vestnik

(Anketa med športnimi delavci in funkcionarji) Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje? #2

Andrej Bedek, Tomo Köleš, Ines Baler, Miha Šoštarič, 10. 4. 2020
Aleš Cipot
Kako dolgo bodo posamezne tribune še samevale? Fotografija je simbolična.
Šport

Zbrali smo mnenja nekaterih športnih funkcionarjev in delavcev o tem, ali naj se prvenstvo v njihovi panogi predčasno konča ali naj se nadaljuje in po kakšnem sistemu. Vsak dan objavljamo nekaj odgovorov naših anketirancev.

Vsem anketirancem smo zastavili enaka vprašanja. Se strinjate s tem, da bi se v teh negotovih razmerah prvenstvo v vaši športni panogi predčasno končalo in po kakšnem sistemu ali pa bi se nadaljevalo? Zakaj ste za to oziroma kakšna bi bila po vašem optimalna rešitev? Če bi se prvenstvo morebiti nadaljevalo, koliko priprav bi po vašem potrebovali klubi in igralci? Kakšne bi bile posledice te odločitve?


Branko Recek, vodja regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) za Pomurje: »Pandemija koronavirusa je gotovo presenetila celoten svet in posegla v prav vse pore družbenega življenja. Zanesljivo bo tudi šport plačal svojo ceno. Najvišjo ceno pa bo gotovo plačal ozek segment športa, to je vrhunski šport, za katerega se je v tej pandemiji izkazalo, da je skoraj v celoti ugasnil. 

eb7218f7b22000db7078dc9cef12f3a9
Nataša Juhnov
Branko Recek, vodja regijske pisarne OKS za Pomurje.

V času koronavirusa je tudi nekaj pozitivnega – izkazalo se je, da je splošna gibalna kultura Slovencev na izjemni ravni. Toliko ponudbe različnih gibalnih vsebin, kot jih lahko zasledimo na spletu sedaj, ni bilo še nikoli.


V Olimpijskem komiteju Slovenije menimo, da je poleg ustreznih začasnih ukrepov države nujno sprejeti ukrepe, ki bodo ublažili izpad prihodkov športnih organizacij zaradi pandemije. Ne smemo pozabiti, da je šport pomembna sestavina institucionalne vzgoje in izobraževanja, pospešuje razvoj (športne) industrije, trgovine, turizma in zmeraj bolj povečuje možnosti zaposlovanja. Predvsem pa krepi nacionalno identiteto.«

Slavko Režonja, predsednik Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Lendava: »O razvoju dogodkov v času koronavirusa je zelo nehvaležno ugibati. Dejstvo je, da je virus zarezal v nogomet globlje, kot smo predvidevali še marca. Pri našem delu in odločitvah bomo izhajali iz tega, da Medobčinska nogometna zveza Lendava vodi amaterska tekmovanja. Zato si ne moremo dovoliti, da bi morebitne poškodbe ali okužbe vplivale na zdravje ljudi. Vsekakor bomo pri odločitvah upoštevali vse odredbe državnih organov in priporočila Nogometne zveze Slovenije.
Moje osebno mnenje pa je, da je za naša amaterska tekmovanja spomladanska sezona izgubljena. Kot prelomni termin za zagon tekmovanj vidim 10. maj, sicer se bodo sezone že prekrivale. Ne vidim pa smisla v tem, da bi prvenstvene tekme igrali med tednom, prav tako bi igranje tekem brez gledalcev klube še bolj finančno izčrpalo.

e3defbfbe6ca16e9a641a4b5aaf1a0c4
Nataša Juhnov
Slavko Režonja, predsednik MNZ Lendava.

Tudi če pride do sprostitve gibanja, bodo v času dopustov kadrovsko šibke ekipe težko sestavile enajsterico, kar bo spet porajalo vprašanja o regularnosti prvenstva. Vseeno verjamem, da bomo v Pomurju igrali nogomet v najkrajšem možnem času.«

Mitja Stojisavljević, sekretar ravenske lige malega nogometa: »Osebno še vedno upam, da se bo liga nadaljevala, čeprav je za to z vsakim dnem karantene vse manj možnosti. Če prvenstva ne bo mogoče nadaljevati, se nagibam k temu, da letos prvaka v naši ligi pač ne bo.
Če pa se bo prvenstvo nadaljevalo, bo sistem dokončanja odvisen od tega, kdaj bo sploh možno začeti oziroma nadaljevati. Če začnemo maja, bomo do konca junija prvenstvo lahko izpeljali po klasičnem sistemu, če pa pozneje, bi lahko bila rešitev razigravanje oziroma sistem izločilnih bojev.

78160638_1383394515150826_5204392712161198080_o
Facebook
Mitja Stojisavljević (na levi), sekretar ravenske lige malega nogometa.

Naša liga je amaterske oziroma rekreativne narave, zato kaj dosti priprav za nadaljevanje ne bi bilo potrebnih. Seveda pa je vse odvisno od poteka širjenja virusa in ukrepov države. Zdravje ljudi je na prvem mestu, zato morajo biti vse odločitve podrejene temu.«
Kakšna so mnenja Saše Makoterja, Roberta Žumana in Marjana Rajbarja, pa TU
anketa športni-delavci prvenstvo odločitev
Kaj zdaj berejo drugi