vestnik

(S TRIBUNE) Čas za ukrepe

I.B., 26. 5. 2022
Jure Zauneker
Številni so zato na mestnem stadionu odkimavali z glavo, češ, kaj se dogaja, nekateri pa so si čez nos in usta poveznili šale in majice, saj je solzilni plin zašel med nič krive ljudi, ki so na tribunah čakali na podelitev pokala.
Šport

Čas je, da NZS naposled nastopi ostreje in dodeli kazni, ki bodo akterje tega kalibra prihodnjič odvrnile od obsojanja vrednega početja.

Na Hrvaškem bo moralo 42 navijačev splitskega Hajduka zaradi ponovitvene nevarnosti v enomesečni preiskovalni pripor, ker so se na avtocestnem počivališču spopadli s policijo, ta pa je pri tem uporabila tudi strelno orožje. Dogodek sta pri južnih sosedih v začetku tedna ostro obsodila premier in predsednik, v Sloveniji pa se na nedeljsko razgrajanje in izzivanje mariborskih navijačev v Fazaneriji še ni odzvala niti krovna organizacija – Nogometna zveza Slovenija (NZS) – niti disciplinski sodnik. Početje so naslednji dan obsodili le v soboškem prvoligašu, mariborski je ostal tiho.


Kazen bo nedvomno sledila, vprašanje je le, ali bo za početje, ki ne sodi na in ob nogometne zelenice, odgovarjal le organizator ali tudi tisti, ki so bili v tem glavni akterji. Že res, da so čustva sestavni del športa, pa če si vanj vpet kot športnik ali kot navijač. Seveda se v primerih zmagoslavja z ostalimi veseliš, objemaš, kaj popiješ in imaš na obrazu prešeren nasmeh. V primerih uspeha ekipe, za katero stiskaš pesti, se ne tepeš, ne mečeš pirotehničnih sredstev v nasprotne skupine in ne kažeš skrajno primitivnega obnašanja. Tudi, če s tribune slišiš besedo proti sebi. Kaj potem, »tvoji« so bili takrat boljši. Ampak videli smo, da se očitno lahko zgodi tudi to. Številni so zato na mestnem stadionu odkimavali z glavo, češ, kaj se dogaja, nekateri pa so si čez nos in usta poveznili šale in majice, saj je solzilni plin zašel med nič krive ljudi, ki so na tribunah čakali na podelitev pokala.

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Čas je, da NZS naposled nastopi ostreje in dodeli kazni, ki bodo akterje tega kalibra prihodnjič odvrnile od obsojanja vrednega početja.

Čas je, da NZS naposled nastopi ostreje in dodeli kazni, ki bodo akterje tega kalibra prihodnjič odvrnile od obsojanja vrednega početja. Če bo moral Maribor spet le nekaj tekem odigrati pred praznimi tribunami, organizator pa plačati denarno kazen, bo to le repriza že videnega in vemo, da to doslej še ni zaleglo. Zato pa je nedopustno početje vse pogosteje. Že v začetku maja se je po derbiju med Mariborom in Koprom spopadlo nekaj Viol in policistov, eden od njih je tudi izvlekel pištolo. Glede na to, da se dogodki visokega tveganja snemajo, verjetno ni tako težko izslediti »storilcev« in jim izdati kazni. Morda pa se bodo spametovali, ko bodo morali denar izvleči iz svojega žepa ali pa dobili prepoved obiskovanja nogometnih tekem za določeno obdobje, ne sedaj, ko jim je vseeno, koliko mora na njihov račun zapraviti klub, ki mu s svojim početjem povzročajo škodo.

murska-sobota, konec-tekme-mura-maribor
Jure Zauneker
Nedopustno početje je vse pogosteje.

s-tribune nzs obnašanje ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi