vestnik

(FAZANERIJA) Po Mariboru bodo igrišče zasedli bagerji. Velike role trave bo dostavilo 24 "šleperjev"

Robert Balantič, Ekipa24, 26. 3. 2022
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija
Šport

Če so vmes obstajali vsaj manjši dvomi, da bi se lahko uresničitev predvidenega projekta (morda) premaknila na poznejši termin, jih zdaj ni več. Fazanerija bo od prihodnje sezone imela sodobno, ogrevano igralno površino, dela se bodo začela takoj po tekmi zadnjega prvenstvenega kroga z Mariborom. Investicija je vredna okrog 800 tisoč evrov.

Da je igralna površina na soboškem stadionu dotrajana, čivkajo že vrabci. Kljub neizmernemu trudu vzdrževalcev razmere ne dovoljujejo nogometa na želeni kakovostni ravni, a se bo to kmalu spremenilo. Fazanerija bo dobila novo igrišče! To smo sicer na straneh našega časopisa napovedali že pred nekaj meseci, toda vmes je bilo slišati namigovanja, da se to mogoče vendarle ne bo zgodilo oziroma da bi se lahko nujno potrebni projekt (spet) premaknil na poznejši termin. Pa se ne bo, o tem zdaj ni več nikakršnega dvoma. »Ne, ne bo se. To je gotovo. Vse bomo izvedli tako, kot je predvideno,« je pritrdil Denis Rajbar. »Bagerji bodo 23. maja začeli izkop igrišča,« je pristavil športni direktor Mure, dan ali dva prej bo odigrana tekma tekma zadnjega kroga z Mariborom.

mura, uvodni-trening, trening, nš-mura
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija

Ne bo kot v Ljudskem vrtu in Stožicah

Ponovimo, da se bo igrišče premaknilo 15 metrov bližje glavni tribuni, urejena bosta nov namakalni in ogrevalni sistem, nova travnata ruša bo nameščena po vzoru igrišč s stadionov Atalante in Juventusa, zaradi česar je bila soboška delegacija pred časom v Torinu in Bergamu. »Proizvajalec je isti, prav tako kot svetovalec. Pogodba je podpisana, doreči je treba le še spodnje sloje, kar se bo pripetilo po nekaj zadnjih testiranjih. Ne smemo si privoščiti nikakršne napake,« pravi Denis Rajbar.


Mnogi so bili prepričani, da gre za tako imenovano hibridno podlago, za mešanico naravne in umetne trave. Kot je denimo v Ljudskem vrtu in Stožicah, toda v Fazaneriji po tej rešitvi ne bodo posegli. »Strokovnjaki so nam to odsvetovali. Tudi zato, ker je vzdrževanje grozno drago, za ohranitev visoke kakovosti je treba travo zamenjati vsako leto,« je pojasnil snovalec kadrovske politike v soboškem prvoligašu.

24 'šleperjev' trave

Trave seveda ne bodo sejali, polaganje bo trajalo štiri dni. »Ena zaplata meri 1,2 krat 10 metra, velike role bo dostavilo 24 'šleperjev'. Vsak dan šest,« je z zanimivim podatkom postregel Denis Rajbar. Vsekakor gre za zelo velik projekt, dela bo ogromno, zato je upravičen strah, da nova zelenica do začetka prihodnje sezone še ne bo nared. Domača se bo začela 16. julija, evropska že prej. »Šest tednov naj bi potrebovali do travne ruše, če vmes ne bo kakšnega izrednega dogodka. Če med izkopom ne bomo naleteli na arheološko najdbo ali bombo iz druge svetovne vojne. (smeh) Časa ni veliko, tega se zelo dobro zavedamo, toda verjamem, da bo naša pridnost prišla do izraza. Nedvomno bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bi dosegli namen. B-različica je selitev v Maribor, vendar o tej možnosti za zdaj nočemo razmišljati.«

mura, psv, fazanerija
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija

Spremembe pod južno in severno tribuno

Investicija je ocenjena na okrog 800 tisoč evrov, najbolj finančno obremenjeni so črno-beli. »Občina bo prispevala 250 tisoč evrov, z razpisa Fundacije za šport se nadejamo 70 tisočakom, hkrati upamo, da bi nam lahko na pomoč priskočila tudi NZS. Vse ostalo je na plečih kluba,« je dejal športni direktor aktualnih prvakov.
Ampak vrhunska igralna površina ne bo edina novost na stadionu, živahno je tudi že v teh dneh. Spreminja se podoba pod južno tribuno, kmalu se bo še pod severno. »Na južni strani bomo uredili klubsko trgovino, muzej, gostinski lokal s hrano in nove klubske prostore, na nasprotni strani bodo štiri slačilnice za selekcije od U14 do U19 ter shramba za raznorazne stroje,« razkriva Denis Rajbar.

Bilo je le vprašanje časa

Seveda si nismo mogli kaj, da se ne bi dotaknili še dosežkov črno-belih, ki jim je v zadnjem času naposled steklo, na petih tekmah so trikrat zmagali in dvakrat remizirali. »Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo tako. Menim, da je igralska zasedba boljša, kot je bila jeseni, poleg tega ne smemo zanemariti, da smo igrali v skupinskem delu konferenčne lige. Porabili smo ogromno energije, to je vplivalo na rezultate v prvenstvu. Evropa nam je gotovo vzela nekaj točk, seveda pa je neprecenljivo, kaj vse nam je dala.«
Mura končnico prvenstva pričakuje na četrtem mestu na lestvici. »Osnovni cilj je Evropa, to je kristalno jasno. Če bi se ponudilo še kaj več, bi to s pridom zagrabili, ampak osnovni namen je zagotoviti si vnovično nastopanje na mednarodnem prizorišču,« poudarja športni direktor Mure, ki z zadovoljstvom spremlja, kako deluje ekipa. »Igralci so Damirja Čontalo in njegov način dela sprejeli odlično. Celo nad mojimi pričakovanji, ozračje je na zares visoki ravni, kar je nedvomno zelo dober obet pred prihajajočimi izzivi. Imamo močno ekipo. Seveda sem prepričan, da premoremo dovolj kakovosti, da bomo uresničili, kar si želimo.«

mura obnova fazanerija zelenica
Kaj zdaj berejo drugi