vestnik

41. Maraton treh src se nezadržno bliža

Vestnik.si, 15. 4. 2023
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.
Šport

V soboto, 20. maja, bo Radence znova zajela množica srčnih tekačev in pohodnikov, ki se jim bodo pridružili tudi številni profesionalni atleti, med njimi bodo spet Afričani - Glavni gost večernega koncerta bo Tomaž Domicelj s skupino

Za spodbuden tempo Maratona treh src bo letos poskrbelo državno prvenstvo na 21 km, državno vojaško prvenstvo na 42 km in 21 km, odprto državno prvenstvo v nordijski hoji. Progi na 10 in 5 km bosta osveženi, povsem nova pa bo pohodniška pot, ki se vije mimo čudovitih razglednih točk v neokrnjeni naravi. Za odlično vzdušje bodo poskrbele še ostale, že tradicionalne aktivnosti, ter pester spremljevalni program, ki bo glasbeni vrhunec dosegel z večernim koncertom Tomaža Domicelja.

Športni navdušenci že odštevajo do najbolj srčne tekaške prireditve, saj nas do Maratona treh src loči le še dober mesec dni.  Po dveh letih, zaznamovanih z epidemijo,  organizatorji opažajo, da se udeležba vrača v ustaljene tirnice.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.

»S številom prijav smo zadovoljni, saj se giblje v okvirih preteklih let. Po dolgem obdobju velike negotovosti, ki smo jo opažali še minulo leto, je to za celotno organizacijsko ekipo precejšnje olajšanje in  dodatna spodbuda, da udeležencem in navijačem ponudimo kakovostno in prijetno športno prireditev za vse generacije,« je povedal Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona. »Seveda pa maratona v Radencih ni brez podpore lokalne skupnosti in številnih prostovoljcev, ki so  srce in 'motor' maratona, zato se vsem, ki nas podpirajo, iskreno zahvaljujemo,« je še poudaril Pintarič.

Trajnostna zaveza maratona se krepi

Ob lanskem  40. jubileju je Maraton treh src postal prva športna prireditev pri nas, ki se ponaša z nazivom »ZERO WASTE«. Pri uvajanju načel prireditve brez odpadkov organizatorjem ob strani stoji društvo Ekologi brez meja, kjer v sodelovanju z mladimi prostovoljci skrbijo, da je izpolnjen osnovni pogoj naziva – vsaj 90 % ločeno zbranih odpadkov. Za organizacijo maratona to pomeni  velik zalogaj, saj gre za prireditev z veliko udeleženci, razpršenimi na velikem  območju. Lani so organizatorji ob pomoči dijakinj in dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ločeno smo zbrali 91,5 % od skupno 700 kilogramov odpadkov. Letos stopajo korak dlje, saj bodo še bolj vključili tudi gostince in razstavljavce ter se še bolj posvetili informiranju obiskovalcev s predlogi konkretnih ukrepov.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.

Pestra ponudba za rekreativce: nova pohodna trasa in kopica spremljevalnih aktivnosti

Po več kot desetih letih je tudi proga Pohoda treh src doživela spremembo. Proga je sedaj speljana po čudovitih kotičkih Radgonsko-Kapelskih goric, vključeni pa so najlepši razgledi teh  krajev. Lep del poti  vodi po Atilovi poti in  pohodnike vabi, da spoznajo še neodkrite zaklade narave . Maraton v Radencih pa ostaja  prva in edina slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi štirinožnimi prijatelji – letos že četrto leto.

»Vesela sem, da bo tako kot lani, tudi letos dogodek potekal s ciljem »zero waste«, saj si tudi  mi v zdravilišču prizadevamo, da s svojim delovanjem puščamo čim manj odtisov v naravi, ki nas je na teh koncih tako bogato obdarovala. O tem priča tudi certifikat Green key/ Zeleni ključ, ki ga od lanskega leta ponosno nosi naš Hotel Radin,« je povedala Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci.

»Z Maratonom treh src tečemo že vse od začetka in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Tek na dolge proge pa je tudi skrb za okolje – za naravo in družbo, v kateri sobivamo. Prav zato smo neizmerno veseli, da se v maratonu zrcalijo naše vrednote, ki jih gojimo kot podjetje. Poleg dejavnosti za zmanjševanje našega ogljičnega odtisa smo namreč aktivni partner v projektu Lokalno je obetavno, ki ga bomo letos predstavili tudi na Maratonu treh src,« je napovedal Marian Šefčović, direktor Radenske.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.

V Radencih tudi številni profesionalni tekači

Atletska zveza Slovenije in organizacijski odbor Maratona treh src že tradicionalno sodelujeta pri organizaciji državnih atletskih tekmovanj – letos bo to potekalo na 21 kilometrov. Za medalje se bodo poleg domačih atletov že tradicionalno potegovali tudi tuji profesionalni tekači. Med njimi se bodo na maratonski trasi pomerili Ezekiel KIPKORIR (2:14:40); Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO (zmagovalec Polmaratona Maratona treh src 2018), Albert Kipkorir TONUI in Kennedy Kiptanui RONO, v ženski konkurenci pa bo na 21 km tempo narekovala Christine Moraa OIGO PB (71 minut). Dogovori potekajo tudi s slovenskimi tekači – že potrjena je udeležba Roka Puharja in lanskoletne državne prvakinje na 42 km Andreje Gorčan.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.

Spremenjen prometni režim v Radencih in okolici

V Radencih in okolici bo v času maratona vzpostavljen poseben prometni režim, kar bo tudi objavljeno na spletni strani maratona. »Kot vsako leto se bomo potrudili, da bo organizacija prireditve čim manj moteča za vse občane. A razsežnost prireditve s sabo neizogibno prinese tudi spremembe prometnega režima. Verjamem pa, da nam bo maratonska sobota vsem skupaj prinesla veliko veselja, lepih spominov in promocije našega čudovitega kraja,« je povedal Marko Pintarič. Tudi letos velja– na pot se odpravite pravočasno in, če se le da, startne številke prevzemite že pred dogodkom. To možnost bodo udeleženci imeli v poslovalnicah Hervis v Ljubljani in Mariboru ter dan pred prireditvijo v parku Radenci.  

Do 19. aprila ugodnejše prijave

Prijavnina na maraton, polmaraton, 10 km in 5 km je do srede, 19. aprila 2023 ugodnejša in znaša 39 evrov, za skupine nad deset tekačev pa 37 evrov. Na Maraton treh src se sicer lahko enostavno prijavite prek www.maraton-radenci.si vse do 10. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve.  Kot zanimivost – prijavite pa se lahko tudi s skeniranjem QR kode, ki jo najdete na pollitrskih plastenkah Radenske Naturelle.

maraton-treh-src, radenci, novinarska-konferenca
Tomo Köleš
Novinarska konferenca pred 41. Maratonom treh src v Radencih.

maraton-treh-src radenci novinarska-konferenca pintarič