vestnik

Bo Fazanerija sploh dočakala pokalni finale?

Vestnik.si, 24. 4. 2020
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija
Šport

Ne glede na zatišje na nogometnih igriščih zaradi izrednih razmer naložbe v soboški stadion ne mirujejo.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je klubom predstavila možne termine nadaljevanja prvenstva v prvi ligi. Pokal Slovenije se bo odigral na nevtralnem igrišču. Preverili smo tudi, kako daleč so dela za »olepšanje« Fazanerije in kako bo videti stadion po dograditvi v prihodnosti.

Možnost organizacije tekem je po besedah NZS odvisna od ukrepov države, ki za zdaj športne dogodke še omejujejo. Če bodo razmere v Sloveniji dovoljevale, da vlada omili oziroma sprosti ukrepe, bi se lahko državno prvenstvo nadaljevalo predvidoma konec maja. Teoretično bi bil lahko prvi možni termin 23. maja, čeprav je bolj verjetno, da se bodo prvenstva nadaljevala 30. maja ali najkasneje 6. junija in se predvidoma končala pred 25. julijem. NZS je predstavila še predlog, da se v okviru istih terminov do konca pripelje tudi pokalno tekmovanje, tako da bi se odigralo po skrajšanem programu – po ena tekma v polfinalu in finale. Vse tekme pokalnega tekmovanja bi bile lahko odigrane na nevtralnem igrišču. Eden od polfinalnih parov sta Mura in Aluminij, drugi pa Nafta in Radomlje. Če se bodo srečanja lahko odigrala, bodo za zaprtimi vrati oziroma brez gledalcev. Za NZS je poglavitnega pomena varovanje zdravja nogometašev in vseh akterjev nogometnih tekem ter treningov, zato je v sodelovanju s stroko – zdravstveno komisijo – za primer sprostitve ukrepov že pripravila navodila za varno treniranje oziroma zmanjšanje možnosti okužbe nogometašev med treningom. Zaradi vpliva covida-19 je izvršni odbor NZS sprejel tudi sklep o podaljšanju licenčnih rokov za en mesec, z zaključkom 30. junija.

denis-rajbar
Aleš Cipot
Denis Rajbar, športni direktor in podpredsednik NŠ Mura: "Naš klub je še vedno v dobri formi, lahko pa bi tudi mi zašli v težave, če bi se izredne razmere nadaljevale še nekaj mesecev."

V prvenstvu Mura trenutno zaseda peto mesto. Odigranih je bilo 25 od skupno 36 krogov, odigrati bi morali še 11 krogov. Nogometaši in trenerji prvoligaša iz Fazanerije komaj čakajo preklic izrednih razmer in vzpostavitev vsakdanjega življenja, kakršno smo poznali prej. Vodstvo kluba se trenutno z igralci in trenerji dogovarja za manjše znižanje pogodbenih zneskov. O aktualnih razmerah v klubu smo se pogovarjali s članom upravnega odbora kluba Denisom Rajbarjem, ki opravlja funkciji športnega direktorja in podpredsednika. »Igralci in trenerji so zelo korektni, nekateri so že sami predlagali zmanjšanje pogodbenih zneskov. Moram jih pohvaliti,« pravi Rajbar.

Mura je eden zelo redkih klubov v prvi ligi, ki z organizacijo tekem v povprečju ne ustvarjajo finančnih izgub. Prihodki od prodaje vstopnic in gostinske ponudbe na tekmah znašajo približno 30 odstotkov klubskega proračuna. Pomemben delež tvorijo tudi prilivi sredstev sponzorjev. Zaradi izrednih razmer so nekateri donatorji že obvestili klub, da bodo sponzorska sredstva prisiljeni znižati. Zanimivo je, da so prihodki od prodaje televizijskih pravic v NŠ Mura majhni. Če zaokrožimo, znašajo približno 2,5 odstotka prilivov. Rajbar ocenjuje, da bodo posledice koronavirusa zagotovo trajale še najmanj pol leta.

Nekateri ukrepi, ki bodo sprejeti na ravni države, bodo Muro gotovo še dodatno prizadeli. Skrb vzbujajoče je predvidevanje, da bodo nogometaši igrali tekme pred praznimi stadioni celo do konca leta. Ali pa zgolj pred omejenim številom gledalcev, kar tudi ni najbolje za prilive kluba.

fazanerija, mura, nš-mura, stadion
Aleš Cipot
Dosedanje modre in rdeče sedeže bodo v celoti zamenjali črno-beli sedeži. Menjava na južni tribuni že poteka.

Posledice epidemije koronavirusa bodo spremenile tudi proces prodaje nogometašev. Veliko vprašanje je, v kakšnem stanju bodo klubi in kakšne bodo njihove zmožnosti. Mura je po besedah Rajbarja trenutno še v dobri »kondiciji«. »Če pa bi izredne razmere trajale še dodatne tri ali štiri mesece, bi tudi mi zašli v težave,« dodaja.

