vestnik

Ante Šimundža: "Prevladala je individualna kvaliteta nasprotnika"

Tomo Köleš, 19. 7. 2019
Aleš Cipot/fotolens.si
Marko Balbul: "Z Muro smo se v obeh srečanjih precej mučili."
Šport

 Alen Kozar je na novinarski konferenci po srečanju med Muro in Maccabijem napovedal, da se bodo črno-beli v novem prvenstvu spet borili za Evropo. Tule je popoln povzetek konference.   

Kot predstavnika Mure sta bila na novinarski konferenci trener Ante Šimundža in kapetan Alen Kozar. Najprej komentar tekme:


Ante Šimundža: "Prav gotovo si nismo želeli izpada, vendar smo naleteli na boljšo ekipo. Gostje so bili konkretnejši, malce tudi srečnejši, a kljub temu gre z moje strani velik poklon našim igralcem in navijačem. Pred dvema letoma smo bili še v drugi slovenski ligi, zdaj pa smo zelo konkurenčno igrali z Maccabijem iz Hajfe. Mislim, da je to nek dokaz prave poti, po kateri hodimo."
Alen Kozar: "Spet smo prikazali eno dobro igro, bili smo konkurenčni. Povedli smo, imeli nekaj priložnosti, potem pa je prišla do izraza kvaliteta nogometašev Maccabija. Zabili so dva lepa zadetka, po katerih se več nismo uspeli pobrati. Nekako smo še skušali parirati z igro, vendar nam žal več ni uspelo."

So že kake informacije o poškodbi Tomija Horvata?

Ante Šimundža: "Ima presekano arkado, rana je dolga pet centimetrov, kako in kaj bo dalje z njim, pa bomo videli kasneje."

Zakaj menjava kapetana Kozarja ob polčasu?

Ante Šimundža: "To je bila taktična poteza. Kapetan je bil zelo obremenjen zaradi težav, ki jih imamo, tako da smo se odločili, da ga spočijemo za nedeljsko tekmo in za tisto, kar je naša realnost."

ba7e9a11f872c67aa0360c2b51115bb7
Nataša Juhnov
Ante Šimundža: "Imamo pluse in minuse. Iz obeh smo se nekaj naučili in naredili korak naprej."



Si lahko predstavljate, kaj bi bilo, če bi v 27. minuti dali še drugi gol?

Ante Šimundža: "Ja, vodili bi z 2 : 0, ne? Prav gotovo bi bila zgodba malo drugačna. Energijsko bi bili na dosti višjem nivoju. Kako in kaj bi se dogajalo dalje, pa je težko povedati. Vseeno bi ostalo še 60 minut do konca tekme. Zakaj pa nismo zabili, je druga zadeva."

Ali morda obžalujete, da v tisti situaciji sodnik ni dosodil najstrožje kazni zaradi prekrška nad Marošo?

Ante Šimundža: "Dobil sem informacijo, da bi jo res moral. Posnetka si takoj po tekmi še nisem ogledal. A kljub temu smo imeli žogo na nogi, da bi lahko dosegli zadetek. Na našo nesrečo in zaradi težkega igrišča je žoga letela čez gol. Ampak moral bi si pogledati podrobno cel posnetek."

So misli naslednji dan po tekmi že pri Bravu? Ali še isti dan, kot je bilo srečanje z Maccabijem?

Ante Šimundža: "Še isti dan."

Kaj je Mura pridobila z nastopanjem v Evropi? Ali ste zadovoljni s tem, kar ste videli pri svoji ekipi?

"Pridobili smo ogromno. Ogromno izkušenj v organizaciji, tekmovalnosti in v tem, kako je treba delovati na evropskem nivoju. S te strani je to en velik plus. Z druge strani pa ne morem biti zadovoljen, zato ker nismo napredovali v naslednji krog. Imamo torej pluse in minuse. Iz obeh smo se nekaj naučili in naredili korak naprej."

Je Evropa ponudila igralcem to, kar so pričakovali? Ste pričakovali takšen zalogaj?

