vestnik

(Anketa med športnimi delavci in funkcionarji) Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje? #4

Andrej Bedek, Tomo Köleš, Ines Baler, Miha Šoštarič, 12. 4. 2020
Niko Časar
Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje?
Šport

Zbrali smo mnenja nekaterih športnih funkcionarjev in delavcev o tem, ali naj se prvenstvo v njihovi panogi predčasno konča ali naj se nadaljuje in po kakšnem sistemu. Vsak dan bomo objavili nekaj odgovorov naših anketirancev.

Vsem anketirancem smo zastavili enaka vprašanja. Se strinjate s tem, da bi se v teh negotovih razmerah prvenstvo v vaši športni panogi predčasno končalo in po kakšnem sistemu ali pa bi se nadaljevalo? Zakaj ste za to oz. kakšna bi bila po vašem optimalna rešitev? Če bi se prvenstvo morebiti nadaljevalo, koliko priprav bi po vašem potrebovali klubi in igralci? Kakšne bi bile posledice te odločitve?

Mirko Unger, trener Namiznoteniškega kluba Kema, ki nastopa v 1. SNTL: »Glede na stanje je težko napovedati, ali se lahko prvenstvo odigra do konca ali se predčasno konča. Vsekakor se je treba pozanimati, kako bodo to uredili v drugih državah, za kakršno koli odločitev pa je potrebno strinjanje večine klubov, da ne bo kot lanskega avgusta, ko se je zveza samovoljno brez posvetovanja s klubi odločila za razširitev lige in s tem povzročila neželen zaplet.

a6c06d5f33a329957fd42b6b7780a3be
Aleš Cipot
Mirko Unger, trener NTK Kema.

Če se bo prvenstvo odigralo do konca, bi bilo tri tedne verjetno dovolj za pripravo. Verjetno pa bi bilo treba prilagoditi morebitno končnico, da bi se odigrala samo ena tekma polfinala in finala najverjetneje brez prisotnosti gledalcev.


Kot športniki si gotovo želimo, da se prvenstvo odigra do konca, vendar je zdravje vseh na prvem mestu in če zdravstvena situacija tega ne bo dopuščala, se bo treba prilagoditi danemu stanju.«

Alan Potočnjak, trener Rokometnega kluba (RK) Pomurje, ki nastopa v 2. DRL: »Kot vsi športniki in športni delavci si ne želim, da bi se rokometno prvenstvo predčasno končalo. Vendar je treba pogledati realno stanje in prvenstva vseeno predčasno končati.
Težko je najti sistem, ki bi zadovoljil vse klube, pa vendar podpiram predlog rokometne zveze, da se upoštevajo trenutno veljavni izidi, saj so ekipe, ki bi tako napredovale, že v delu prvenstva, ki je za nami, prikazale večjo kakovost.

850c72f4347d56db242910a43ae10264
Aleš Cipot
Alan Potočnjak, trener RK Pomurje.

Če bi se prvenstvo nadaljevalo, bi po takem premoru potrebovali najmanj tri tedne dobrih priprav, da bi se fantje vsaj osnovno vrnili v proces treninga. Posledica nadaljevanja prvenstva bi bil zgoščen urnik tekem in s tem veliko tveganje poškodb, vprašljiv bi bil obisk tekem, podrl pa bi se tudi urnik začetka naslednjega prvenstva.«



Neno Potočnjak, trener Rokometnega kluba Arcont Radgona, ki nastopa v 2. DRL: »V našem klubu si vsekakor želimo nadaljevanje prvenstva, saj imamo ob majhnem številu ekip tudi malo tekem.

unnamed
Arhiv RK Arcont Radgona
Neno Potočnjak, trener RK Arcont Radgona.

Ekipo smo okrepili in bi bili v štirinajstih dneh znova pripravljeni nastopiti. Igramo lahko ves maj in junij.
Naslednjo sezono upamo na ustanovitev 1. B-lige vzhod in zahod, saj bi nas tako v 2. DRL ostalo največ šest moštev (še tu sta dve vprašljivi za naslednjo sezono), kar bi zahtevalo vsaj štirikrožni sistem. Upam, da se čim prej srečamo na igrišču.«
anketa nadaljevanje-prvenstva šport pomurje razplet
Kaj zdaj berejo drugi