vestnik

Beltinsko pogumno srce premagalo nekdanje državne prvake

Andrej Bedek, 2. 11. 2019
Jure Zauneker
Lovre Knežević (z žogo) je pokazal odlično igro.
Šport

V tekmi 2. SNL med Beltinci in Gorico so z 2 :1 (1 : 0) slavili domačini. Zadela sta Lovre Knežević in Patrik Raduha. Za Primorce Rok Grudina.

Nekdanji državni in pokalni prvak Gorica, ki je danes drugoligaš, je zapadla v krizo, saj je nedavno izgubila derbi z Nafto in le remizirala v Brežicah, v soboto pa je klonila tudi v Športnem parku Beltinci. Z 2 : 1 so namreč slavili Beltinčani. Statistika tekme je TUKAJ. 

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Prva postava Beltinčanov

Domačini so se že od začetka na igrišču postavili v čvrsto in strnjeno obrambno formacijo, na nasprotnikovi polovici je ostajal le hitronogi napadalec Lovre Knežević. Do njega so domači branilci in igralci sredine igrišča z dolgimi podajami poskušali spraviti žogo. Primorci, ki še vedno mrzlično iščejo rešitev za neučinkovitost svoje zasedbe po selitvi Etiena Velikonje na Nizozemsko, so sicer prevzeli pobudo, a jalovo. Predložki pred beltinska vrata so bili nenatančni, tako, da niso mogli unovčiti svoje prevlade v višini. V eni od takih akcij, tekla je 18. minuta, je z roba kazenskega prostora po tleh sprožil Rok Grudina. Zadel je ob desni stativi. Glavni sodnik Bojan Tkalčič je že pokazal na sredino igrišča in priznal zadetek, vendar je njegov prvi pomočnik Aleš Skok dvignil zastavico. Označil je nedovoljeni položaj gostov. Nekdo od Goričanov je na ta način očitno oviral domačega vratarja Domna Zvera. Po posvetu s Skokom je Tkalčič razveljavil gol in dosodil indirektni prosti strel zaradi prehitka.

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Veselje ob prvem zadetku Beltinčanov.

Glavni delivec pravice je ob tem bil deležen zbadljivk 13 članov navijaške skupine Terror Boys, ki so prišli v deževnem in hladnem vremenu iz oddaljene Nove Gorice v Beltince. Kmalu pa se je zaslišal njihov napev Hočemo zmago. Zgodilo se je ravno obratno. Beltinčani so se v eni od akcij ubranili in poslali dolgo žogo v napad. Na levi strani ob avt liniji se je ob branilcu Gorice Maticu Paljku do okroglega usnja dokopal Knežević. Kot lokomotiva je krenil v kazenski prostor in ob neodločnem organizatorju gostujoče obrambe Žigi Lipuščku sprožil v vratarjev desni kot. Od vratnice se je žoga odkotalila v mrežo, vratar Darko Marjanović je bil brez pomoči. Zgodilo se je v 40. minuti, tak je bil tudi rezultat polčasa.

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Radovan Karanović (desno) je bil uspešnejši od Borivoja Lučića.

V drugem polčasu so imeli prvo priložnost domačini. Prefinjeno je iz prostega strela, ko so vsi pričakovali predložek, streljal Knežević. Zadel je zunanji del mreže. Goričani so nadaljevali s svojo igro. Do kazenskega prostora so še prišli, a so njihove predložke in streli tudi z metanjem pod noge izbijali domači branilci. Tekla je 76. minuta, ko se je danes res zelo razpoložen Knežević – soigralci in trener Radovan Karanović so ga klicali Knez – znašel iz oči v oči z Marjanovićem. Ta je ubranil strel, odbita žoga pa je po predložku prišla do Patrika Raduhe, ki jo je z glavo zabil v gol. 250 gledalcev je oživelo, v beltinski »šumi« je spet zadišalo po starih časih.

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Beltinčani so se borili za sleherno žogo.

Sledila sta še dva nasprotna napada domačih. Ni bilo gola, so pa častni zadetek dosegli Goričani. V gneči pred Zverovimi vrati se je najbolje znašel Grudina in v 89. minuti žogo z glavo spravil v mrežo za končnih 2 : 1. Že pred zadnjim žvižgom glavnega sodnika Tkalčiča, ki je svoje delo opravili na visokem nivoju, so utihnili še Terror Boysi.

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Gostujoči Terror Boysi niso bili prav številčni.

Čeprav je na glavni tribuni beltinskega stadiona že zaokrožila šala, da je policistov na tekmi prav toliko kot gostujočih navijačev, torej v razmerju ena na ena, se je to naposled izkazalo za pravo potezo policijskih šefov. Po koncu srečanja se je namreč v parku pred stadionom zaslišalo vzklikanje Mura, Mura, kajti na tekmi je očitno bilo tudi nekaj Black Gringosov. In ker imata obe navijaški skupini neporavnane račune, bi morda lahko zapele pesti. Do tega ni prišlo. Policisti so kočljivi zaplet hitro razrešili in gostujoče navijače pospremili na avtocesto in nazaj na Primorsko.

beltinci, nogomet-2-liga-nk-beltinci-gorica
Jure Zauneker
Na tekmi v Beltincih so veljali poostreni varnostni ukrepi.

Lendavska Nafta, ki je očitno ujela zmagovito serijo, povrh pa v četrtfinalu slovenskega pokala nadigrala Rudar iz Velenje, saj ga je premagala na obeh tekmah, je gostovala v Brežicah in domov odšla s točko. Srečanje ni postreglo z zadetki, bilo je 0 : 0. Brežičane sicer vodi Simon Sešlar, ki odlično pozna Lendavčane, saj je še pred nekaj meseci sodeloval v strokovnem štabu Nafte iz Lendave. Več o tekmi TUKAJ.

beltinci mura gorica nogomet