vestnik

Ante Šimundža: Mura je zelo velik klub, zato mora dosegati najboljše rezultate

Aleš Mišič, 4. 7. 2019
Nataša Juhnov
Šport

Murin strateg Ante Šimundža bo s svojimi varovanci poskušal postaviti Mursko Soboto na evropski nogometni zemljevid.

Lani so se iz druge lige preselili v prvo in si že v prvi sezoni priigrali vstopnico za evropske kvalifikacije. Povratniki v elitno druščino s prekmurske ravnice so se na lestvici prve lige zavihteli na četrto mesto in zaostali le za veliko trojico, prvakom Mariborom, ki bo igral v kvalifikacijah za ligo prvakov, Olimpijo in Domžalami, kar jih je pripeljalo v Uefin žreb za prvi krog kvalifikacij za evropsko ligo. Ta je Muri namenil za prvega nasprotnika izraelski Maccabi iz Hajfe. Če ga muraši izločijo, se bodo v drugem krogu dvakrat pomerili s francoskim Strasbourgom. Olimpijo čaka v kvalifikacijah za evropsko ligo najprej latvijski Rigas, proti kateremu je favorit. Če bodo zmaji uspešni, se bodo v drugem krogu srečali s turškim Mahatyasporjem. Domžale so dobile na papirju lahkega nasprotnika, malteški Balzann, naslednja ovira pa bo švedski Malmö ali skupni zmagovalec dvobojev med severnoirskim Ballymene Unitedom in Runavikom s Ferskih otokov.

Skočili iz svoje usmeritve

Nekdanji napadalec Maribora, s katerim je Ante Šimundža najprej kot igralec, nato pa še kot trener okusil slast skupinskega dela lige prvakov, od leta 2017 spet sedi na klopi murašev. Duplek, Ferencvaroš, Partizani iz Tirane, Pjunik in Zrinjski iz Mostarja so si črno-beli, ki se pripravljajo doma, izbrali za nasprotnike pred obračuni v domačem prvenstvu in evropskih kvalifikacijah. "Igralci so maksimalno motivirani, skoncentrirani," je, kar zadeva delo, zadovoljen Murin strateg. Špiro Peričić je odšel v Maribor, Rok Sirk bo kariero nadaljeval pri poljskem Zaglebiu. Kako bodo v klubu nadomestili odhoda ključnih igralcev, enega v obrambi, drugega v napadu?



"Zelo sem zadovoljen, da nam je uspelo v dveh letih Roka Sirka spraviti na nivo, da lahko gre v poljsko prvo ligo. Vsekakor bomo to nekako nadoknadili. Andrija Bubnjar je tukaj, z nami je že podpisal pogodbo, tako da smo v napadu že začeli krpati stvari ne glede na to, da je Sirk odšel. Po drugi strani pa dajemo ogromno pozornosti nogometni šoli. Tudi trije ali štirje mladi fantje trenirajo z nami, tako da imamo nekatere stvari že pripravljene." Torej bo tudi Mura črpala predvsem iz lastne baze kot Aluminij in drugi manjši klubi? Ante Šimundža takoj popravi: "Mura je zelo velik klub, v slovenskem prostoru je med največjimi klubi, zato mora dosegati najboljše rezultate. Zavedati se moramo, da je ogromno težav in da smo klub v razvoju, tako želimo tudi delovati. Napredovati želimo iz leta v leto."


Mura je v treh letih naredila velik skok od tretjeligaša do evropskega kvalifikanta. "Zastavili smo projekt, da v štirih oziroma petih letih postanemo prvoligaš. Ta uspeh, da smo prišli v prvo ligo in takoj šli v Evropo, pomeni, da smo odstopili od svoje usmeritve, kar je z uvrstitvijo v kvalifikacije velik bonus za igralce in za ljudi, ki delamo v klubu. S tem pa se ne spremenijo cilji o stabilizaciji Mure kot prvoligašu, ostajamo na svoji poti. Po organizacijski plati moramo še veliko postoriti, po drugi strani pa so evropske izkušnje izziv. Poskušali bomo dati Mursko Soboto na evropski nogometni zemljevid, dobro zastopati slovenski nogomet in ga prikazati v čim boljši luči."

"Nismo neznanka, so pa zdaj drugačni časi"

Prednost Maccabija bodo izkušnje, v Soboti se zavedajo, da je to velik klub. "To je že velikokrat dokazal v Evropi, igral je že tudi v skupinskem delu, tako da ni nobenega vprašanja, kdo je na dveh tekmah favorit. Mi poskušamo razmišljati izključno o sebi, da se temeljito pripravimo, hkrati pa si bomo poskušali nabrati čim več izkušenj. Biti moramo tekmovalni, o rezultatu pa je zelo težko govoriti. Poskušali bomo narediti vse, kar je v naši moči, da izvlečemo pozitiven rezultat."


5c41b6b09aca1790ee9240bd8b212556
Aleš Cipot


Ante Šimundža odlično pozna tudi Maribor, odgovoru na vprašanje, kako daleč bi lahko prišli vijoličasti, pa se je izognil: "Poznam Maribor in približno vem, kako stvari potekajo. Zelo nehvaležno bi bilo karkoli napovedovati oziroma pričakovati z moje strani, lahko pa povem, da želim tako Mariboru kot Olimpiji in Domžalam, da pridejo čim dlje."
Maribor je v sezoni 2013/14 pod trenerskim vodstvom Šimundže prezimil v Evropi in že v naslednji zaigral v skupinskem delu lige prvakov. Še kdaj misli uidejo v tiste zlate čase? "Da smo prezimili v Evropi, je res dober rezultat za slovenski nogomet, da bi pa živel s tem spominom, to pa ne. Zagotovo so to izkušnje, ki pridejo prav pri delu, spominjam pa se tega zelo redko. V nogometnih krogih se pogovarjamo o aktualnih stvareh, od spominov se ne da živeti."


"Najbolj pomembno je, da iz te Evrope izvlečemo maksimalno na vseh področjih, od organizacije do poslovnega dela."

Brez evropskih izkušenj pa ni niti Mura, avgusta 2012 ji je zgodovinski uspeh v play-offu za evropsko ligo preprečil rimski Lazio. "Mura ima za seboj mogoče osem, deset ali dvanajst tekem v Evropi. Nismo neznanka, so pa zdaj drugačni časi. Klub je v fazi razvoja in tudi ta evropska preizkušnja bo del tega. Najbolj pomembno je, da iz te Evrope izvlečemo maksimalno na vseh področjih, od organizacije do poslovnega dela."
Aleš Cipot
nogomet mura Ante Šimundža MURSKA SOBOTA