vestnik

Čontala: "Mura je velik klub, ki si vedno želi zmagati"

Vestnik.si, 22. 5. 2022
Aleš Cipot
Damir Čontala: "Pričakujem fantastično vzdušje, ki je redko na slovenskih stadionih."
Šport

Pred današnjim derbijem zadnjega kroga prve slovenske nogometne lige med Muro in Mariborom je pri soboškem klubu svoje misli razkril trener Damir Čontala. Seveda pa je vse njegove besede zagrnila senca novice o suspenzu vratarja Marka Zalokarja.

Pred vami je še sklepno dejanje. Kakšna so pričakovanja pri črno-belih?

"Predvsem nas veseli, da so bile vstopnice razprodane že pet dni pred tekmo. Zato pričakujemo fantastično vzdušje, ki je na slovenskih stadionih zelo redko. Prepričan sem, da bo ob takšni kulisi tudi predstava obeh ekip na vrhunski ravni."

Pri Mariboru je breme pritiska večje.

"Maribor se bori za naslov prvaka, zato gotovo ima večji pritisk kot mi. Pričakujemo, da bodo vijoličasti nekoliko bolj previdni, ker jim je ta dvoboj odločilen. A pomemben je tudi nam, saj si še vedno želimo osvojiti tretje mesto. Vendar smo zaradi uvrstitve v evropsko tekmovanje, kar je bil naš cilj, mi lahko bolj sproščeni in to moramo izkoristiti."

V polju bodo manjkali trije igralci prve postave. Kako je to vplivalo na sestavo enajsterice?

"Gotovo je to vplivalo. Mislim, da sta Tomi in Klemen igralca z največ odigranimi minutami v spomladanskem delu, Žiga je vmes sicer nekaj manjkal, ampak vsi trije so pomembni člani naše ekipe. Imamo pa v svojih vrstah ogromno širine, imamo igralce, ki so čakali na svojo priložnost, ib ki so vmes tudi igrali, zdaj pa bodo znova dobili priložnost. Prepričan sem, da bodo manjkajoče nadomestili tako, kot je potrebno."

Od kje preti največja nevarnost Maribora?

"Vemo, da ima Maribor veliko kakovosti in da ima najboljšega strelca lige Mudrinskega. Ima še nekaj izkušenih igralcev in zelo dobrih posameznikov, kot sta na primer Ivanović in Kronaveter. V napadu ima šest ali sedem igralcev, ki lahko odločijo tekmo. Ima pa tudi nekatere slabše stvari, ki jih moramo izkoristiti. Čim bolj moramo vztrajati pri tem, kar nas je krasilo na zadnjih srečanjih, se pravi, da imamo hitre prehode iz ene faze v drugo ter da smo neposredni in konkretni v napadu na gol nasprotnika."

V samo spomladanskem delu je Mura skupaj še z nekaterimi klubi najuspešnejša ekipa lige. Lahko ta tekma z Mariborom še kaj spremeni ali to sezono ocenjujete kot uspešno?

"Ne glede na razplet te tekme bi bilo nepravično ocenjevati celo sezono samo na podlagi zadnjega srečanja. Zato to ne more bistveno spremeniti naše ocene. Osnovni cilj, ki je bil zadan pred sezono, smo izpolnili. In ni ga bilo lahko doseči, še posebej po napornem jesenskem delu in večjem zaostanku. Vsekakor lahko še končamo na tretjem mestu in smo najboljša ekipa spomladanskega dela. Seveda je to želja in dodatna motivacija. Smo tudi ekipa z največ doseženimi zadetki v spomladanskem delu. Samo ena morebitna slabša tekma zato ne sme spremeniti mnenja o tem, ali je bil spomladanski del uspešen ali ne. Prepričan pa sem, da bomo svojim navijačem prikazali predstavo, kakršno si zaslužijo."

Koliko vam je v mislih to, da neposredno odločate o tem, kdo bo državni prvak?

"Gotovo ima to velik vpliv. Veliko je govoric in v določeni meri tudi obtoževanj, kdo naj bi bil s kom dogovorjen in kdo naj ne bi bil.  Vedno obstajajo pritiski, ki niso za na igrišče. Ko se v zadnjem krogu odloča o naslovu prvaka, gre za drugačno tekmo. Vedno se postavljajo vprašanja, kdo bo igral na polno ali mogoče ne bo, porajajo se pomisleki. Ampak Mura je velik klub, ki si želi zmagati na vsaki tekmi. Želja je vedno enaka, in tudi tokrat ne bo nič drugače." 

Se spominjate 30. maja 2004, ko je Mura v zadnjem krogu z zmago pokvarila Mariboru sanje o naslovu?

"Spominjam se. Sicer je to bilo že lep čas nazaj, sem pa v tisti sezoni pol leta treniral s člansko ekipo. Tako da imam še spomine na tisto tekmo, ko smo premagali Maribor in mu preprečili pot do naslova."

Koper vam je s pokalno zmago omogočil pot v Evropo. Komu zdaj bolj privoščite naslov?

"Privoščim tistemu, ki si bo s svojo predstavo v zadnjem krogu to bolj zaslužil. Mi moramo narediti svoje, stremeti k temu, da zmagamo. Maribor in Koper imata usodo najprej v svojih nogah, ampak mi se na to preveč ne oziramo, ker si želimo zmagati in odigrati pošteno do konca."

Mariboru prav gotovo ne bo lahko v obrambi, saj je Mura v zadnjih krogih dosegla vedno po tri zadetke.

"To je bil cilj, ki smo si ga zadali že pozimi, ko sem prevzel vlogo trenerja. Želimo igrati napadalno, to je tudi tisto, kar privablja gledalce na stadione, kar se je videlo tudi po številu obiskovalcev na srečanjih, ko je igrala Mura. K temu bomo stremeli še naprej. Dejstvo je, da to pušča tudi več prostora za nasprotnike, in da dobimo kakšen gol več, kot smo si ga želeli, ampak napadalni nogomet je naša filozofija. Za to imamo tudi kakovostne igralce, ki lahko to udejanjijo na igrišču."

V Ljubljani ste dali priložnost mlademu Niku Kasalu. Lahko tudi zdaj pričakujemo vstop kakšnega zelo mladega nogometaša?

"Odvisno je od tega, kako bo potekala tekma. Vsekakor pa si vedno želimo vključevati mlade domače igralce, vzgojene v lastni nogometni šoli. To je tudi vizija kluba, in vedno ko je možnost, jim je treba ponuditi priložnost in jih razvijati za igranje v članski ekipi."

Aleš Cipot
"Napadalni nogomet je naša filozofija in od tega ne bomo odstopali."
medijski-termin-mure damir-čontala mura---maribor zadnji-krog
Kaj zdaj berejo drugi