vestnik

Beovićeva spremlja, kaj bo z okužbami po velikem slavju ob zmagi Mure

A. N.R.R., 31. 5. 2021
STA
Bojana Beović
Šport

Na današnji novinarski konferenci so predstavil aktualno stanje glede bolezni COVID-19, v ospredju pa je bilo cepljenje, kar je podrobneje predstavila dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, napovedala je tudi cepljenje za otroke od 12. leta starosti.

Najpomembnejša novica je pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila za cepljenje otrok s cepivom podjetja Pfizer in BioNTech, je uvodoma povedala Bojana Beović in dodala, da je bilo to pričakovano. Najprej bi prišli na vrsto za cepljenje tisti otroci, ki imajo kronične bolezni in lahko pri njih predvidevamo težji potek bolezni covid-19 ter drugi otroci, ki prihajajo iz ranljivih skupin. Seveda pa bo cepljenje otrok neobvezno, tako kot je pri odraslih. Ta teden se bo sestala posvetovalna skupina, ki bo sprejela uradno stališče in priporočila glede cepljenja otrok. Cepivo za otroke je odobreno in ni razloga, da se ne bi uporabilo, je poudarila.

cepljenje
Marina Vrbnjak
cepljenje

Povedala je tudi, da se cepljenja nadaljuje pri odraslih ter izpostavila, da se je pri prebolevnikih doslej priporočalo cepljenje z enim odmerkom, ko je cepiva dovolj, pa se lahko odločijo tudi za dva odmerka. Prvi odmerek je pri vseh, ne le prebolevnikih, pomemben, ker prepreči težji potek bolezni, drugi pa je potreben za zaščito proti novim različicam virusa.

mura, prvaki, fazanerija, sprejem
Aleš Cipot
Slavje ob zmagi, ki lahko, kot meni Beovićeva, poslabša epidemiološko sliko regije.

Beovićeva je še poudarila, da je virus še vedno prisoten, kar kažejo tudi številke novih okužb, in da epidemija še traja. Posebno je izpostavila, da je potrebno spremljati tudi, kaj se bo zgodilo z okužbami v Prekmurju glede na veliko slavje ob zmagi Mure, na katerem se je zbrala velika množica ljudi. To lahko spremeni in poslabša epidemiološko sliko regije. Po zadnjih podatkih je pomurska regija med najbolj zelenimi regijami, medtem ko so tri slovenske regije še vedno rumene.

Odkrili verjetni vzrok za nastanek neželjenih učinkov

Glede nezaželenih učinkov pa je razložila, da so v Nemčiji raziskovalci ugotovili verjetni razlog za nastanek izjemno redkih hudih neželenih učinkov, predvsem po cepivu AstraZenece in  po cepivu podjetja Janssen. »To odkritje je pomembno, da vemo, kaj se v resnici dogaja in ker nam omogoča, da se bo cepivo lahko izboljšalo.« Morebitni stranski učinki ljudi odvračajo od cepljenja, še vedno pa je, tako Beovićeva, cepljenje boljša rešitev kot bolezen sama. 

epidemija aktualno-stanje
Kaj zdaj berejo drugi