vestnik

Bo Mura krenila s sredine igrišča 30. maja, v polfinalu pokala pa le ena tekma?

Vestnik.si, 18. 4. 2020
Aleš Cipot
Mura konec maja spet v tekmovalnem elementu?
Šport

Prva slovenska nogometna liga bi se lahko najverjetneje nadaljevala 30. maja. Takšen je bil najnovejši predlog NZS na videokonferenci s klubi.

NZS je na video konferenci klubom predstavila scenarije za nadaljevanje prvenstva. Možnost organizacije tekem je sicer odvisna od ukrepov države, ki zaenkrat športne dogodke še omejujejo. V kolikor bodo razmere v Sloveniji dovoljevale, da vlada omili oziroma sprosti ukrepe, bi se lahko državno prvenstvo nadaljevalo predvidoma konec maja. Izvršni odbor NZS je na svoji korespondenčni seji sprejel sklep o zaključku nekaterih tekmovanj.

mura, rudar
Aleš Cipot
Mura konec maja spet v tekmovalnem elementu?

Teoretično bi prvi možni termin lahko bil 23. maj, čeprav je bolj verjetno, da se bodo prvenstva nadaljevala 30. maja ali najkasneje 6. junija in se predvidoma zaključila pred 25. julijem. NZS je predstavila še predlog, da se v okviru istih terminov zaključi tudi pokalno tekmovanje, ki bi se odigralo po skrajšanem programu – po ena tekma v polfinalu in finale, vse tekme pokalnega tekmovanja bi lahko bile odigrane na nevtralnem igrišču. V kolikor se bodo tekme lahko odigrale, bodo te za zaprtimi vrati oziroma brez gledalcev.

Za NZS je poglavitnega pomena zaščita zdravja nogometašev in vseh akterjev nogometnih tekem in treningov, zato je v sodelovanju s stroko (zdravstveno komisijo) za primer sprostitve ukrepov že pripravila navodila za varno treniranje. Ta navodila naj bi poskrbela za bistveno zmanjšano možnost okužbe nogometašev med procesom treninga.

009ef29a2883a1c921cb3cc037bad2bb
Aleš Cipot
Mura bi morala svojo prvo prvenstveno tekmo po premoru odigrati v Kidričevem.

Kaj pa tekme? Če so tvegane še za gledalce, ki ne bodo smeli biti prisotni, pomeni, da so lahko tvegane tudi za igralce, saj je nogomet kontaktni šport. V ZDA je že kar nekaj trenerjev izjavilo, da svojih ekip ne bodo pripeljali na igrišča, dokler na stadionih ne bodo tudi gledalci. Če jih bo pa kdo želel prisiliti, ga bodo tožili zaradi ogrožanja varnosti igralcev. Spomnimo se tudi nogometašev Gremia, ki so ob začetku izbruha koronavirusa v Braziliji na igrišče prišli z maskami in tako protestirali proti temu, da so morali v nevarnih razmerah še vedno igrati srečanje. Kakorkoli že, Mura bi svojo prvo prvenstveno tekmo po premoru morala odigrati v gosteh pri Aluminiju, šlo bi za 26. krog. 

gremio-internacional-copa-libertadores-2020_1qsaul7848xxj1uqtomwcxzzru
vszi
Nogometaši brazilskega Gremia so znani po svojem uporništvu.

Ravno zaradi zaščite zdravja akterjev je izvršni odbor NZS sprejel odločitev o zaključku tekmovanj na mladinski in amaterski ravni. Tako so se, po sklepu IO, z 12. marcem že zaključila tekmovanja v obeh 3. SNL (vzhod in zahod), prvi in drugi mladinski in kadetski ligi, ligi U-15 za dečke, dekliških kategorijah U-17, U-15 in U-13, ter vsa tekmovanja v futsalu. Zaključena sta tudi ženski pokal Slovenije in mladinski pokal Slovenije. O načinu sestave lig za naslednjo sezono bodo odločali organi NZS.

odranci, mura
Aleš Cipot
Tekmovanje v 3. SNL vzhod je že končano.

nogomet prva-liga koronavirus nadaljevanje
Kaj zdaj berejo drugi