vestnik

Darko Milanič se veseli napredovanja, Ante Šimundža pa je našel kapital za naslednjo sezono

Marko Kovačevič, 25. 4. 2019
Aleš Cipot
Marcos Tavares bo po treh letih spet igral v finalu.
Šport

Odmevi po sinočnji tekmi. Po 20 letih spet finale Maribor - Olimpija. 

Po treh letih so se nogometaši Maribora uvrstili v finale pokala Slovenije. V polfinalu so preskočili Muro. Po zmagi z 1:0 v Ljudskem vrtu so iz Murske Sobote odnesli remi z 1:1. "Zadovoljni smo s predstavo, z napredovanjem v finale. Za nami je zahtevna tekma, v kateri nam je v prvem polčasu manjkalo malo natančnosti, smo pa s popolno kontrolo začeli drugi polčas, kljub agresivni in živi igri Mure smo zadeli z evrogolom. S tem se nam je na široko odprla možnost napredovanja," je dvoboj v Fazaneriji opisal trener vijoličastih Darko Milanič.



Dare Vršič je osrečil Štajerce. Apačan je v 49. minuti z volejem iz 25 metrov razparal mrežo svojega nekdanjega kluba. "V tem momentu je točno tisti igralec, ki ga rabimo na tem mestu. Izkoriščamo ga na najboljši mogoč način," je veterana pohvalil trener. 34-letnik je na izjemen način prekinil strelski post, ki je trajal od avgusta. "Upam, da se bo o tem golu govorilo še dolgo. Užitek je večkrat pogledati takšen zadetek. Oba gola, Hotićev v Ljudskem vrtu in Vršičev v Fazaneriji, sta posledica tega, da so fantje proti zahtevnemu nasprotniku igrali zelo dobro, bili so pri stvari. Tudi na nedeljski tekmi jih želim videti v takšni luči," je bil zadovoljen Milanič.


Kljub izpadu je trener Mure našel pozitivne plati Murine igre. "S predstavo sem lahko zadovoljen, s tem, da nismo napredovali, pa ne. Prišli smo do polfinala, česar marsikdo ni pričakoval. Marsikdo je pričakoval tudi, da bo Maribor lažje napredoval. Napredoval je z dvema evrogoloma, bili smo dokaj enakovredni, Maribor se je moral kar dobro namučiti v dveh tekmah," je dejal Ante Šimundža. "V prvem polčasu smo bili premalo konkretni pri osvajanju prostora, igrali smo preveč nazaj. V drugem smo to spremenili, smo pa pri evrogolu naredili manjšo taktično napako in potek srečanja se je drastično spremenil. Mi je pa bil karakter fantov izjemno všeč, nismo želeli izgubiti, želeli smo zadeti. Z uvrstitvijo v polfinale smo prišli do ogromnega kapitala za naslednjo sezono."
Aleksandar Boškovič je v sodniškem podaljšku zadel za končnih 1:1. Čeprav so povratno tekmo začeli z zaostankom, Prekmurci niso brezglavo krenili v napad. "Želeli smo si zadeti čim prej, hkrati pa v obrambi zadržati ničlo. Zavedali smo se, da bi Maribor z golom prišel do velike prednosti. Res je, da smo v prvem polčasu premalo igrali v napadu, a ko smo šli naprej, smo hitro prišli do dobrih situacij," je opisal Šimundža.


Milanič je v prvi enajsterici dal prednost fiziki pred kreativnostjo, izkušnjam pred mladostno razigranostjo. Na sredino igrišča je postavil tri defenzivne veziste, Blaža Vrhovca, Alexandruja Cretuja in Amirja Derviševića, v napad Marcosa Tavaresa in Jasmina Mešanovića. "Fantje, ki so igrali v napadu, se znajo gibati v medprostorih, ki jih nasprotnik ponudi. Zadeli smo z idejo, imeli večji del tekme vse v svojih rokah. Odigrali so res dobro," je o taktiki dejal Primorec na štajerski klopi.
Prvič po 20 letih se bosta na zadnji stopnički pokala Slovenije srečala večna rivala. Maribor bo 30. maja na finalu v Celju igral proti Olimpiji. "Veselim se uvrstitve v finale, a trenutno bolj razmišljam o nedelji," se proti koncu sezone še ne ozira Milanič. V nedeljo vijoličaste čaka novo gostovanje v Murski Soboti, v Fazaneriji bosta sinočnja tekmeca lovila prvenstvene točke.

pokal slovenije NK Maribor NŠ Mura Darko Milanič Ante Šimundža
Kaj zdaj berejo drugi