vestnik

Čontala: "Cilj ostaja uvrstitev v evropsko tekmovanje"

Vestnik.si, 3. 1. 2022
Aleš Cipot
"Vedno ostaja možnost še kakšne izboljšave v igri," pravi novi trener Mure.
Šport

NŠ Mura je v Fazaneriji pripravila medijski termin, na katerem sta bila vprašanjem novinarjev na voljo trener Damir Čontala in kapetan Alen Kozar, nato pa je sledil še prvi trening črno-belih. Poglejte si, kaj je povedal novi strateg Mure.

Kako zadržati visoko raven, ki jo je vzpostavil Ante Šimundža? Jasno je, da ni lahko biti naslednik takšnega trenerja.

"Straha in negotovosti ni. Verjamem v svoje strokovno znanje in strokovno znanje vseh mojih sodelavcev. Verjamem v fante, ki so dokazali, da so v tem trenutku eni najboljših ali pa najboljši v državi. Res je lažje priti na vrh kot pa na njem ostati. Vendar vem, da so igralci lačni uspeha, zato cilji ostajajo podobni, kot so bili prej. In z malo sreče se lahko uspešna zgodba tudi ponovi."

Koliko rezerve še ima to moštvo Mure?

"Težko je govoriti o rezervah. Konec koncev je Mura državni prvak. Kakšnih večjih rezerv ni, ostajajo pa še neke manjše stvari tako v fazi obrambe kot v fazi napada, ki se še dajo popraviti oziroma nadgraditi. 

Se v klubu pripravljajo še kakšni odhodi igralcev?

"Kakšnih pomembnejših odhodov več ne bo, se pa lahko še zgodi kakšen odhod ali dva. Tudi Mura je tako kot vsi ostali slovenski klubi odvisna od prodaje svojih igralcev, to je pač sestavni del, ki ga je treba sprejeti. Ampak to so bolj vprašanja za športnega direktorja."

Šimundža je govoril, da je cilj Mure uvrstitev v evropsko tekmovanje. Kakšni so vaši cilji v spomladanskem delu?

"Enaki. Cilj ostaja uvrstitev v evropsko tekmovanje. Je kar nekaj točkovnega zaostanka na lestvici, vendar se to vse da še nadoknaditi, tako da je po mojem uvrstitev v Evropo čisto realen cilj."

V strokovnem štabu ste že lep čas sodelovali s Šimundžo. To vam je moralo prinesti dobrodošle izkušnje.

"Gotovo. Ante je trenutno najboljši trener v Sloveniji in to sodelovanje mi je prineslo ogromno znanja, predvsem pa izkušenj. Imela sva veliko pogovorov na štiri oči in izmenjave mnenj, tako da je to zame samo še dodatna pozitivna stvar."

Šimundža je odšel k Ludogorcu. Kdaj sta si nazadnje izmenjala kakšna mnenja?

"Nazadnje je bilo to prav danes."

Ker prihajate iz lokalnega okolja, se lahko hitro zgodi, da bodo ljudje na vas začeli vršiti pritisk, če na začetku slučajno ne bo dobrih rezultatov. Ste pripravljeni na takšne pritiske?

"Ja, to je pač sestavni del vsega tega posla. Mura je klub z velikim slovesom in ima poleg Maribora največ navijačev na domačih tekmah. Gotovo je zaradi tega tudi večji pritisk na trenerja, ampak jaz sem prepričan, da bo vse šlo v pravo smer in da tu večjih težav ne bi smelo biti. Normalno je, da bodo prišle tudi krize in da vse ne bo idealno, vendar smo na to pripravljeni."

Je sestava moštva izpopolnjena ali ostajajo še kakšna občutljiva mesta, ki bi jih bilo treba zapolniti z novimi igralci?

"To je odvisno tudi od odhodov. Saj vsi vemo, kateri odhod se najbolj omenja. Glede na to so odvisni tudi prihodi kakšnih igralcev. Dorečeno še ni ničesar, tako da se v tem mescu še lahko kaj spremeni."

Kdaj odhajate s klubom na priprave v Turčijo?

"19. januarja."

So v načrtu že kake pripravljalne tekme?

"Pred odhodom v Turčijo bomo igrali naslednjo sredo doma s Kapfenbergom, naslednjo soboto pa bomo gostovali pri ZTE-ju v Zalaegerszegu."

trening, mura, uvodni-trening
Aleš Cipot
Damir Čontala: "Z malo sreče se lahko uspešna zgodba tudi ponovi."

Šimundža je imel svoje ideje v igri, ki jih je uveljavljal. Se te ideje skladajo tudi z vašo filozofijo?

"Delno se skladajo, delno pa ne. Vedno ostaja možnost še kake izboljšave v igri." 

K pripravam članske ekipe ste priključili tudi mladega Nika Kasala. Koliko se računa na njega, glede na to, da je star šele 16 let?

"Težko je to takoj določiti. Najprej je treba videti njegove odzive na takšno priključitev in analizirati, kako deluje v članski ekipi. Sicer je bil že v jesenskem delu dvakrat ali trikrat na treningu pri članih, kjer se je odzval zelo dobro. Je pa odvisno od njega, kako bo deloval v prihodnje. Gotovo pa je Niko velik talent, kar dokazuje že drugo leto zapored v kadetski ligi, kjer je že drugo leto zapored tudi v vrhu lestvice strelcev, tako da je prav gotovo velik potencial za prihodnost." 

Vi ste ga dobro spoznali že kot trener kadetske selekcije?

"Da. Poznam ga zelo dobro in prepričan sem, da lahko veliko naredi v nogometu."

Še kakšna beseda o Aleksandru Zeljkoviću, ki je na preizkušnji?

"Aleksander bo k nam priključen dva tedna, potem pa bomo videli, kako naprej in kako se bo on počutil, in šele takrat se bomo odločili, kakšen bo naslednji korak."

trening, mura, uvodni-trening
Aleš Cipot
V strokovnem štabu črno-belih bo v vlogi pomočnika trenerja deloval tudi Milan Anđelković (na levi).

mura medijski-termin damir-čontala
Kaj zdaj berejo drugi