Alen Kozar: "Zalogaj je res. Videli smo, kakšna je kvaliteta v Evropi, kako se igra. Imeli smo dve tekmi, tako da se je bilo treba na to posebej pripravljati. Ampak zdaj se nam začne državno prvenstvo. To je novo poglavje, v katerem želimo potrditi, da lahko naslednje leto spet igramo v Evropi."



Prejeli ste dva gola v kratkem času, enako kot v Izraelu. Zakaj? Je to pomanjkanje izkušenj, drugačna obramba ali kaj drugega?

"Kvaliteta nasprotnika. Čisto enostavno. Nekje se mora poznati razlika. Ni to nič takšnega, nad čimer bi morali biti presenečeni. Je pa dejstvo, da si nismo želeli na takšen način prejeti zadetkov, ker smo ravno na to opozarjali v Izraelu in doma. Ampak včasih pride kvaliteta nasprotnika pač do izraza. Narediš vse, vendar je njegova kvaliteta na višjem nivoju. Zaradi tega ne moremo biti nezadovoljni. Tukaj je enostavno prevladala individualna kvaliteta igralcev Maccabija."

Novinarska konferenca Maccabija
Na novinarski konferenci Maccabija sta bila prisotna trener Marko Balbul in igralec Yanic Wildschut, ki je vstopil v igro v drugem polčasu. Vendar je besede pohvale najprej povedal medijski predstavnik Maccabija:
"Najprej bi se rad zahvalil domačinom. Ves čas smo se počutili dobrodošlo. Organizacija je bila na vrhunskem nivoju. Res najlepša hvala za vse. Želimo vam vse najboljše v prvi slovenski ligi."


Komentar tekme?

Marko Balbul: "Najprej "bravo" za ekipo Mure. Igrala je pogumno, fantastično je obvladala žogo in nas skušala premagati s podajami iz ozadja. Bili smo pod pritiskom in spet smo začeli slabo. Mura je prva zadela in bi lahko dosegla še drugi zadetek. Nato smo si ustvarili nekaj priložnosti. V drugem polčasu smo začeli igrati bolj fizično in tudi mentalno smo se popravili. Na začetku smo se torej mučili, potem pa smo vendarle zadeli in dobili tekmo ter se uvrstili v naslednji krog. To pa je zame tudi najbolj pomembno."

Ste pričakovali, da bo Mura tako konkurenčna v obeh tekmah?

Marko Balbul: "Mislim, da je bilo precej težko v obeh srečanjih. Mučili smo se na začetku v Hajfi in tudi tukaj v prvem polčasu. Mura je vložila velik trud, da bi dosegla zadetek in da bi oblegala naša vrata. V obrambi smo bili slabi. Ni mi bilo všeč to, kar sem videl pri naši obrambi. Vendar je bil to šele naš drugi tekmovalni obračun v novi sezoni. Dobre stvari pa so bile te, da smo si ustvarjali priložnosti in dosegli lepe zadetke. Dosegli smo naš cilj in se uvrstili naprej."



Yuval Ashkenazi je dosegel dva gola in že na prvi tekmi enega.

Marko Balbul: "Da, igral je zelo dobro. Vendar je celotna ekipa odigrala enotno in zmagala, ni bil pomemben samo en igralec."

Sedaj Maccabi čaka Strasbourg.

"To bo tekma na še višjem nivoju. Morali bomo dvigniti raven svoje igre še stopnjo višje. Čaka nas zahteven spopad, vendar bomo vanj krenili optimistično."

Yanic, kako ste vi videli tekmo?

Yanic Wildshut: "Najprej bi se rad zahvalil klubu in trenerju, da sta mi izkazala zaupanje in ponudila priložnost. Rad bi še več igral, zato sem tudi prišel sem. Če bomo igrali tako kot proti Muri in bomo boljši v obrambi, lahko upamo na uspeh proti Strasbourgu. Ne vem, kako daleč bomo prišli, ampak mislim, da glede na videno lahko v Evropi še daleč pridemo."



mura maccabi novinarska konferenca Ante Šimundža Alen Kozar Marko Balbul