vestnik

Zmeda na slovenskih mejah, nekateri so morali zaradi nejasnih pojasnil obračati

S.R./STA, 17. 10. 2020
STA
Nekateri naj bi morali na mejnih prehodih obračati.
Slovenija

Policisti danes pojasnjujejo, da je odhod iz rdečih regij v drugo državo dovoljen le posameznikom s seznama izjem, ne pa tudi sopotnikom in družinskim članom.

Po poročanju nekaterih posameznikov na družabnih omrežjih naj bi policija v petek prehod čez mejo ponekod dovolila le lastnikom zemljišč v tujini, ne pa tudi njihovim družinskim članov. Na policiji sicer pojasnjujejo, da pa so prvi dan na to, da se sopotniki ali družinski člani ne štejejo med izjeme, ki lahko potujejo iz rdeče regije, le opozarjali. Če gre verjeti zapisom, kot je ta, objavljen na twitter računu portala Avtokampi.si, na vseh mejnih prehodih vendarle niso zgolj opozarjali. "Na Jelšanah so policisti sedaj zaprli mejo in vse potnike obračajo ... ali lahko nekaj ukrenete, ker meja ni zaprta!+ in rekli ste, da izjeme veljajo podobno kot spomladi - za lastnike in ožje družinske člane," se je glasil zapis.

Glede odloka je bil na četrtkovi novinarski konferenci kot kaže najmanj nejasen tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs"Kako je s tranzitom?" se je vprašal na podlagi enega od vprašanj, ki so jih na ministrstvu prejeli tisti dan. "Ne govorimo o tistem, kar je izjema, torej ne govorimo o temu, da je nek tranzit iz Ljubljane v Mursko Soboto, v kolikor opravljate gospodarsko dejavnost, že tako ali tako dovoljen. Torej če potujete iz Ljubljane na Madžarsko ali če potujete iz Ljubljane v Italijo, je seveda tudi ta tranzit dovoljen. Torej ne gre za to, da ne bi smeli prečkati oranžne regije, v kolikor je vaša končna destinacija ali pa vaš končni cilj neka destinacija v tujini," je pojasnil.

Le lastnik, ne pa tudi sopotnik

Na Generalni policijski upravi pojasnjujejo, da vladni odlok, ki pri prehajanju regij dovoljuje nekatere izjeme, velja le za osebo, ki izpolnjuje pogoje za izjemo, ne pa tudi za ostale sopotnike v vozilu, niti ne ožje družinske člane. "V nasprotnem primeru bi odlok to posebej predpisoval, tako kot so navedene izjeme pri nekaterih ostalih odlokih - npr. odloku o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti v Republiki Sloveniji," navajajo. 

Kljub temu so glede na to, da je bil v petek prvi dan veljave odloka, policistom posredovali mnenje - priporočilo, da te osebe prvič zgolj opozorijo in jih hkrati obvestijo, da bo policija v prihodnje tovrstno kršitev odloka naznanila zdravstvenemu inšpektoratu, pravijo. 

Lastnik nepremičnine v tujini, ki ima prebivališče v t. i. rdeči regiji, lahko torej prehaja iz rdeče regije le v primeru, da bo na svojem objektu ali zemljišču izvajal vzdrževalna dela ali sezonska opravila. Izjema pri tem velja le za lastnika, ki to lahko dokaže z ustreznim dokazilom, pojasnjujejo na policiji. 

Kaj pravi odlok?

V četrtek objavljen vladni odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi zaradi preprečevanja okužb s covidom-19 odhod iz rdeče regije posameznikom dovoljuje le za prihod in odhod na delo, za opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, za odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, za varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov, za dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, za dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev, za dostop do storitev za nujne primere, za dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, za dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami, za izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču, in za koriščenje turističnih kapacitet, katerih rezervacija je bila opravljena do petka.