vestnik

Črno-beli proti črno-belim Pink Panterjem; Kuzmič pravi, da morajo biti z žrebom zadovoljni

Vestnik.si, 10. 8. 2020
Aleš Cipot
Predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič.
Šport

Kdo je Nömme Kalju FC, klub, s katerim se bo Mura pomerila v predkrogu lige Evropa? Na žreb se je odzval tudi predsednik soboškega kluba, ki poudarja, da tekmeca spoštujejo in se morajo nanj maksimalno pripraviti.

Čeprav povsem neznano ime v širši nogometni Evropi, je Nömme Kalju FC klub s kar dolgo tradicijo. Ustanovljen je bil že leta 1923 in je najprej deloval do druge svetovne vojne. Na pobudo nekdanjega estonskega selektorja Una Piirja je bil klub znova obujen v življenje leta 1997. Od leta 2002 je začel delovati na profesionalnih osnovah, leta 2007 pa se je prebil v prvo estonsko ligo (v kvalifikacijah je doma izgubil 0 : 1, nato pa v gosteh slavil z 2 : 1). Od leta 2008 do danes je reden član najboljše lige v Estoniji. 

nomme-kalju
Facebook Nömme Kalju FC
Novejša barva kluba Nömme Kalju FC.

Dvakrat je bil državni prvak, enkrat pokalni prvak in enkrat pokalni superprvak. V minuli sezoni je bil tretji, trenutno pa je drugi v estonski prvi ligi, ki tako kot slovenska šteje deset klubov. V Estoniji so odigrali že 16 krogov, vodi pa Flora iz Talina, ki je tudi najhujša tekmica Nömmeja Kaljuja, saj oba kluba prihajata iz prestolnice Talin. Doslej je imel Nömme Kalju na svojem stadionu Hiiu največ gledalcev ravno na obračunu s Floro. Septembra 2011 jih je bilo 2730. Sicer pa je stadion Hiiu, ki ima na nogometnem igrišču umetno travo, samo del večjega športnega večnamenskega kompleksa Nömme. To je namreč tudi ime enega od okrožij v Talinu, ki ga zaradi pozelenelosti imenujejo tudi Gozdno mesto, ima pa 39 500 prebivalcev. 

nomme-kalju
Arhiv kluba Nömme Kalju FC
Ekipa kluba Nömme Kalju FC.

Tradicionalna barva kluba Nömme Kalju FC je tako kot pri Muri črno-bela, ker pa je od leta 2000 naprej na gostovanjih začel uporabljati tudi rožnato barvo, so navijači začeli svoje ljubljence imenovati Pink Panthers (Rožnati panterji). Pred začetkom epidemije koronavirusa je imel klub v članski ekipi sedem tujcev: dva Brazilca (Albuquerque in Victor), štiri Ukrajince (Veremejev, Markovich, Homutov in Lobay) in enega Rusa (Natkho). Vsi ostali so Estonci. Trener kluba je Marko Kristal, nekdanji estonski reprezentant, ki je svoj debi doživel ravno na prvi uradni tekmi Slovenije, ko je bilo leta 1992 v Talinu 1 : 1. Kristal je bil prvi estonski nogometaš, ki je v reprezentanci zbral 100 nastopov. Skupno je v 143 nastopih za Estonijo zabil devet golov. Kot trener različnih estonskih klubov je doslej osvojil že šest lovorik.

markokristal
Arhiv kluba Nömme Kalju FC
Trener Marko Kristal.

Medtem se je na žreb odzval tudi Robert Kuzmič, predsednik Mure, ki pravi, da morajo biti z žrebom zadovoljni. "Toda to ne zmanjšuje dejstva, da nasprotnika spoštujemo in moramo nanj maksimalno pripraviti. Tekme v Evropi so specifične, sploh pa v letošnji sezoni, ko se igra samo ena tekma in ni popravnega izpita. Seveda bi si želeli, da bi srečanje odigrali na domačem terenu, a žreb je določil, da potujemo v Talin. Se pa tega gostovanja veselimo, saj gre za zanimivo multikulturno vzhodnoevropsko mesto," dodaja. 

liga-evropa mura nomme-kalju