Stadion nenehno posodabljajo in urejajo

Ne glede na zatišje na nogometnih igriščih zaradi izrednih razmer naložbe v stadion Fazanerija ne mirujejo, seveda vse poteka po navodilih pristojnih organov. Že nekaj časa poteka menjava dosedanjih raznobarvnih sedežev na tribunah. V tem trenutku jih je zamenjanih že skoraj 80 odstotkov. Odslej bo stadion premogel 4721 sedežev. Tik pred dokončanjem je prenova srednjega stolpa za snemanje na vzhodni tribuni, medtem ko so dela na levem in desnem stolpu že končana. V zastekljeni prvi etaži srednjega stolpa bo prostor za studio, v drugi zastekljeni etaži bo prostor za novinarske prenose tekem, v najvišji, tretji etaži bodo snemalci. Klub je pred kratkim prevzel vzdrževanje igrišča, za kar so odgovorni kupili vso potrebno mehanizacijo. Zaradi trenutnih izrednih razmer sta bila preložena ureditev in asfaltiranje obstoječega parkirnega prostora pred južno tribuno.

fazanerija, mura, nš-mura, stadion
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija bo v bližnji prihodnosti doživel velike spremembe, na fotografiji so novi stolpi na vzhodni tribuni.

Trenutno so v klubu tik pred izpolnitvijo vseh pogojev za igranje evropskih tekem v Fazaneriji do tretjega kroga. Spomnimo, da je Mura lani komaj pridobila odobritev evropske nogometne zveze Uefe za igranje prvega kroga z Maccabijem iz Hajfe v Fazaneriji.

Pokritje vzhodne tribune

»Načrtujemo pokritje vzhodne tribune ob kopališču, in to že v kratkem, v približno mesecu dni. Streha bo taka kot na preostalih tribunah, bo pa seveda trenutno precej nižja, saj je vzhodna tribuna občutno nižja od drugih, streha pa ne sme motiti pogleda kamere in novinarjev na igrišče. Tako stolpi kot streha nad vzhodno tribuno in večina drugih naložb so zasnovani v skladu z nastajajočim idejnim načrtom stadiona Fazanerija, kakršen bo v bližnji prihodnosti. Ko bomo na tem mestu v prihodnosti obstoječo vzhodno tribuno podrli in zgradili novo, bomo streho zgolj premestili na novozgrajeni objekt,« napoveduje Rajbar.

Vzhodna tribuna je danes razdeljena na tri sektorje. V prvem sektorju ob Ledavi trenutno ni sedežev, jih pa bodo postavili, kakor hitro bo mogoče. V srednjem sektorju bodo obstoječe modre in bele sedeže zamenjali s črno-belim vzorcem sedežev, kakršni so na drugih tribunah. V tretjem sektorju, ki je namenjen gostujočim organiziranim navijačem, bodo sedeže namestili zgolj za potrebe evropskih tekem, za tekme domačega prvenstva pa bo sektor tako kot doslej – brez sedežev. Skupno bo na obstoječi vzhodni tribuni v prvih dveh sektorjih nameščenih približno 250 sedežev. Tretji, navijaški sektor bo na evropskih tekmah premogel približno 110 sedežev.

Stroški nakupa novih sedežev znašajo približno 45.000 evrov, stroški ureditve snemalnih stolpov približno 130.000 evrov ter stroški nakupa mehanizacije in opreme za vzdrževanje igrišča približno 30.000 evrov. Teh nekaj več kot 200.000 evrov bremeni klub. Ne glede na to, da so navijači leta in leta čakali na ureditev stadiona, nas zanima, ali bo prihodnost kluba ogrožena zaradi vseh obstoječih in predvidenih infrastrukturnih vlaganj, če se klubu letos ne uspe uvrstiti v evropsko tekmovanje. »Ne, nikakor, prihodnost kluba zaradi tega ne bo ogrožena,« zatrjuje Rajbar.

Načrti za premestitev igrišča so pripravljeni

V tem trenutku obstoječe betonske konstrukcije vzhodne tribune ne bodo ne rušili ne dograjevali, saj je v prihodnje predvidena premestitev igrišča za 16 metrov proti glavni tribuni. Šele takrat bo čas za rušenje obstoječe in gradnjo nove vzhodne tribune. Idejni načrti za premestitev igrišča so že pripravljeni. Zajemajo odstranitev približno 60 centimetrov zgornjega sloja trave in zemlje, namestitev novega drenažnega sistema, navoz novega materiala, položitev cevi za ogrevanje in hibridne trave najvišje kakovosti, kakršna je na primer tudi v mariborskem Ljudskem vrtu. Tudi okrog igrišča je predvidena položitev umetne trave, saj je območje predvsem pod južno tribuno večji del
leta preveč mokro in blatno, kar je zelo moteče za delo osebja na tekmah. Klopi za rezervne igralce bodo ostale na zahodni strani igrišča, bodo pa pomaknjene pod glavno tribuno.

mura denis-rajbar
Kaj zdaj berejo drugi