vestnik

Boštjan Maček bo v Lonatu branil prvo mesto iz Leobersdorfa

STA, 3. 9. 2019
Rene Gomolj
Boštjan Maček bo v Lonatu branil prvo mesto iz Leobersdorfa.
Šport

Italijansko mestece Lonato ob Gardskem jezeru bo v naslednjih dneh gostilo najboljše evropske strelce in strelke v trapu, dvojnem trapu in skeetu. Na Apeninski polotok bo pod vodstvom selektorja Nikolaja Mejaša odpotovalo šest strelcev in ena strelka, prav vsi bodo nastopili v olimpijskem trapu.

Slovenske barve bodo v članski konkurenci zastopali Jasmina in Boštjan Maček, Denis Vatovec in Matjaž Lepen, v mladinski pa Sašo Hrovat, Žiga Juretič in Rene Maček. Slednji je zablestel na letošnjem svetovnem prvenstvu - julija ga je prav tako gostil Lonato - in osvojil bronasto kolajno.


Na lanskem evropskem prvenstvu v avstrijskem Leobersdorfu je bila Slovenija v središču pozornosti, po posamični tekmi v trapu pa je zadonela Zdravljica. Zanjo je poskrbel Boštjan Maček, ki je v velikem slogu osvojil odličje najbolj žlahtnega leska. Dragocena kolajna je prišla v roke 47-letnega Prekmurca malce nepričakovano, osvojil jo je po dolgotrajni rehabilitaciji kolena, potem ko si je pri padcu strgal križno vez, uničil oba meniskusa in hrustanec ter kolensko dno. Maček je bil na lanski tekmi v Avstriji najboljši že v kvalifikacijah, potem ko je zadel 124 letečih tarč, izjemno pripravljenost pa je nato dokazal še v vselej nepredvidljivem finalu šestih najboljših strelcev in v boju za zlato ukanil Hrvata Anteja Glasnovića, nosilca zlate kolajne s poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016.


"Naša želja je, da v Lonatu osvojimo kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Maček je bil v tej sezoni na nekaterih tekmah svetovnega pokala nekajkrat zelo blizu svojemu tretjemu zaporednemu nastopu na olimpijskih igrah po Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016, a 121 zadetih letečih tarč ni zadostovalo za preboj v veliki finale," je pred odhodom na italijanski škorenj uvodoma dejal selektor Mejaš.

f242e0b58495f09f6f00d8095209747e
Nataša Juhnov
Boštjan in Jasmina Maček.

"Maček bo v Lonato prišel kot evropski prvak in bo pod posebnim drobnogledom svojih tekmecev. Glede na izkušnje ima tudi največ možnosti za odmeven izid v posamični konkurenci, v naši ekipi pa računamo tudi na dober rezultat na moštveni tekmi. Na lanskem EP v Avstriji smo se na tej preizkušnji zelo izkazali, po kvalifikacijah bili celo na prvem mestu, v četrtfinalu pa nato morali priznati premoč Francozom," je še dodal Mejaš.


Družinska naveza Maček je zavoljo četrtkovega nastopa Jasmine že v ponedeljek odpotovala v Lonato, drugi naši tekmovalci bodo v današnjih dopoldanskih urah. "Iz leta v leto je konkurenca v trapu vse bolj izostrena, vsaj 50 strelcev se je sposobno uvrstiti na olimpijske igre, mnogi znani tekmovalci pa še nimajo vozovnice za Tokio," je pred EP v Lonatu uvodoma dejal Maček. "Strelišče v Lonatu je zelo zahtevno. Strelska mesta so si zelo različna in postavljena na različnih nivojih, po trenutni vremenski napovedi pa se na petkovi in sobotni tekmi obeta zelo muhasto vreme in celo nevihte, kar bo zahtevno tekmo naredilo še zahtevnejšo. Moja trenutna pripravljenost je na zadovoljivi ravni, na zadnji pripravljalni tekmi v Brnu sem zadel 122 letečih tarč, za vrhunski izid pa bom potreboval tudi kanček športne sreče," je dodal Maček, ki ima v svoji zbirki že štiri kolajne z evropskih prvenstev. Prvo posamično odličje je osvojil v Beogradu 2011, drugo na Pragerskem 2015 in tretjo lani v Avstriji, četrto pa je osvojil na ekipni tekmi v Osijeku 2009.

Na lanskem EP se je izkazala tudi Mačkova sestra Jasmina, ki je zasedla deveto mesto, do finalnega nastopa pa jo je ločil en zadeti glinasti golob. Po zvezdah lahko poseže tudi Boštjanov sin Rene, ki je svojo nadarjenost dokazal na letošnjem SP v Lonatu, kjer je osvojil bronasto kolajno.

strelstvo ep boštjan-maček
Kaj zdaj berejo drugi