slovenca so danes zjutraj prepeljali v eno od bolnišnic na Japonskem, je povedal vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter. Slovenca se sicer trenutno počutita dobro in sta v stiku tudi s slovenskimi infektologi. Nastanjena sta med osebami, pri katerih so bili testi pozitivni, a ne kažejo simptomov bolezni. Tam bosta ostala 12 dni, v naslednjih dveh dneh bodo sledila nova testiranja. Če bodo negativna, bosta po dveh dneh, torej skupaj po 14 dni, odpuščena iz bolnišnice, saj ne bosta predstavljala nevarnosti za druge ljudi. 

Drug par, ki je še čakal na rezultate, je prejel negativne izvide, potnika je danes na ladji pregledala tudi italijanska zdravstvena ekipa. Trenutno še čakata na prevoz domov, v Evropo bosta poletela s skupnim letalom EU. Evakuacijski let še ni dobil zelene luči od japonskih oblasti.

Slovenca v domovini nista okužena z virusom in kot takšna ne predstavljata nevarnosti za nikogar

Potnika, ki sta bila prva testirana, sta se domov že vrnila s komercialnim letom. Pristala sta na Brniku, kjer so ju pregledali in testirali po postopkih nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njuni izvidi so bili negativni, počutita se dobro. Za vsak primer bosta še 14 dni v domači samoizolaciji. Vsak dan ju bo kontaktiral epidemolog in ponavljal testiranja. Če bodo izvidi negativni, bosta po 14 dneh zaživela "normalno" življenje.

Ker bi lahko nekateri ljudje napačno sklepali (in takšni se že pojavljajo), je Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na koncu še enkrat poudarila, da ne predstavljata nobene nevarnosti za nikogar, saj "NISTA okužena z virusom".

Tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je medtem ob začetku vrha EU v Bruslju zagotovil, da "ni nobenega razloga za paniko". Tudi on nima informacij, kdaj naj bi se ta dva slovenska državljana vrnila v Slovenijo, je pa zagotovil, da bodo vsi "obravnavani, tako kot je treba, se pravi bodo v karanteni".

621 okužb na ladji

Na ladji je sicer šest Slovencev. Dva od njih sta zdrava in že doma, za dva rezultati še niso znani, sta pa še vedno na Japonskem.

Doslej so potrdili 621 okužb z virusom sars-cov-2. Ladjo je v sredo zapustilo 443 ljudi, ki so bili na testiranju negativni in med 14-dnevno karanteno niso kazali simptomov. Še več jih je ladjo zapustilo danes. Vsi naj bi jo zapustili v nekaj dneh.

Japonske oblasti se soočajo s kritikami ukrepov karantene na ladji. "Ladja za križarjenje je bila popolnoma neustrezna za nadzor nad okužbami," je povedal japonski infektolog Kentaro Iwata, ki je karanteno opisal kot "povsem kaotično". Danes je novinarjem povedal, da so mu kolegi, ki so bili na ladji, dejali, da so postopke karantene izboljšali. "Mislim, da se je zaradi tega tveganje sekundarnega prenosa za potnike zmanjšalo, za člane posadke pa ostaja," je povedal. Priporočil je, da vse tiste, ki so zapustili ladjo, spremljajo vsaj 14 dni, in da se potniki izogibajo stiku z drugimi.

Japonske oblasti so zavrnile očitke, pri čemer so poudarile, da so bila varna in tvegana območja na ladji strogo ločena. "Delali smo vse, kar smo lahko v danih okoliščinah," je povedal japonski minister za zdravje.

Kaj zdaj berejo drugi