vestnik

Cilj Nafte v tej sezoni je ustvariti perspektivne igralce za prihodnost

Vestnik.si, 30. 7. 2022
Tomo Köleš
Trener Gabor Boer in direktor Gergely Kocsardi.
Šport

V prostorih športnega parka Lendava je potekala novinarska konferenca, na kateri sta ekipo in cilje Nafte 1903 v tej sezoni 2. SNL predstavila trener Gabor Boer in direktor kluba Gergely Kocsardi.

Gergely Kocsardi: "To je običajna novinarska konferenca pred začetkom prvenstva, tako kot vsako leto. Letošnje poletje pa jebilo pri nas takšno, kot še nikoli doslej. Odhodov in prihodov je bilo toliko, da je to precej razburkalo klubske zadeve. Če to strnemo, je v tem poletnem prestopnem roku klub zapustilo enajst igralcev, trenutno pa je prispelo skupno deset novih nogometašev. Dva igralca sta se vrnila iz posoje, Stjepan Oštrek in Mihael Rebernik, dva igralca pa sta bila priključena iz ekipe akademije, to sta Niko Zamuda in Luka Andrašec. To pomeni, da je članska ekipa dobila kar štirinajst novih igralcev. Tudi strokovno vodstvo je dobilo novo pomoč. Funkcijo kondicijskega trenerja bo opravljal Zsolt Nagy, ki je prišel iz Honveda iz Budimpešte. Na podlagi tega je bilo izvedeno tudi strokovno delo."

Gabor Boer: "V začetku smo imeli težave zaradi majhne številčnosti igralcev, ki pa se je spotoma povečevala, in to je bila značilnost letošnjih priprav. Ravno zaradi teh težav in obremenitev na prvih treningih nismo dosegali dobre rezultate na prvih pripravljalnih tekmah, kjer pa smo igrali s težkimi nasprotniki, kot sta na primer NK Celje in Dinamo Zagreb. Zdaj je teh težav vedno manj in po nadaljnjih treningih upamo, da smo prišli do tega, da lahko igra normalno steče v prvenstvu. Dejstvo je, da zaradi vseh omenjenih zadev ekipa še ni stoodstotna. Verjetno še bodo prihodi nekaterih igralcev, tisti nogometaši, ki so prišli kasneje, pa bodo skozi treninge dvignili pripravljenost in dohiteli tiste, ki so na pripravah že bolj od začetka. Kar se pa uigranosti tiče, je ta po mojem mnenju znotraj ekipe zelo dobra in prepričan sem, da bomo skozi tekme igrali bolje kot v pretekli sezoni oziroma bomo prikazali lepši nogomet."

nafta-1903, konferenca, gabor-boer, gergely-kocsardi
Tomo Köleš
Trener Gabor Boer.

Kakšen je trenutni zdravstveni karton ekipe?

Gabor Boer: "Tako kot pri vsaki ekipi so bile tudi pri nas manjše poškodbe, ki pa so se že odpravile. Žiga Živko in Mihael Rebernik sta imela operaciji že pred začetkom priprav, kako dolgo pa bo trajalo njuno zdravljenje oziroma rehabilitacija, v tem danem trenutku še ne vemo natančno določiti. Upamo pa, da se bosta čim prej vrnila v ekipo."

Kakšni so cilji Nafte v tej sezoni?

Gergely Kocsardi: "Cilj Nafte v tej sezoni je pomladitev ekipe, ki bo imela dosti večji razvojni potencial v prihodnosti. Glede na mladost ekipe gre pričakovati določena nihanja pri rezultatih, ampak poudarek želimo dati na čim boljši in hitrejši razvoj teh mladih igralcev."

Prva tekma Nafte v prvenstvu je gostovanje pri Primorju, ki je dobra ekipa. Kakšna so pričakovanja pred srečanjem?

Gabor Boer: "Moj tip je 2. (smeh) Kot vsaka ekipa si tudi mi želimo, da bi tekmo dobili. Imamo informacije o Primorju, vendar se ne bomo ukvarjali z igro nasprotnika, temveč s svojo lastno igro, s katero želimo doseči naš cilj."

nafta-1903, konferenca, gabor-boer, gergely-kocsardi
Tomo Köleš
Direktor Gergely Kocsardi.

Seveda pa vse zanima, zakaj je odšel oziroma se poslovil Vedran Vinko, ikona kluba?

Gergely Kocsardi: "Tako kot vsak klub ima tudi vodstvo Nafte svoje zamisli in glede na željo po pomladitvi ekipe smo že spomladi vedeli, da določenim starejšim igralcem ne bomo podaljšali pogodb. Nismo se odločali na podlagi statistik igralcev, ampak smo se odločili za en dolgoročni razvoj mladih nogometašev, ki omogočajo prihodnost Nafte. Rad bi poudaril, da mi nismo odslovili Vinka. Potekali so razgovori med njim in klubom in v teh pogovorih je izrazil željo, da bi nadaljeval delo znotraj kluba in da ne bi hotel nadaljevati profesionalno pot nogometaša nikjer drugje. Tako kot na primer Mitja Novinič, ki je tudi starejši igralec, in že pomaga v določenem drugem delokrogu, tako da ni samo nogometaš. Za podobno sodelovanje smo se uspeli dogovoriti tudi z Vinkom."

nafta-1903 konferenca gabor-boer gergely-kocsardi
Kaj zdaj berejo drugi