vestnik

Vlada ni omilila "neživljenjskih" omejitev za frizerje, hoteli ostajajo odprti

B.K./STA, 20. 10. 2020
STA
Le ena stranka v manjšem salonu.
Slovenija

Vlada je imela na dnevnem redu ponedeljkove dopisne seje omilitev omejitev za frizersko in kozmetično dejavnost, s katero bi bila lahko v salonih hkrati ena stranka na 20 kvadratnih metrov, ter odločitev o obratovanju hotelov le za zdraviliško dejavnost in za vrhunske športnike. Vendar pa je bila ta točka umaknjena z dnevnega reda.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za Televizijo Slovenija zvečer dejal, da je vlada sklenila, da bo lahko v frizerskih in kozmetičnih salonih hkrati ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine oz. ena stranka, če je prostor manjši. Vendar pa je bila ta točka umaknjena z dnevnega reda in naj bi o njej odločali v prihodnjih dneh.

Od sobote je lahko v prostoru, v katerih se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, ne glede na njegovo površino le ena stranka hkrati. Da naj se ta "neživljenjska omejitev" odpravi, so med drugim pozvali v sekciji frizerjev in sekciji kozmetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Hoteli ostajajo odprti

Med možnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom je tudi zaprtje hotelov, vendar se vlada tudi za ta korak še ni odločila. Omogočila naj bi jim, da obratujejo le za zdraviliško dejavnost in storitve za vrhunske športnike.

Kot je za Televizijo Slovenija zvečer dejal Počivalšek, hotelov ne zapirajo, ker po njihovih ugotovitvah doslej niso predstavljali vira okužb. "Poiskati moramo rešitev, da lahko nadaljujejo vsaj s svojim poslovnim delom, zdraviliško dejavnostjo in uslugami za vrhunski šport," je poudaril. Dodal pa je, da mora njihovo delo potekati na način, da zdravje ne bo ogroženo.

Dodal je, da bo pravilo ene stranke na 20 kvadratnih metrov površine prostora veljalo tudi za avtomehanične in vulkanizerske delavnice.

Kaj zdaj berejo drugi